Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αγρίνιο σημαίνει… καπνός, “ΕΛΑΙΑ”, Παναιτωλικός (pics)

Κοινοποίηση

Αγρίνιο: Καπνός, Ελιά, Παναιτωλικός… Το ένα από τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό το Αγρίνιο με τις τριήμερες εκδηλώσεις προβολής και προώθησης προϊόντων ελιάς “Ελαία 2015”. Ο Δήμος Αγρινίου, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου, πραγματοποίησε πολλές εκδηλώσεις από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου, οι οποίες έτυχαν μεγάλης συμμετοχής και φυσικά θετικής απήχησης.

Θέμα των εκδηλώσεων ήταν τα “Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή διατροφή: γεύση, υγεία και ποιότητα ζωής”, ενώ στόχος τους ήταν η προβολή και η προώθηση των προϊόντων ελιάς και του ελαιολάδου, καθώς και η διάδοση των παραδόσεων και του πολιτισμού της περιοχής. Όλα αυτά βεβαίως μέσω των προϊόντων της ελληνικής γης και ειδικά της Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου Αγρινίου και παρευρέθηκε στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς, όπου πραγματοποιήθηκαν δράσεις γευσιγνωσίας σε μαθητές γυμνασίων, παιδομαγειρέματα από τοπικούς chef σε παιδιά του νηπιαγωγείου, εκθέσεις φωτογραφίας και video, ζωντανή επίδειξη συνταγών μαγειρικής από το διάσημο chef Xριστόφορο Πέσκια καθώς και εκθέσεις προβολής-προώθησης των τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Τις δράσεις πλαισίωναν και επιστημονικές ημερίδες στο Επιμελητήριο, με θέματα που αφορούσαν την προώθηση, την ποιότητα, την προβολή, την υγεία, την ελαιοκομία και τη Μεσογειακή διατροφή από ειδικούς επιστήμονες από Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ινστιτούτα, Υπουργείο, Περιφέρεια και το Δήμο Αγρινίου.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στο μαθητικό Διαγωνισμό φωτογραφίας και video με θέμα “Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής” και με αθλητικές εκδηλώσεις, “Άθληση και Μεσογειακή Διατροφή” που συμπεριλάμβαναν αγώνα δρόμου 5 χλμ καθώς και ποδηλατάδα 11 χλμ στους παραδοσιακούς ελαιώνες της Ρουπακιάς. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με μουσική εκδήλωση από το Μουσικό σχολείο Αγρινίου. Οι ταλαντούχοι μαθητές έπαιξαν και τραγούδησαν λαϊκά και έντεχνα τραγούδια, καταχειροκροτήθηκαν και παρέλαβαν ελαιόλαδο ΠΑΤΡΙΑ ΓΗ προσφορά της οικογένειας Μήλα.

Ειδικότερα και πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο του τριήμερου προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν:

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου και ελιάς

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου και ελιάς σε 250 μαθητές (Μουσικό Σχολείο Αγρινίου, Γυμνάσιο Νεάπολης, Γυμνάσιο Λεπενούς, 20 Γυμνάσιο Αγρινίου, 40 Γυμνάσιο Αγρινίου, 60 Γυμνάσιο Αγρινίου, Γυμνάσιο Ματαράγκας, Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Παναγία Προυσιώτισσα και 10 ΕΠΑΛ Αγρινίου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) στη Δημοτική Αγορά του Δήμου Αγρινίου. Παράλληλα, έκαναν γευσιγνωσία σε ελιές απαλλαγμένες από ελαττώματα, ενώ στο τέλος οι μαθητές πήρανε και δωράκια-προϊόντα ελιάς πάστα και λάδι, χορηγία της “ΓΑΙΑ ΑΕ”.

Παιδομαγειρέματα

Παιδομαγειρέματα, επίδειξη δεκατιανού με βάση το ελαιόλαδο, σε 250 μαθητές, 10 νηπιαγωγείων συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού νηπιαγωγείου της ΕΛΕΠΑΠ, καθώς και 100 περίπου παιδιών των τμημάτων του ΚΔΑΠ Φαντασία, από τοπικούς chef (Κατσώνης Αλέξανδρος, Peppe Rosso; Μπαλασκάκης Τάκης, Πιθάρι). Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκτελέσουν συνταγές με ελαιόλαδο.

“Η σημασία του ελαιολάδου στη διατροφή”

Η κ. Μαίρη Λυμπέρη, Κλινικός Διατροφολόγος, MSc στη Διατροφή και Δημόσια Υγεία μίλησε για τη σημασία του ελαιολάδου στη διατροφή των παιδιών τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη αγωγής για την διατροφή από το σχολείο.

Διαγωνισμός φωτογραφίας και video

Kαλλιτεχνικός διαγωνισμός φωτογραφίας και video από μαθητές 8 γυμνασίων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (40 Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Θέρμου, Γυμνάσιο Καλυβίων, Γυμνάσιο Λεπενούς, Γυμνάσιο Νεάπολης, Γυμνάσιο Παναιτωλίου, Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα, Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου) με θέμα “Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής’ καθώς και έκθεση των έργων από μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα έργα αξιολόγησε πενταμελής επιτροπή (Γαρουφαλής Χρήστος, Γιολδάσης Σπύρος, Φραγκούλης Λεωνίδας, Γιαννακόπουλος Γιάννης, Μίκροβας Αντώνης).

Βραβεύτηκαν τα εξής έργα ζωγραφικής:
Πρώτο βραβείο: Νικόλαος Γυφτάκης (Γυμνάσιο Νεάπολης)
Δεύτερο βραβείο: Γενοβέφα Παππά (εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα)
Τρίτο βραβείο (2 έργα: Αγγελική Τσιάμη (εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα) και Παναγιώτα Σύρρου (Γυμνάσιο Θέρμου)

Τα έργα αυτά θα μπουν στο Ημερολόγιο του 2016, μαζί με ακόμη , των εξής: Βλάχου Κωνσταντίνου (Νεάπολη), Ηλία Ψυχογιού (Νεάπολη), Παρασκευής Σταματοπούλου (Γυμνάσιο Θέρμου), Αναστασίας Μουρτζιάπη (Γυμνάσιο Λεπενούς), Στεφανίας Ντούλια (Παναγία Προυσιώτισσα), Βίκυς Παναγιωτοπούλου (Παναγία Προυσιώτισσα), Ερμίνας Τσίρκα (4ο Γυμνάσιο) και του Ηλία Ψυχογιού (Γυμνάσιο Νεάπολης)

Βραβεύτηκαν επίσης τα εξής video:
Πρώτο βραβείο: Δημήτριος Τσάκαλος (Γυμνάσιο Νεάπολης)
Δεύτερο βραβείο: Χρήστος Νικόλαος Μαγκλίνης (4ο Γυμνάσιο)
Τρίτο βραβείο: Παναγιώτα Παντολέινα (Γυμνάσιο Καλυβίων)

  • Στους πρώτους νικητές δόθηκε ένα tablet χορηγίες της ΠΕΜΕΤΕ και του ΑΣ η Ένωση Αγρινίου και το δεύτερο/τρίτο βραβείο ήταν olive oil tasting kit χορηγίες της ΓΑΙΑ ΑΕ. Επίσης στους τρεις πρώτους δόθηκε και το βιβλίο του Αθανάσιου Παλιούρα “Αιτωλία”, αποκαλύπτοντας το Βυζαντινό πολιτισμό μέσα από τις ανασκαφές. Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές πήραν βεβαίωση συμμετοχής.

Δύο δράσεις από την ΕΛΕΠΑΠ

Η ΕΛΕΠΑΠ συμμετείχε με δυο εξαιρετικές δράσεις. Η πρώτη περιλάμβανε τη συμμετοχή των παιδιών σε κατασκευές με θέμα “Το λιομάζωμα” και η δεύτερη τη συμμετοχή των παιδιών στην παρουσίαση λαϊκού παραμυθιού καθώς και ποιημάτων του Κωστή Παλαμά και του Ιωάννη Πολέμη με θέμα «την Ελιά την ημέρα των εγκαινίων».

Επίσης συμμετείχαν η «Παναγία Ελεούσα», «το Χαμόγελο του παιδιού» και η «Ηλιαχτίδα».

Φωτογραφική έκθεση από την ART8

Φωτογραφική έκθεση από φωτογράφους της ART 8 του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου με θεματολογία τη Μεσογειακή Διατροφή ως τέχνη και επικοινωνία πλαισιώνοντας τις εκδηλώσεις σε μια γενικότερη φιλοσοφία της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (πολιτιστική, ιστορική, κοινωνική, εδαφική και περιβαλλοντική) η οποία προωθεί την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Επιστημονικές Ημερίδες

  • Επιστημονική ημερίδα με θέμα “Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία, Ποιότητα Ζωής” με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και εκπροσώπων οργανώσεων που συνδέονται με τη διατροφική αξία του ελαιολάδου και της Μεσογειακής Διατροφής με ενημερωτικές διαλέξεις σε θέματα ποιότητας (Δρ Χριστοπούλου Έφη, Δρ Τάσσου Χρυσούλα), υγείας (καθ. Κανέλλου Αναστασία), μεσογειακής διατροφής και ελαιοκομίας (Μαραζιώτη Ειρήνη, Δρ Χαρτζουλάκης Κώστας, Μάλαινος Φώτιος), προώθησης (Καραντώνης Παναγιώτης, Ράππου Μαγδαληνή ΜSc) και ελαιοκομίας (Ακριβή Κούκη, Τσακανίκας Δημήτρης, Τσιρογιάννη Βασιλική, Ζυγούρη Σοφία, Γουρούνα Αθανασία)
  • Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με την Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας και τον Δήμο Αγρινίου, διοργάνωσαν επίσης ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές Αγροτικής Ανάπτυξης: Κοινά δίκτυα προώθησης τοπικών προϊόντων» στην οποία συμμετείχαν οι καθηγητές: κ. Προκόπης Θεοδωρίδης, κα Χελά Δήμητρα, κα Τσάμπρα Μαρία, κα Μπουραντά Αθανασία και κ. Πατάκας Άγγελος από το Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και η Αγγελή Καλλιόπη σπό τη ΔΑΟΚ Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Κοκκινάκη Άρτεμις artstudio).

Επίδειξη τοπικών συνταγών μαγειρικής

Επίδειξη τοπικών συνταγών μαγειρικής από συλλόγους/ chef ξενοδοχείων κλπ. Οι σύλλογοι και οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην επίδειξη τοπικών συνταγών μαγειρικής είναι οι κάτωθι.

Σύλλογος ξενοδόχων (Ξενοδοχεία: Alexander, Imperial, Althea, Esperia, Θέρμιος Απόλλων). Πιθάρι, Pepe Rosso, C – Bar, Σύλλογοι Πολιτιστικοί (Σύλλογος Αγιοβλασιτών, Σύλλογος Γυναικών Παναιτωλίου). «Ο κήπος των εσπερίδων» – Αικατερίνη Γραμμένου.

Έκθεση τοπικών οπωροκηπευτικών

Έκθεση τοπικών οπωροκηπευτικών από το Σύλλογο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Δήμου Αγρινίου.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας που κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη του που δραστηριοποιούνται στους κλάδους τυποποίησης τροφίμων και ποτών να προβάλουν τα προϊόντα τους πραγματοποιήθηκαν:

  1. Έκθεση προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου
  2. Προβολή και γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων Νομού Αιτωλοακαρνανίας
  3. Παράλληλα με την έκθεση των προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου υπήρχε και έκθεση φωτογραφίας “Αγρίνιο. Από το Χθές στο Σήμερα” (φωτογραφικό αρχείο Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Ιδιωτικές Συλλογές Χ. Δημάδη, Κ. Πατρώνη και Χρ. Πετρούλα καθώς και ιστορικές φωτογραφίες από τα αρχεία του Γ. Ρίζου και Ι. Ξυθάλη

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική βραδιά με συμμετοχή των χορευτικών του Δήμου Αγρινίου, του ΚΑΠΗ και του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Αγρινίου καθώς και της χορωδίας του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου (τραγούδια της τάβλας). Ακολούθησε μουσική από νεανικά groups.

Η κ. Μαραζιώτη Εκπαιδευτικός και Σύμβουλος Διατροφής από τα Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας μίλησε στο κατάμεστο κοινό της Δημοτικής Αγοράς στην αίθουσα του Εκθετηρίου τοπικών προϊόντων για το πως θα μεταδώσουμε στη νέα γενιά τα οφέλη των προϊόντων της ελιάς, ενώ ακολούθησε ζωντανή επίδειξη δυο συνταγών μαγειρικής: πιτάκια σχάρας και ζεστή σαλάτα με μαυρομάτικα με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τον διάσημο σεφ Χριστόφορο Πέσκια .

Αθλητική εκδήλωση- “Άθληση και Μεσογειακή Διατροφή”

Πραγματοποίηση αγώνα δρόμου 5χιλιομέτρων σε δρόμους του Αγρινίου με συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών, ενώ πραγματοποιήθηκε και ποδηλατοδρομία 11 χιλιομέτρων στους παραδοσιακούς ελαιώνες Ρουπακιάς. Η ποδηλατοδρομία ηταν σε συνεργασία με τοVelocity Bikes και την ξενάγηση στους ελαιώνες ανέλαβε ο γεωπόνος-βιοκαλλιεργητής κ.Γεώργιος Τσαρούχης.

kammenos6

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: