Αγρίνιο: Εγκαινιάστηκαν δύο εκθέσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

«Η Ελληνική Επανάσταση στη Μεσαιωνική και Οθωμανική Χαρτογραφία από το 1453 έως το 1821» και «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»

Εγκαινιάστηκαν την Δευτέρα 7 Ιουνίου, στην Παλαιά Δημοτική Αγορά, οι δύο εκθέσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου και είναι αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία της Ελλάδας. Οι εκθέσεις έχουν τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση στη Μεσαιωνική και Οθωμανική Χαρτογραφία από το 1453 έως το 1821» του Δρ. Ιωάννη Νεραντζή και «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» του Λαογραφικού – Ιστορικού – Φιλολογικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου δήλωσε: «Το 2021 η Ελλάδα και ο απανταχού της γης Ελληνισμός γιορτάζουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο των εορτασμών και της θύμησης ο Δήμος Αγρινίου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δρ. Ιωάννη Νεραντζή και το Λαογραφικό – Ιστορικό – Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσαν αυτές τις εκθέσεις».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, υπεύθυνος για τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 από την Ελληνική Επανάσταση, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμο για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει για την εθνική παλιγγενεσία και τόνισε ότι η Περιφέρεια θα στηρίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Ο Δρ. Ιωάννης Νεραντζής τόνισε ότι οι χάρτες είναι της προσωπικής του συλλογής και κάποιοι του φίλου του Απόστολου Καρακώστα. Οι χάρτες απεικονίζουν χαρτογραφικά είδη ευρέως γεωγραφικού φάσματος οπότε και ο Ελληνικός χώρος είναι μέρος του συνόλου, και άλλοτε προς είδη στενότερα συνδεδεμένα με αυτόν. Οπότε ο Ελληνικός χώρος με τις ιδιαιτερότητές του, γεωγραφικές , ιστορικές, πολιτιστικές, είναι το κύριο αντικείμενο της χαρτογράφησης.

Η κα. Μαίρη Χρυσικοπούλου τόνισε ότι τα Μουσεία αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού και το Λαογραφικό – Ιστορικό – Φιλολογικό Μουσείο Αιτ/νιας θα συνεχίσει την προσφορά του.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος