Νέο άρθρο διατροφής από την Ελένη Νικολάου

Σε περιόδους άγχους-στρες, όπου απαιτείται αυξημένη συγκέντρωση για την διεκπεραίωση μιας εργασίας ή εξετάσεων θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή μνήμη. Επιπλέον, όσο μεγαλώνουμε επέρχεται μια φυσιολογική φθορά (εκφυλισμός) των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να εξασθενεί η μνήμη μας. Επομένως, θα θέλαμε να εστιάσουμε στις τροφές που ενισχύουν τη μνήμη και θα μας βοηθήσουν σε περιόδους που απαιτούν να ανακαλέσουμε τη μνήμη μας αλλά και να καθυστερήσουμε τη φθορά του χρόνου.

Οι βιταμίνες Α, Ε και C είναι αντιοξειδωτικές και επομένως καθυστερούν τη φθορά των κυττάρων με αποτέλεσμα να ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη. Το ίδιο βοηθούν γενικότερα οι αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ φλαβονοειδή, ρεσβερατρόλη, λυκοπένιο). Επίσης, οι βιταμίνες Β1, Β6, Β12 και φυλλικό οξύ βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των νευρώνων και του νευρικού συστήματος, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την ενίσχυση της μνήμης. Επιπλέον, το ασβέστιο συμβάλλει κατά τον ίδιο τρόπο, όπως και ο σίδηρος που είναι απαραίτητο στοιχείο για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών. Τέλος, τα ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου επομένως και της μνήμης.

Συνακολούθως, θα εστιάσουμε στις τροφές που είναι πλούσιες στις παραπάνω ουσίες και που είναι καλό να εντάξουμε στη διατροφή μας! Συγκεκριμένα, οι τροφές που ενισχύουν τη μνήμη είναι οι εξής:

  • Λιπαρά ψάρια (π.χ. γαύρος, σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί, τσιπούρα)
  • Θαλασσινά
  • Ελαιόλαδο
  • Όσπρια (π.χ. φακές, φασόλια)
  • Ξηροί καρποί (προτιμούμε ανάλατους, π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια)
  • Λιναρόσπορος
  • Ηλιόσποροι
  • Αβοκάντο
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Ταχίνι
  • Κόκκινα σταφύλια, κόκκινο κρασί (με μέτρο και ιατρική έγκριση)
  • Φρούτα (όπως πορτοκάλι, λεμόνι, φράουλες, μπανάνα, σταφύλια, σύκο, ρόδι, δαμάσκηνα, ακτινίδιο κ.α.)
  • Λαχανικά (όπως αβοκάντο, κολοκύθι, σπανάκι, καρότο, μπρόκολο, πιπεριά, σπαράγγι, κουνουπίδι, μανιτάρια, λαχανικά Βρυξελλών, ρόκα, παντζάρια, κ.α.)
  • Γάλα, γιαούρτι, τυρί (προτιμούμε με χαμηλά λιπαρά)
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως

Παρατηρώντας τις τροφές, καταλήγουμε σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης, με κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο, δηλαδή το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας και αποτελεί πρόληψη έναντι πολλών ασθενειών (π.χ καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνοι, υπέρταση, κ.α). Επομένως, αυτό που συστήνεται είναι να γίνει η μεσογειακή διατροφή μέρος της ζωή σας.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
SHARE
Προηγούμενο άρθροΗ Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου σε εκδηλώσεις για την άλωση της Τριπολιτσάς
Επόμενο άρθροΈξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΠΔΕ
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2005 και κατέχει το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή (Κατεύθυνση: Διατροφή και Άσκηση) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2008. Από το 2005 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και από το 2008 ιδιωτεύει σε διαιτολογικό γραφείο στο Αγρίνιο. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε έρευνες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της πόλης της. E-mail: [email protected] - Διεύθυνση: Βότση 15, Αγρίνιο.