Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Βερολίνο: Σύγχρονη μητρόπολη με ζωντανή ιστορία (Μέρος Α΄) – ΦΩΤΟ

Κοινοποίηση

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Αδ. Κωνσταντίνου

Αναμφίβολα, η γερμανική πρωτεύουσα-το άλλοτε ισχυρό σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου-αποτελεί εδώ και κάποιες δεκαετίες τον πυρήνα των γρήγορων πολιτισμικών αλλαγών και των νέων ευρωπαϊκών τάσεων που τείνουν να γίνονται «must» σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πράγμα που εύκολα διαπιστώσαμε με τη συνταξιδιώτισσά μου, κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας στην καρδιά της πόλης με τις ατέλειωτες δημιουργικές αναζητήσεις τα Χριστούγεννα.

Για του λόγου το αληθές, πρόκειται για ένα ταξίδι που ήθελα εδώ και καιρό και οι απαιτήσεις μου, όπως είναι φυσικό, ήταν αυξημένες για το τι θα συναντήσω σε αυτή την «πειραματική» μητρόπολη. Αναντίρρητα θα χαρακτήριζα το Βερολίνο ως «the absolute place to be», την πόλη δηλαδή, στην οποία ο καθένας μπορεί να βρει χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στην προσωπικότητά του, καθώς έχει να σου προσφέρει τα πάντα και για όλα τα γούστα. Κλέβει την παράσταση, συνδυάζοντας αρμονικά τον underground χαρακτήρα της με την πολυτέλεια και την καλαισθησία, τα κορυφαία σύγχρονα μουσεία με την ιστορία της, τις γκαλερί και την όπερα με τα εναλλακτικά clubs, τους ναούς της γαστρονομίας με τις καντίνες των Wurst-σήμα κατατεθέν της χώρας ολόκληρης.

Μόδα, μουσική, τέχνη, design, κλασάτη ή punk αισθητική είναι όλα εδώ πρόθυμα να εξερευνηθούν από όλους όσοι αναζητούν το πνεύμα πειραματισμού σε ένα περιβάλλον ανοχής και εξέλιξης, εμποτισμένο από τις τολμηρές underground πτυχές της πόλης. Ίσως εξαιτίας του ιστορικού του βάρους, το Βερολίνο θέλει να αγκαλιάσει το παρόν και το μέλλον με τόση ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια των περιπάτων σας, πολλές φορές θα αναρωτηθείτε αν βρίσκεστε στο πρώην Δυτικό ή στο πρώην Ανατολικό Βερολίνο, αφού όλα τριγύρω συνδέονται άρρηκτα με την ενοποίηση του πληθυσμού. Μνημεία, κατοικίες, καταστήματα αλλά και άνθρωποι συνθέτουν ένα «παζλ», καθώς δύο διαφορετικοί «κόσμοι» κλήθηκαν μετά από δεκαετίες να συμβιώσουν, αποτελώντας πλέον ένα ενιαίο σύνολο με τις ομοιότητες και τις διαφορές του.
Παρόλο που κάθε εποχή προσφέρει αφορμές για εκδρομή στην πόλη αυτή, εμείς τολμήσαμε να οργανώσουμε (εύκολα και αυτόνομα) το τουρ μας το Δεκέμβριο, στην καρδιά των Χριστουγέννων, με την κοσμοπολίτικη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα να μας περιμένει εκεί!

Charlottenburg-Wilmersdorf (Σαρλότενμπουργκ-Βίλμερσντορφ): Το δικό μας ορμητήριο στο Βερολίνο που καλύπτει τη δυτική πλευρά της πόλης και πρόκειται για μια ιδιαιτέρως κομψή και πλούσια περιοχή. Η περίφημη και «ατέλειωτη» οδός Kurfürstendamm (Κούρφιρστενταμ) διασχίζει σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του προαστίου αυτού, ενώ φαντάζει μοναδική με τα εκατοντάδες στολίδια και λαμπιόνια που κοσμούν τα άπειρα πανάκριβα εμπορικά καταστήματα που συνθέτουν το glamour ύφος της λεωφόρου αυτής. Έχοντας το παρατσούκλι «Η Βιτρίνα της Δύσης», το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τη διασχίσεις και να αφεθείς στη δίνη των μπουτίκ με τα πανάκριβα συνολάκια πασίγνωστων οίκων μόδας. Το πολυκατάστημα KaDeWe (Kaufhaus des Westens-Εμπορικό της Δύσης) εδρεύει σε ένα οκταώροφο νεοκλασικό κτίριο και προσελκύει έως και 50.000 επισκέπτες τη μέρα!

Ακολουθώντας την Ku’damm όμως, θα συναντήσετε τόσο το Europa Center πολύ κοντά στον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό Zoologischer Garten (Ζωολογικός Κήπος), όσο κυρίως την επιβλητική Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, την προτεσταντική εκκλησία-μνημείο, χτισμένη στα 1890, ναός με το όνομα του Κάιζερ Βίλχελμ του Πρώτου. Αποτελεί σημείο-ορόσημο και έχει το προσωνύμιο από τους Βερολινέζους «Κενό δόντι». Βασικό χαρακτηριστικό της εκκλησίας αυτής που είναι υπό συντήρηση μετά από καταστροφές που έχει υποστεί είναι η προάσπιση της εκκλησιαστικής μουσικής, καθώς πραγματοποιούνται πάμπολλες συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου στο διπλανό κτίσμα-τη νεοκτισθείσα εκκλησία. Λόγω και του Heiligabend (Ιερό Απόγευμα-ονομάζεται η 24η Δεκεμβρίου, η μέρα που αποτελεί επίσημη αργία για τους Γερμανούς) είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια τέτοια συναυλία με κλασικές συνθέσεις, εμπλουτισμένες με τα επιβλητικά ηχοχρώματα του εκκλησιαστικού οργάνου.

Ακριβώς μπροστά στην Gedächtniskirche συναντήσαμε ένα από τα ομορφότερα γερμανικά έθιμα τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Τις παραδοσιακές Weihnachtsmärkte, τις χριστουγεννιάτικες αγορές με ένα πλήθος από καλοδουλεμένα ξύλινα σπιτάκια να σου προσφέρουν απλόχερα ποικίλες λιχουδιές και μυρωδιές. Πραγματικά χρειάζονται όλες οι αισθήσεις για να καταλάβετε τι σημαίνει ζεστό αρωματικό κρασί (Glüwein) σε πολλές παραλλαγές, ενώ ταυτόχρονα ο αέρας είναι γεμάτος αρώματα κανέλας, γλυκάνισου, αμυγδάλου και φρεσκοψημένων λουκάνικων, σε ποικιλίες Currywurst, Bratwurst, Leberwurst και πολλά ακόμα. Στους στολισμένους πάγκους τους, οι έμποροι προσφέρουν όμορφα χειροτεχνήματα αλλά και παραδοσιακές νοστιμιές και χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα που αξίζει να τα δοκιμάσετε όλα! Ανεπιφύλακτα είναι ένας από τους λόγους να τολμήσετε την επίσκεψη στο Βερολίνο Χριστούγεννα.

Στην καρδιά της μεγάλης έκτασης του δασυλλίου Tiergarten που είναι πολύ κοντά στο Σαρλότενμπουργκ με μέσο μεταφοράς, κατεβήκαμε στην οδό Bachstrasse, την οποία και περπατήσαμε κατά μήκος-σε ένα Βερολίνο εντελώς διαφορετικό-καθώς όσο πλησιάζεις προς το Mitte (Κέντρο), το εναλλακτικό street art και το βιομηχανικό, γκρίζο στοιχείο επικρατεί. Ακολουθώντας την παραπάνω οδό βρεθήκαμε στην Altonauerstrasse, η οποία μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή ήταν η δίοδός μας προς το κέντρο της πόλης και τα πασίγνωστα αξιοθέατά της. Η πανύψηλη Στήλη της Νίκης (Siegessäule) με ύψος 60 μέτρα και την ολόχρυση «Βικτωρία» δεσπόζει στον κυκλικό κόμβο των οδών Grosser Stern και 27ης Ιουνίου, ως ενθύμηση της Πρωσικής νίκης στον Πρωσοδανικό πόλεμο. Σχετική εύκολη η άνοδος εσωτερικά, αντικρίζεις μια θέα που σου κόβει την ανάσα…ολόκληρη η πόλη του Βερολίνου μπροστά στα μάτια σου!

Πολύ κοντά το επιβλητικό μνημείο του πολιτικού Μπίσμαρκ στην είσοδο του καταπράσινου Tiergarten ̇ένας ρομαντικός περίπατος μέσα στο πάρκο σε οδηγεί στο εντυπωσιακό νεοκλασικό παλάτι Bellevue (Schloss Bellevue) στη γέφυρα του Λούθηρου (Lutherbrücke) πάνω από τον ποταμό Σπρεε (Spree), το όνομα του οποίου καταγράφεται ως Σπρέβα, από το αρχαίο γερμανικό ρήμα sprewen (συγχ. sprühen) που σημαίνει ψεκάζω με νερό. Οι κάτοικοι των παρόχθιων περιοχών του ποταμού αποκαλούνται ακόμα και σήμερα Σπρέεβανερς.

Συνεχίζοντας την πεζοπορία μας, το μνημείο για τους Σοβιετικούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη του Βερολίνου το 1945 αλλά και τα memorials αφιερωμένα στους Εβραίους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε όλη την έκταση του δασυλλίου δικαιολογούν τον τίτλο που έδωσα στο παρόν άρθρο, καθώς η γερμανική πρωτεύουσα «συμβιώνει» καθημερινά με το παρελθόν!

Και μετά από αρκετό περπάτημα στις τεράστιες βερολινέζικες αλέες φτάσαμε στο τοτέμ της πόλης-την πύλη του Βραδεμβούργου (Brandenburger Tor ), την νεοκλασική αψίδα του θριάμβου με τις πολλές ιστορικές πτυχές-έμβλημα της πτώσης του Τείχους το 1989. Διασχίζοντας την πύλη, αμέσως βρίσκεσαι στην πεντακάθαρη πλατεία Pariser (Pariser Platz) που συγκεντρώνει αρκετές πρεσβείες χωρών, ενώ σε απόσταση αναπνοής από την πύλη του Βραδεμβούργου μπορείς να συναντήσεις το ιστορικό κτήριο του Reichstag που στεγάζει το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στην Πλατεία Δημοκρατίας (Platz der Republik). Είναι συνυφασμένο με τις κρίσιμες στιγμές της νεότερης γερμανικής ιστορίας και την ανάπτυξη του κοινοβουλευτισμού, ενώ ακολουθεί τις αρχές του ετερόκλητου αρχιτεκτονικού στυλ της εποχής της γέννησης της γερμανικής αυτοκρατορίας, το λεγόμενο στυλ Γουλιέλμου…

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Αδ. Κωνσταντίνου

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: