Αιτωλοακαρνανία: «Ανοίγουν» 467 θέσεις εργασίας στους Δήμους με 569,5 ευρώ καθαρό μισθό

Τέλος Ιανουαρίου η προκήρυξη του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας – 199 θέσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Με τη δημοσίευση της προκήρυξης ξεκινάει προς το τέλος του Ιανουαρίου το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει 25.000 προσλήψεις σε Δήμους, Περιφέρειες, Υπουργεία και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, διάρκειας 8 μηνών και με καθαρό μισθό 569,5 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου με πρόσκληση που θα βγάλει ο ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», από τις 25.000 προσλήψεις:

 • Οι 20.397 θα γίνουν στους Δήμους
 • Οι 2.566 θα γίνουν στις Περιφέρειες
 • Οι 1.689 θα γίνουν σε λοιπούς Φορείς και Υπουργεία (Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας, και Εκκλησία)
 • Οι 348 θα γίνουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις).

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, 199 θέσεις εργασίας αφορούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και 467 θέσεις εργασίας στους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας.

Μισθός 569,5 ευρώ καθαρά με προοπτική τα 700 ευρώ μικτά από τον Ιούνιο

Οι άνεργοι θ’ απασχοληθούν για έως 8 μήνες. Η αμοιβή τους θα είναι για το πρώτο εξάμηνο του 2022 με το νέο κατώτατο μισθό -που αυξάνεται κατά 2%- στα 663 ευρώ μικτά (569,5 ευρώ καθαρά), ενώ απ’ τον Ιούνιο και μετά θα πάρουν και δεύτερη αύξηση για το 2022 που έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση, η οποία θα είναι υψηλότερη και μπορεί να φέρει τον κατώτατο μισθό κοντά στα 700 ευρώ μικτά. Οι αποδοχές των εργαζομένων, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη, καλύπτονται απ’ τον ΟΑΕΔ.

Δε θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι συμμετείχαν στο προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα (πλην εξαιρέσεων λόγω αναπηρίας κ.λπ.), ενώ οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις θα γίνουν με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr.

Για τις 25.000 προσλήψεις έχουν εξασφαλιστεί 188,6 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια (ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ).

Το πρόγραμμα έχει δύο σκέλη:

 • Το πρώτο αφορά στην τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ.
 • Το δεύτερο σκέλος αφορά σε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης με αντικείμενο που θα επιλέξουν οι ωφελούμενοι. Η συμμετοχή στην κατάρτιση είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους έως και 54 ετών και προαιρετική για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω.

Όσοι ενταχθούν σε δράσεις κατάρτισης θα εργαστούν για 7 μήνες και θα συμμετέχουν στην κατάρτιση για ένα (1) μήνα. Οι ωφελούμενοι άνω των 55 ετών θα εργαστούν για 8 μήνες.

Έμφαση δίδεται δε στην ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα).

Ειδικότητες και κριτήρια

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με τα ισχύοντα κριτήρια (χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, αναπηρία, ετήσιο εισόδημα, αριθμός ανήλικων τέκνων, δικαίωμα λήψης Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.ά.).

Στα ηλικιακά κριτήρια τα μόρια που δίδονται είναι:

 • Από 18 έως 29 ετών: 15 μόρια.
 • Από 30 έως 44 ετών: 25 μόρια.
 • Από 45 έως 54 ετών: 35 μόρια.
 • Από 55 ετών και άνω: 45 μόρια.

Επιπλέον μοριοδότηση προβλέπεται:

 • Για κάθε ανήλικο τέκνο (10 μόρια) και για γονείς τέκνων ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (10 μόρια).
 • Για δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (40 μόρια).
 • Για ανέργους που δεν είχαν τοποθετηθεί σε κανένα από τα άλλα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν (20 μόρια).

Η μοριοδότηση λόγω συνεχόμενης ανεργίας ως 60 μήνες φτάνει στα 60 μόρια (1 μόριο ανά μήνα) και διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών (έως 120 μόρια). Επίσης η ανεργία του/ης συζύγου των ανέργων μοριοδοτείται ως 60 μόρια, ενώ αν ο άνεργος που υποβάλλει την αίτηση συμμετοχής έχει αναπηρία από 50% και άνω παίρνει άλλα 15 μόρια.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος