Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025

Αγρίνιο: Νεκρός ένας 25χρονος σε εργατικό δυστύχημα στο ρέμα Ρεμπελιά – ΔΕΥΑ: «Κοινή απαίτηση να διευκρινιστούν τα αίτια»

Κοινοποίηση

Πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος ζητούν Πιστιόλας και Τραπεζιώτης – Ανακοίνωση και απ’ το «Ανυπότακτο Αγρίνιο»

Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε σε έργο αποχέτευσης της ΔΕΥΑ Αγρινίου στο ρέμα Ρεμπελιά, το πρωί της Παρασκευής (22/9), με αποτέλεσμα ένας 25χρονος να χάσει τη ζωή του έπειτα από παράσυρσή του από εκσκαφέα. Ο άτυχος νεαρός, Αλβανικής καταγωγής με Ελληνική υπηκοότητα, φέρεται να σκοτώθηκε ακαριαία απ’ τον εκσκαφέα που τον χτύπησε στο στήθος και τον παρέσυρε. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε λίγο μετά, στο Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου μεταφέρθηκε.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στον θανάσιμο τραυματισμό του 25χρονου, με τον οδηγό του εκσκαφέα να απολογείται.

ΔΕΥΑ Αγρινίου: «Κοινή απαίτηση να διευκρινιστούν τα αίτια»

Την διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο του 25χρονου ζητά με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑ Αγρινίου. Η Διοίκηση της Υπηρεσίας, αφού αρχικά εκφράζει τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του άτυχου 25χρονου, λέει: «Είναι κοινή απαίτηση να διευκρινιστούν άμεσα τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στο τραγικό εργατικό δυστύχημα. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να διαλευκάνουν πλήρως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος».

«Πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος» ζητάει ο Πιστιόλας

Την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος ζήτησε και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου Κώστας Πιστιόλας σε δήλωσή του: «Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη στήριξή μας στους οικείους του και προσμένουμε την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος», αναφέρει ο κ. Πιστιόλας εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά οδύνη του για την απώλεια ζωής του 25χρονου.

Τραπεζιώτης: «Να διερευνηθούν τα αίτια και ν’ αποδοθούν ευθύνες εκεί που ανήκουν»

Τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του 25χρονου εξέφρασε και ο Συνδυασμός του Δημήτρη Τραπεζιώτη «Αγρίνιο, Ανοιχτό και Πράσινο – Υπερκομματική Συνεργασία». Παράλληλα ζητά την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος και τον καταλογισμό των ευθυνών εκεί που ανήκουν. Υιοθετεί μάλιστα τις προτάσεις του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, οι οποίες διατυπώνονται ως εξής:

  • Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας και να έχουν πλήρεις αρμοδιότητες, που δυστυχώς η κυβέρνηση τις έχει αφαιρέσει.
  • Να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Ανακοίνωση απ’ το «Ανυπότακτο Αγρίνιο»:

Με βαθιά θλίψη και οργή σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε ότι ένας νέος συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του σε ένα έργο που κατασκευαζόταν για λογαριασμό της ΔΕΥΑ.

Σήμερα θα περισσέψουν τα «θερμά συλλυπητήρια στους οικείους» και οι ευχές «να μην θρηνήσουμε ξανά νέους ανθρώπους», ακόμα κι από κείνους που υπηρετούν και εφαρμόζουν αυτές τις λογικές χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς κανέναν αποκλεισμό από τους επόμενους διαγωνισμούς, όταν αποδειχθεί ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν τηρήθηκαν ή τηρήθηκαν μερικώς. Γιατί η ευθύνη δεν είναι μόνο του εργολήπτη, είναι και του εργοδότη (εν προκειμένω του Δήμου), ο οποίος οφείλει να ελέγχει, αν στα έργα τα οποία γίνονται για λογαριασμό του τηρούνται και εφαρμόζονται το σύνολο των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό εργατικό δυστύχημα έρχεται μία μόλις μέρα μετά την ψήφιση του πιο αντεργατικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε σ’ αυτή τη χώρα (εφαρμογή 13 ωρών εργασίας, κατάργηση του πενθημέρου, εξαήμερη εργασία, ποινικοποίηση του δικαιώματος στην περιφρούρηση της απεργίας) και παραδίδει τους εργαζόμενους στη αυθαιρεσία της όποιας εργοδοσίας είτε δημόσια είναι αυτή είτε ιδιωτική.

Μόλις προχθές έγιναν γνωστά τα σοκαριστικά στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα μέσα στο 2023. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Συλλόγων εργαζομένων στις Τεχνικές επιχειρήσεις της χώρας 135 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους, 229 τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ πανελλαδικά, οι νεκροί ανήλθαν σε 57 το πρώτο τετράμηνο, 69 το δεύτερο και 9 έως σήμερα, δίχως να έχουμε ακόμα τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που  χάθηκαν κατά τη διάρκεια ή από και προς την εργασία τους στις τελευταίες φυσικές καταστροφές.

Οι προεκλογικές καμπάνιες των «κυρίαρχων παρατάξεων» στον προεκλογικό αγώνα για το Δήμο Αγρινίου αρχίζουν και τελειώνουν με επικοινωνιακές φιέστες για οράματα, με παχιά λόγια για ανάπτυξη και εκτίναξη της περιοχής στην ευημερία αλλά, δυστυχώς για όλους εμάς, η καθημερινότητα τους διαψεύδει συνεχώς. Έτσι  γινόμαστε μάρτυρες όχι μόνο της γύμνιας μας σε μια σειρά υποδομές που μας καθιστούν ανοχύρωτους ή που υποβαθμίζουν τους όρους της ζωής μας αλλά προστίθενται πλέον και τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα.

Όσοι αντιλαμβάνονται το Δήμο Αγρινίου ως «λάφυρο» που είτε το κατέχουν είτε θέλουν να το πάρουν, δεν θα μιλήσουν ποτέ για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ειδικά σε νευραλγικούς τομείς όπως οι τεχνικές υπηρεσίες, γιατί εκεί οι αλήθειες, που δεν τολμούν ούτε να τις πουν, είναι ορατές. Γιατί εκεί η πολιτική που τους έχει επιβληθεί και που ουδέποτε έκαναν το παραμικρό για να την αλλάξουν είναι: «όχι προσλήψεις, όχι έργα με αυτεπιστασία, εργολάβοι παντού και για τα πάντα!»

Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν χρειαζόμαστε μεσσίες που θα μας σώσουν. Χρειαζόμαστε μια άλλη αντίληψη πολιτικής όπου οι υπαρκτές ανάγκες μας και η κάλυψη τους με ένα άλλο μοντέλο κοινωνικής συγκρότησης θα γίνουν το δικό μας ζητούμενο.

Κλείνοντας να υπογραμμίσουμε ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στον πόνο που νοιώθουν οι συγγενείς και οι φίλοι του 25χρονου παλικαριού και καλούμε τη δημοτική αρχή «να σταθεί στο πλευρό αυτής της οικογένειας» με ταπεινότητα και τύψεις.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: