Τι λένε οι πληροφορίες για το πρώτο exit poll

Ομαλά διεξάγονται οι εκλογές σε όλη τη χώρα, μέχρι και τις 19.00 το απόγευμα όπου θα κλείσουν οι κάλπες και θα ανακοινωθεί το πρώτο exit poll 2019 για τις βουλευτικές εκλογές, που αυτή την φορά θα είναι ενιαίο για τα ΜΜΕ, αποτέλεσμα κοινής επεξεργασίας από όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Τι δείχνουν τα κύματα exit polls

Το 2ο κύμα των ερευνών κοινής γνώμης έξω από τα εκλογικά κέντρα φέρνει κάποιες ανατροπές, συγκριτικά με τα στοιχεία του πρώτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά των δυο κομμάτων παραμένει μεγάλη, όμως η ψαλίδα φαίνεται να κλείνει. Δηλαδή το πρώτο κόμμα είναι σταθερά σε ποσοστό 40% και πάνω και το δεύτερο δεν φαίνεται να πλησιάζει το 30%.

Σίγουρη είναι η 3η θέση, ενώ όσον αφορά στην αποχή, αναμένεται να είναι χαμηλότερη των ευρωεκλογών. Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι συνήθως σε εθνικές εκλογές τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχει μαζική προσέλευση κομματικών στελεχών προκειμένου να δοθεί η εικόνα «παράστασης νίκης».

Με το πέρασμα των ωρών τα ποσοστά αυτά θα μεταβληθούν… και δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις. Ένα πρώτο αποτέλεσμα από το exit poll, είναι ότι το ποσοστό συμμετοχής στις τωρινές εκλογές είναι αυξημένο κατά 18% σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές, πάντα μέσα από τις κάλπες του exit poll. Όλα, πάντως, είναι ρευστά, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στις 19:00 το απόγευμα.

Μέχρι το κλείσιμο της κάλπης στις 19:00 θα φτάσουν άλλα δύο, ώστε εκείνη την ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος, θα μεταδώσει τα πρώτα αποτελέσματα στους τηλεθεατές του OPEN TV -με καταμετρημένο το 80% του exit poll- ενώ στις 20:15 θα μεταδοθεί το 100% του σχετικού αποτελέσματος.

Exit Poll: Τι δείχνει το πρώτο κύμα που έχουν στα χέρια τους τα κόμματα

Το πρώτο κύμα των Exit Poll έχουν στα χέρια τους τα επιτελεία των κομμάτων και σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, υπάρχει ξεκάθαρο και αδιαφιλονίκητο φαβορί όσον αφορά στον νικητή των εκλογών.

Ειδικότερα, όλα δείχνουν πως η διαφορά των δυο πρώτων κομμάτων από τις πρωινές προσελεύσεις είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, άνω των 10 μονάδων με το πρώτο κόμμα να ξεπερνάει το 40%. Ξεκάθαρο, επίσης, είναι το τοπίο όσον αφορά στο 3ο κόμμα, που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Μέχρι στιγμής, επίσης από τα λεγόμενα μικρά κόμματα δεν φαίνεται να μπαίνει το ένα από τα δυο.

Όλα αυτά βέβαια μένουν να αποδειχθούν και στην κάλπη, καθώς μέχρι στιγμής αυτά είναι πληροφορίες που προέρχονται από τα στοιχεία που έχουν τα επιτελεία των κομμάτων από τα exit poll. Σημειώνεται, πως η πρώτη εκτίμηση της Singular Logic για το εκλογικό αποτέλεσμα θα βγει δύο ώρες μετά, στις 21:00.

Οι ιθύνοντες της εταιρείας, μάλιστα, θεωρούν ότι μέχρι εκείνη την ώρα θα υπάρξει ασφαλής εκτίμηση και για τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβει το κάθε κόμμα. Σημειώνεται ότι στο exit poll θα συμμετάσχει αυτή τη φορά και η ΕΡΤ.

ΠΗΓΗ

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος