Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Αγρίνιο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη κατά της υποβάθμισης του Πρωτοδικείου

Κοινοποίηση

Κλείνουν οι υπηρεσίες του Δήμου και του Επιμελητηρίου – Παπαναστασίου: «Πρέπει να δώσουμε όλοι το παρών» – Συμμετέχουν Φορείς και Σύλλογοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην σταδιακή κατάργηση του Πρωτοδικείου Αγρινίου θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης (30/1, στις 10), έξω απ’ το Δικαστικό Μέγαρο, απ’ τον Δήμο Αγρινίου και τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης. Ο Δήμος απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε πολίτες, Συλλόγους και Φορείς, ενώ την Τρίτη οι υπηρεσίες του θα λειτουργήσουν μέχρι τις 9.30 το πρωί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Πρέπει να δώσουμε όλοι το παρών. Είναι παράλογος και άδικος ο σχεδιασμός που προωθείται μέσω του νέου δικαστικού χάρτη. Είναι αδικία και μια τεράστια υποβάθμιση για το Αγρίνιο. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι στη συγκέντρωση για να διαμαρτυρηθούμε, οι επαγγελματίες και οι φορείς της πόλης», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου.

Κλειστές οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου

Κλειστές θα παραμείνουν και οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, από τις 9:30 το πρωί, καθώς θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις κατά της κατάργησης του Πρωτοδικείου Αγρινίου. Η θέση του Επιμελητηρίου, όπως διατυπώθηκε από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην επιφάνεια το θέμα, είναι η διατήρηση του δικαστικού χάρτη στην Αιτωλοακαρνανία ως έχει.

Το Επιμελητήριο καλεί τα μέλη του σε συμμετοχή, προκειμένου, όπως λέει, «όλοι να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την παραμονή του Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο».

Στην συγκέντρωση οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας στηρίζει την συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη υποβάθμιση και σταδιακή κατάργηση του Πρωτοδικείου, αλλά και τη μεταφορά του στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου. Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση της Τρίτης.

Στηρίζει την διαμαρτυρία και ο Εμπορικός Σύλλογος

Σε δικό του κάλεσμα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου (ΕΣΑ) τονίζει: «Καλούμε όλες τις συναδέλφους και όλους τους συναδέλφους εμπόρους να παρευρεθούν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που συνδιοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου και ο Δήμος Αγρινίου με παρουσία φορέων και συλλόγων, για την επιχειρούμενη υποβάθμιση και σταδιακή κατάργηση του Πρωτοδικείου Αγρινίου».

Σε ανακοίνωσή του, μάλιστα, ο ΕΣΑ τονίζει:

«Δίκαιες φωνές διαμαρτυρίας ακούγονται, κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις, πραγματοποιούνται, προγραμματίζονται και οργανώνονται στο Αγρίνιο για το σοβαρό ενδεχόμενο υποβάθμισης του Πρωτοδικείου της πόλης μας στα πλαίσια των αλλαγών που θα επιφέρει ο νέος δικαστικός χάρτης.

Ένας δικαστικός χάρτης που στοχευμένα και επιτυχώς, εκ νέου ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, με δικηγόρους, εργαζόμενους, φορείς, πολίτες ενός Δήμου να συγκρούονται και να αλληλοσπαράζονται με τους αντίστοιχους ενός γειτονικού Δήμου. (βλέπε Αγρίνιο- Μεσολόγγι). Συζητήσεις επί συζητήσεων, αντιπαραθέσεις και επιχειρηματολογία στη βάση ποιος Δήμος είναι μεγαλύτερος, ποιος είναι πιο ιστορικός, ποιος αξίζει να έχει τι, κλπ., αφήνει το δρόμο ορθάνοιχτο για να επιτευχθεί ο κρατικός σχεδιασμός.

Ένας νέος δικαστικός χάρτης με λιγότερα Πρωτοδικεία, που πολύ εύκολα μπορεί να τον ακολουθήσει ένας νέος υγειονομικός χάρτης με λιγότερα Νοσοκομεία, που πολύ εύκολα μπορεί να τον ακολουθήσει ένας νέος εκπαιδευτικός χάρτης με λιγότερα Δημόσια Σχολεία και Πανεπιστήμια κ.λπ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε καθόλου μακριά από το να συμβούν όλα τα παραπάνω μαζί.

Όσο αρνούμαστε να δούμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε μεθοδικά, μαζικά και συντεταγμένα στη βάση του.

Και το πρόβλημα δεν είναι στην χαρτογράφηση, αλλά στην πυξίδα προσανατολισμού της εφαρμοζόμενης πολιτικής που οδηγεί στη συνεχόμενη περικοπή των παροχών προς τους πολίτες, στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, στη μέγιστη συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου σε λιγοστά χέρια, στην κατάτμηση των κοινωνιών, τον κοινωνικό αυτοματισμό και την αδυναμία αντίδρασης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου δηλώνει την αντίθεσή του:

Σε οποιαδήποτε υποβάθμιση και περικοπή παροχών προς τους Αιτωλοακαρνάνες πολίτες.

Και τη στήριξή του στις δίκαιες φωνές που λένε:

Καμία υποβάθμιση και καμία κατάργηση των Πρωτοδικείων του Νομού μας».

Στην συγκέντρωση και οι γιατροί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου συμμετέχει κι αυτός στην συγκέντρωση για την παραμονή του Εφετείου και του Πρωτοδικείου στη μεγαλύτερη πόλη της Περιφερειακής Ενότητας. Στο κάλεσμά του τονίζει, μεταξύ άλλων:

«Για άλλη μία φορά οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας στο ίδιο έργο θεατές. Η υποβάθμιση συνεχίζεται. Η πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψιν κανένα κριτήριο που αντικειμενικά υπάρχει και υποβαθμίζει το Πρωτοδικείο του μεγαλύτερου δήμου στον μεγαλύτερο νομό της χώρας που εξυπηρετεί πάνω από 150.000 πολίτες. Αλήθεια, τι είδους πρόσβαση θα έχει στη δικαιοσύνη πάνω από το μισό του πληθυσμού του νομού Αιτωλοακαρνανίας; Ναι είναι παράλογη αυτή η απόφαση.

Χθες το πανεπιστήμιο και η διαμάχη για την Μητρόπολη, σήμερα το Πρωτοδικείο, αύριο το Εφετείο και θα υπάρχει και συνέχεια…

Όλοι πρέπει να πάρουν θέση, με πρώτους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μας και τους εκπροσώπους στην αυτοδιοίκηση που πάντα πρέπει να θυμούνται ότι εκλέγονται για όλο το νομό και προεκλογικά όλοι εστιάζουν περισσότερο τον αγώνα τους στο δήμο Αγρινίου.

Διχαστικές γνώμες και απόψεις πρέπει να απομονώνονται. Σε λίγους μήνες θα ανοίξει το θέμα του υγειονομικού χάρτη με κλεισίματα και συγχωνεύσεις δομών υγείας. Τότε τι άποψη θα εκφράσουν; Να θυμούνται ότι «όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού να περιμένεις να καεί και το δικό σου». Όχι στο διαίρει και βασίλευε (που βολεύει πάντα), για το νομό μας. Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στα δύο μεγαλύτερα Πρωτοδικεία του νομού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου συμμετέχει και στηρίζει τον αγώνα των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων για την παραμονή του Εφετείου και του Πρωτοδικείου στη μεγαλύτερη πόλη του νομού, που είναι μέσα στους 10 μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Καμία αλλαγή στο δικαστικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας. Συμμετέχουμε στον αγώνα και δηλώνουμε παρών στις κινητοποιήσεις».

Και οι λογιστές στην συγκέντρωση

Στην συγκέντρωση καλεί τα μέλη της και η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου, όπως λέει, «να σταθούμε όλοι αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλεται για παραμονή του Πρωτοδικείου».

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση τονίζει: «Η πάγια θέση μας είναι η αντίδραση μας σε οποιαδήποτε υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας γενικά αλλά και σε κάθε επέμβαση που αφορά συγκεκριμένες περιοχές. Σύμφωνα με την ανωτέρω πάγια θέση μας είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή του δικαστικού χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας».

Παναιτωλικός: «Όχι άλλη υποβάθμιση»

Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα δώσει το «παρών» και ο Παναιτωλικός, ο οποίος καλεί κι αυτός με τη σειρά του σε συμμετοχή με κεντρικό σύνθημα «όχι άλλη υποβάθμιση».

Η ανακοίνωση του Παναιτωλικού:

«Ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ως αθλητικός οργανισμός που εκπροσωπεί στο πανελλήνιο το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία, παρακολουθεί με έντονη ανησυχία την -εδώ και δεκαετίες- εγκατάλειψη του τόπου μας από την Πολιτεία, που αφορά τον τομέα της Υγείας, της Εκπαίδευσης, της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Με δομές Υγείας στις οποίες στενάζουν Ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς. Με Πανεπιστημιακά τμήματα που κάθε τόσο εξαφανίζονται από την πόλη. Με τεράστιο πρόβλημα ανεργίας που οδηγεί τους νέους στη μετανάστευση, στη φτωχοποίηση  και την σταδιακή αποσάρθρωση της κοινωνίας, οφείλουμε να ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ. Να διαμαρτυρηθούμε και να ζητήσουμε από τους εκπροσώπους μας να μεταφέρουν (ως οφείλουν) τη φωνή και την οργή της κοινωνίας στα κέντρα εξουσίας και αποφάσεων.

Με αφορμή τη (νέα) επιχειρούμενη προσπάθεια κατάργησης και του Πρωτοδικείου Αγρινίου, η οικογένεια του Παναιτωλικού συμμετέχει και ενισχύει το κύμα αντίδρασης της τοπικής μας κοινωνίας και η ομάδα μας με πολυάριθμη εκπροσώπηση (ποδοσφαιριστών, προπονητών, στελεχών και Διοίκηση ΠΑΕ) θα είναι παρούσα στην αυριανή (Τρίτη 30/01/2024, ώρα 10.00 π.μ.) συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνει έξω από το Δικαστικό Μέγαρο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου και ο Δήμος Αγρινίου.

Καλούμε δίπλα μας τους πολίτες του Δήμου που ο πληθυσμός του ξεπερνάει τις 100 χιλιάδες, να ενώσουμε τις φωνές μας και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ όχι μόνο την διατήρηση των βασικών υπηρεσιών στην μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Πολιτείας για να αποδώσει στο Αγρίνιο όσα του στερήθηκαν και όσα αντικειμενικά δικαιούται.

Με την παρουσία του καθενός μας στην αυριανή συγκέντρωση κάνουμε ισχυρή και τη φωνή διαμαρτυρίας – αντίδρασης. Ραντεβού στις 10.00 στο Δικαστικό Μέγαρο!

Όχι άλλη υποβάθμιση!

Το Αγρίνιο δικαιούται περισσότερα απ’ όσα του έχετε στερήσει!!!»

Αντιδρά στις εξελίξεις και η Γυμναστική Εταιρεία

Την αντίθεσή της σε κάθε σχέδιο υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Αγρινίου εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου (ΓΕΑ). «Το σχέδιο δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα πραγματικά στοιχεία που ισχύουν και τυχόν εφαρμογή του θα πλήξει όχι μόνο τη νομική κοινότητα, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας» αναφέρει η ΓΕΑ και υπογραμμίζει: «Ο όγκος των υποθέσεων που εκδικάζονται σήμερα στο Πρωτοδικείο της πόλης, ο πληθυσμός τον οποίο αυτό καλύπτει, αλλά και οι κτηριακές υποδομές που στεγάζεται, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την υποβάθμισή του σε Περιφερειακό. Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων της πόλης».

Η ανακοίνωση της ΓΕΑ:

«Η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου εκφράζει την αντίθεσή της σε κάθε σχέδιο υποβάθμισης του Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο, δεδομένου ότι δεν λαμβάνει υπόψιν τα πραγματικά στοιχεία που ισχύουν και τυχόν εφαρμογή του θα πλήξει όχι μόνο τη νομική κοινότητα, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.

Ο όγκος των υποθέσεων που εκδικάζονται σήμερα στο Πρωτοδικείο της πόλης μας, ο πληθυσμός τον οποίο αυτό καλύπτει, αλλά και οι κτηριακές υποδομές που στεγάζεται, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την υποβάθμισή του σε Περιφερειακό. Επιπλέον δε, σε περίπτωση υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου, θα έχουμε και το παράδοξο της ταυτόχρονης λειτουργίας και συνύπαρξης, στον ίδιο μάλιστα χώρο, Εφετείου με Περιφερειακό και όχι Κεντρικό Πρωτοδικείο!

Για τους λόγους αυτούς εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αγρινίου, δηλώνοντας ότι στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων της πόλης μας. Η ίδρυση Κεντρικού Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο είναι επιβεβλημένη και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Καλούμε τα μέλη μας, αλλά και όλους τους πολίτες της περιοχής, να συμμετέχουν δυναμικά σε όλες τις σχετικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι αρμόδιοι φορείς».

Επιστολή Πιστιόλα σε Νικάκη

Τις προηγούμενες ημέρες και με αφορμή τις εξελίξεις με το Πρωτοδικείο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Πιστιόλας είχε στείλει επιστολή στον Πρόεδρο Δημήτρη Νικάκη. Μεταξύ άλλων, εξέφραζε την απόλυτη ταύτιση της παράταξής του με τα αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου και σημείωνε: «Στον αγώνα που με τόση συνέπεια δίνετε, θα πρέπει να μας θεωρείτε συμμάχους. Οι όποιες αλλαγές προωθούνται στο δικαστικό χάρτη της χώρας δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την Αιτωλοακαρνανία και σίγουρα καμία μεταβολή δε νοείται σε ό,τι αφορά το Πρωτοδικείο Αγρινίου».

Ο κ. Πιστιόλας υπογράμμιζε επίσης ότι «δεν πρόκειται για κάποιο συντεχνιακό θέμα, αλλά για ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα, το οποίο εκτείνεται από την ίδια τη λειτουργία και την απόδοση της Δικαιοσύνης έως την αξιοπρέπεια της πόλης. Ως εκ τούτου, είναι αδιανόητο να δεχθούμε τα όσα φαίνεται ν’ αποφασίζουν κάποιοι για λογαριασμό μας, αγνοώντας την ίδια την πραγματικότητα».

Στήριξη από Σκιαδαρέση

H Περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα» τοποθετήθηκε επισήμως στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας του Αγρινίου, υποστηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα της ενάντια στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αγρινίου. Στο πλαίσιο αυτό, εκλεγμένοι και μη Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας θα δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση της Τρίτης.

Σε ανακοίνωση της παράταξης αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αγρινίου που εξυπηρετεί περίπου 160.000 πολίτες από Αγρίνιο, Θέρμο και Αμφιλοχία συνιστά κατάφωρη αδικία σε βάρος μίας πόλης, η οποία και στο πρόσφατο παρελθόν έχει δεχτεί σημαντικά πλήγματα. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. της στέρησε τα πανεπιστημιακά τμήματα, ενώ υστερεί σημαντικά και στον τομέα της υγείας, εξαιτίας της συνεχόμενης υποβάθμισης του Νοσοκομείου της. Το Αγρίνιο αποτελεί οικονομικό και εμπορικό κέντρο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ διαθέτει ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο – από τα καλύτερα της χώρας- στο οποίο έχει την έδρα του και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Η ενδεχόμενη υποβάθμιση της δικαστικής δομής αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω αποσάθρωση στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής, αφού αφενός οι πολίτες θα επωμιστούν ένα επιπρόσθετο και δυσβάστακτο -λόγω των χιλιομετρικών αποστάσεων- κόστος με αποτέλεσμα αρκετοί να στερηθούν το δικαίωμα της πρόσβασης στο δημόσιο αγαθό της Δικαιοσύνης κι αφετέρου, η μείωση των θέσεων εργασίας θα εντείνει τον οικονομικό μαρασμό. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι ατεκμηρίωτος και παράλογος και δεν προσδίδει τίποτε θετικό. Η παράταξή μας, στηρίζει σθεναρά το δίκαιο αίτημα της πόλης του Αγρινίου και το συμφέρον των πολιτών».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: