Άρθρο της Δήμητρας Μανιφάβα στο businessnews.gr

Θέλουν ρούχα και παπούτσια για δώρο, αλλά δεν θα έλεγαν όχι σε ένα ακριβό ποτό ή σε ένα γεύμα σε εστιατόριο. Ο λόγος για τους Έλληνες καταναλωτές και τις προτιμήσεις τους ως προς τα δώρα που θέλουν να λάβουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αντιθέτως, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι προτιμούν βιβλία, χρήματα (!) ή ακόμη και σοκολάτες. Αν μη τι άλλο, πέρα από την ξεχωριστή νοοτροπία κάθε λαού, οι οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες είναι αυτές που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις καταναλωτικές τάσεις και εν προκειμένω τις επιθυμίες για τα δώρα. Αυτά και άλλα πολλά αναλύει στην φετινή έρευνά της για τις χριστουγεννιάτικες δαπάνες η Deloitte, έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και σε ακόμη εννέα χώρες.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, όπου οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη το 2017, οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξοι, αν και ομολογουμένως λιγότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Μόλις το 23% πιστεύει ότι η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται ή έστω παραμένει σταθερή ενώ μόλις το 29% πιστεύει ότι η οικονομία θα βελτιωθεί ή θα παραμείνει σταθερή το 2016. Το 2017 απαισιόδοξο είναι το 76% των Ελλήνων καταναλωτών, ενώ το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 87%. Επιπλέο, φέτος το 62% των Ελλήνων καταναλωτών πιστεύει ότι φέτος έχει μικρότερη αγοραστική δύναμη σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το 2016 το 76% πίστευε ότι είχε μικρότερη αγοραστική δύναμη σε σύγκριση με το 2015.

Πάντως, οι καταναλωτές στην Ελλάδα εκτιμούν ότι θα ξοδέψουν κατά τι λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με όσα ξόδεψαν πέρυσι. Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός φέτος για χριστουγεννιάτικες αγορές ανέρχεται στην Ελλάδα σε 450 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ το 2016 οι καταναλωτές ξόδεψαν 457 ευρώ κατά μέσο όρο. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι πέρυσι είχαν εκτιμήσει ότι οι δαπάνες τους τα Χριστούγεννα θα ήταν της τάξης 438 ευρώ, υπήρξε δηλαδή μια υποεκτίμηση, κάτι που παρατηρείται σχεδόν όλες τις χρονιές. Το 2015 εκτίμησαν ότι θα ξοδέψουν για παράδειγμα 402 ευρώ, αλλά τελικά ξόδεψαν 457.

Από τα 450 ευρώ που εκτιμούν ότι θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες καταναλωτές, τα 157 ευρώ ή το 35% θα δαπανηθούν για την αγορά τροφίμων, τα 136 για την αγορά δώρων, 82 ευρώ για ταξίδια και 75 ευρώ για διασκέδαση. Στην Ευρώπη το 42% του χριστουγεννιάτικου προϋπολογισμού προορίζεται για την αγορά δώρων, το 30% για την αγορά τροφίμων, 17% για ταξίδια και 11% για διασκέδαση. Σημειώνεται ότι ο μέσος εκτιμώμενος προϋπολογισμός σε αυτές τις 10 χώρες είναι 445 ευρώ, με το δείγμα όμως των χωρών να είναι αρκετά ετερόκλητο καθώς σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθες χώρες: Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανια, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ρωσία, Ολλανδία, Πολωνία και Ελλάδα.

Τα 10 πιο επιθυμητά δώρα για τους Έλληνες καταναλωτές είναι κατά σειρά προτίμησης τα ακόλουθα: είδη ένδυσης και υπόδησης, φαγητό και ποτό (πέρυσι ήταν στην πρώτη θέση), βιβλία, καλλυντικά/αρώματα, χρήματα, σοκολάτες, εστιατόρια, εισιτήρια για θεάματα, αξεσουάρ (τσάντες) και κοσμήματα/ρολόγια.

Τα 10, κυρίως, δώρα, πάντως, που αναμένεται να προσφέρουν οι Έλληνες καταναλωτές είναι τα ακόλουθα: είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλια, καλλυντικά/αρώματα, φαγητό και ποτό, σοκολάτες, αξεσουάρ, χρήματα, κοσμήματα/ρολόγια, αθλητικός ρουχισμός και εστιατόρια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, 10% των καταναλωτών, προτίθεται να προβεί στις χριστουγεννιάτικες αγορές την ημέρα του Black Friday, που φέτος είναι στις 24 Νοεμβρίου, ένα δηλαδή μήνα πριν από τα Χριστούγεννα. Πάντως, οι περισσότεροι καταναλωτές, το 39%, προγραμματίζει να προβεί στις χριστουγεννιάτικες αγορές την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, στο διάστημα από 16 έως 24 Δεκεμβρίου.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος