Ένα ρητό λέει: « Η ζωή είναι σαν το ποδήλατο, για να κρατάς τις ισορροπίες σου πρέπει να κινείσαι». Η χρήση του ποδηλάτου έχει ευεργετική αξία τόσο προσωπικά στο κάθε ποδηλάτη όσο και στο περιβάλλον γενικότερα. Την αξία του αυτή προσπαθούν μέσα από διάφορες έρευνες να αναδείξουν οι ερευνητές και να προτρέψουν περισσότερους να το χρησιμοποιούν.

Η διάδοση του ποδηλάτου σαν κύριο μέσω μετακίνησης δεν είναι εύκολη, το Άμστερνταμ και η Κοπεγχάγη χρειάστηκαν περισσότερες από τρεις δεκαετίες για να φτάσουν στο σημερινό επίπεδο, ενώ το Λονδίνο πάνω από 10 χρόνια.

Μια έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της WWF Ελλάς, έδειξε ότι το 3% των Ελλήνων που ζει στα μεγάλα αστικά κέντρα χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως βασικό μέσο μετακίνησης σε καθημερινή βάση. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα το 28% απάντησε ότι έχει ποδήλατο, με τους νέους ηλικίας 18-35 να συμμετέχουν ενεργά σε διάφορες δράσεις όπως το «Με ποδήλατο στη δουλειά». Αναλυτικότερα η έρευνα έδειξε ότι το 32% των πολιτών δήλωσε ότι χρησιμοποίησε το ποδήλατο το τελευταίο χρόνο. Το 15% των Αθηναίων δήλωσε ότι δεν ξέρει ή δεν έχει κάνει ποτέ ποδήλατο. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, 40%, έχει να κάνει ποδήλατο από παλιά ή από παιδί. Η έλλειψη υποδομών και ποδηλατοδρόμων λειτουργεί αποτρεπτικά για το 27% των ερωτηθέντων για να το χρησιμοποιεί περισσότερο.

Η Daily Mail δημοσίευσε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2500 ποδηλάτες, έδειξε μεταξύ άλλων ότι το ποδήλατο για ένα συντριπτικό ποσοστό 89% λειτουργεί χαλαρωτικά, ειδικά μετά από μια πιεστική μέρα βελτιώνοντας τη διάθεσή τους μέχρι να φτάσουν σπίτι τους και στους οικείους τους.

Το πανεπιστήμιο του Τορόντο και το British Columbia πραγματοποίησε μια διαφορετική έρευνα. Συσχέτισε τη νοσηλεία των ποδηλατών ανάλογα με το φύλλο. Η έρευνα έδειξε ότι από τις 3690 ετήσιες νοσηλείες για ποδηλατικούς τραυματισμούς το 76% ήταν άνδρες. Οι γυναίκες έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστούν γενικότερα και 60% λιγότερες στο κεφάλι ειδικότερα. Οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στα ατυχήματα καθώς παίρνουν περισσότερα ρίσκα, ποδηλατούν με μεγαλύτερη ταχύτητα και δεν τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος