Αγρίνιο: «Τεκμήρια Μνήμης» στην Παλαιά Δημοτική Αγορά έως τις 26 Απριλίου

Έκθεση φωτογραφίας και έκθεση κειμηλίων, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και της έκθεσης κειμηλίων «Τεκμήρια Μνήμης» στην Παλαιά Δημοτική Αγορά, μία εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγρινίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου. Ώρες επισκεψιμότητας: 10:00-13:00 και 18:00-21:00.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στους προγόνους των Μικρασιατών που εγκατέλειψαν τη γενέθλια γη κι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας: «Οφείλουμε διαρκώς να αναδεικνύουμε την ιστορική αλήθεια και να αποδίδουμε τιμή στους Μικρασιάτες που διασώζουν ακέραια τη μνήμη και μεταλαμπαδεύουν την παράδοση ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιάννης σημείωσε, ότι «δεν εγκαινιάζουμε απλά μια έκθεση, αλλά γνωρίζουμε όλο τον πολιτισμό που κουβαλούν αυτοί οι άνθρωποι».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών προσφύγων Ανδριάννα Γκούρλια τόνισε: «Έχουμε μαζέψει ένα θησαυρό φωτογραφιών και κειμηλίων και μέσα από αυτή την έκθεση ο κόσμος θα γνωρίσει τους προγόνους μας και τον πολιτισμό που έφεραν από τη Μικρά Ασία».

Η βραδιά ξεκίνησε με ομιλία-διάλεξη με τίτλο «Σμύρνη – Η Πρωτοπολιτεία της Ανατολής» από το συγγραφέα Λουκά Χριστοδούλου, Πρόεδρο του ΚΕ. ΜΙ. ΠΟ. Δήμου Νέας Ιωνίας, με ιστορικά στοιχεία και αναφορές στη Σμύρνη. Τη σκυτάλη πήρε η Μουσικοθεατρική παράσταση «Πορφύρα και Ανατολή», σε σκηνοθεσία, κείμενα και διδασκαλία Χορωδιών απ’ την Ευσταθία Γρέντζελου και μουσική επιμέλεια, διεύθυνση ορχήστρας απ’ τον Γεώργιο Αθανασόπουλο. Συμμετείχαν η Χορωδία Ενηλίκων «Ιάμβη» και η Χορωδία Εφήβων της Κ.Ε.Δ Αγρινίου, η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων και το Μουσικό Σύνολο «Ηχώ». 

Η παράσταση απέδωσε το χρονικό από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό μέχρι και την ένταξη των Μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.

Το συντονισμό έκανε ο Εκπαιδευτικός κ. Χαράλαμπος Μαυρίκας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικόλαος Καζαντζής, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Μαρία Παπαγεωργίου, οι Αντιδήμαρχοι, Βασίλειος Φωτάκης, Μαρνέζος Παναγιώτης, Ζώης Κωνσταντίνος, Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων του Αγρινίου και πλήθος κόσμου.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος