Η νέα διακοπή του πρωταθλήματος της Super League, μετά τον εμπρησμό στο σπίτι του Μπίκα, σίγουρα δεν εξυπηρετεί την ομαλή διεξαγωγή του και δεν βοηθάει στην διατήρηση του ρυθμού των ομάδων. Όμως από την άλλη όσοι επιζητούν πραγματικά την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ζητούν «να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο», θα πρέπει να αντιληφθούν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει «αναίμακτα» δηλαδή χωρίς συνέπειες και θυσίες. Άρα αυτό που θα πρέπει να απασχολεί στην παρούσα φάση είναι οι αναπόφευκτες λόγω συνθηκών θυσίες, να πιάσουν τόπο και να καθαρίσει πραγματικά το ποδόσφαιρο χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς κανένα συμβιβασμό.

Προφανώς και δεν βρίσκονται όλες οι ομάδες της Super League στο ίδιο «μήκος κύματος» αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνονται την κάθαρση του ποδοσφαίρου και είναι (παρά τις βαρύγδουπες και μακροσκελείς ανακοινώσεις που πολλές κατά καιρούς βγάζουν) πασιφανές αυτό. Ο λόγος φυσικά είναι τα διαφορετικά συμφέροντα που έχουν ορισμένες και ο ρόλος που ίσως επιζητούν να παίξουν κάποιες από αυτές στο νέο ποδοσφαιρικό τοπίο που υποτίθεται πως θα διαμορφωθεί. Όμως εκείνο που είναι σίγουρο και κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί, είναι το ότι ξεκάθαρα θα πρέπει να ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο κριθεί απαραίτητο, ώστε να αντιληφθεί το «ποδοσφαιρικό παρακράτος» πως δεν μπορεί να περάσει το δικό του και πως οι θεσμοί αυτού του κράτους μαζί με τον υγιή ποδοσφαιρικό κόσμο είναι αποφασισμένοι γι’ αυτό. Ακόμη και το να διακοπεί ένα πρωτάθλημα, ακόμη και το να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες από τις διεθνείς διοργανώσεις για κάποιο καιρό.

Εδώ θα πρέπει όλοι, ομάδες ή μάλλον ποδοσφαιρικές εταιρείες, φίλαθλοι, άνθρωποι που εργάζονται και βιοπορίζονται σε οποιοδήποτε πόστο στον χώρο η σε σχετικό με αυτόν, να ακολουθήσουν ένα κοινό δρόμο με την προοπτική πως η εξυγίανση μόνο έτσι θα έρθει και μακροπρόθεσμα θα είναι ωφέλιμη για όλους αυτούς. Μόνο έτσι θα γίνει φανερό και ποιοι θέλουν πραγματικά την κάθαρση και δεν επιζητούν μια μεσοβέζικη λύση που να εξυπηρετεί μόνο αυτούς ή ορισμένους εκ του συνόλου.

Το «ποδοσφαιρικό παρακράτος» στην Ελλάδα αποδεικνύεται πολύ ισχυρό και μόνο με ισχυρή αντίδραση εκ μέρους των αρμόδιων φορέων αλλά και όλων των εμπλεκόμενων με το ποδόσφαιρο μπορεί να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί. Τα μέχρι τώρα γεγονότα αυτό καταδεικνύουν. Άρα το μοναδικό μέλημα όσων πραγματικά θέλουν την κάθαρση και δεν υποκρίνονται ή δεν την επιθυμούν επιλεκτικά και με όρους ή διακρίσεις, θα πρέπει να είναι η ισχυρή αυτή αντίδραση που ναι μεν μπορεί αρχικά να έχει κόστος όμως μακροπρόθεσμα θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν τελικά γίνει κατορθωτή η σύμπλευση όλων σε μια κοινή κατεύθυνση στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία και θα κρίνει και το αποτέλεσμα. Όμως η αλήθεια είναι μία και μοναδική. Χωρίς κόστος δεν γίνεται τίποτα και χωρίς δραστικά μέτρα αυτή «η μάχη» δεν μπορεί να κερδηθεί.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
SHARE
Προηγούμενο άρθροΧωρίς διεθνείς, Μουνιός και Παπάζογλου η προπόνηση
Επόμενο άρθροΠικρές αλήθειες με πολύ λίγη ζάχαρη
Ασχολείται αρκετά χρόνια με το αθλητικό ρεπορτάζ και έχει συνεργαστεί με όλες σχεδόν τις αθλητικές εφημερίδες στο νομό Αιτωλ/νίας καθώς και με άλλα τοπικά μέσα (πολιτικές εφημερίδες - ραδιόφωνα - ιστοσελίδες). Επίσης έχει διατελέσει ανταποκριτής σε πολλές αθηναϊκές αθλητικές εφημερίδες και ιστοσελίδες.