Στις 15, 16 και 17 Μαρτίου

Ο Δήμος Αγρινίου και η Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας διοργανώνουν ένα τριήμερο Αστρονομίας, το οποίο περιλαμβάνει την προβολή 8 επιστημονικών ντοκιμαντέρ από το 12ο Φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών της Αθήνας, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαρτίου, σε συνεργασία με το Caid Center, στον Δημοτικό κινηματογράφο «Άνεσις».

Είσοδος ελεύθερη.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 15 Μαρτίου

18:00-18:50 – «Η ζωή στα όρια της», Επεισόδιο 1– 50’, Terra Mater, Αυστρία. Στο δάσος του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο δάσος της βροχής στη Γη, τα ζώα έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλές βροχοπτώσεις και περιοδικές πλημμύρες. Πρέπει να βρουν έξυπνους τρόπους να επιβιώσουν.

19:00-19:52 – «Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ζωή;» – 52’, NOVA, ΗΠΑ. Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Το επεισόδιο αυτό εξετάζει εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ζωή.

20:02-20:52 – «Διαμορφωτές του αύριο – Ρομπότ» – 50’ Effervescence Doc, Γαλλία. Η διευκόλυνση της καθημερινότητάς μας αφήνοντας τις πιο δύσκολες δουλειές στις μηχανές είναι ένα υπέροχο όνειρο το οποίο πολύ σύντομα θα μπορεί να γίνει αληθινό για όλους.

21:02-21:55 – «Τι ζει μέσα σου;» – 53’, NOVA, ΗΠΑ. Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Σε αυτό το επεισόδιο θα εξεταστούν τα μικρόβια που ζουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

18:00 – Ημέρες Αστρονομίας στο Αγρίνιο, σε συνεργασία με την Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας.

18:00-18:50 – «Κυνηγώντας σεισμούς» – 50’, Terra Mater, Αυστρία. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει πώς τον Αύγουστο του 2016 μια ομάδα επιστημόνων άδραξε την ευκαιρία να συγκεντρώσει πρωτοφανή όγκο δεδομένων την επαύριο ενός καταστροφικού σεισμού στο Αματρίτσε. Οι μήνες που ακολούθησαν επιφύλασσαν εξίσου μεγάλες εκπλήξεις.

19:00-19:52 – «Τι είναι το σύμπαν;» – 52’, NOVA, ΗΠΑ. Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Στο επεισόδιο αυτό εξετάζουμε τι είναι το σύμπαν.

20:02-20:54 – «Είμαστε μονοί;» – 52’, NOVA, ΗΠΑ. Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Σε αυτό το επεισόδιο ανακαλύπτουμε εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν.

21:04-21:54 – «Βουτιά θανάτου στον Κρόνο» – 53’, NOVA, ΗΠΑ. Σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα για τον πανέμορφο, γιγάντιο δακτυλιοειδή πλανήτη είναι απ’ το Κασσίνι, μια αποστολή ρομποτικού οχήματος από τη NASA, το 1997, που έφτασε στον Κρόνο το 2004. Από τότε το διαστημικό αεροσκάφος στέλνει εκπληκτικές εικόνες και επιστημονικά στοιχεία, αποκαλύπτοντας αναρίθμητές θαυμάσιες πληροφορίες για τον πλανήτη.

Ομιλίες την Κυριακή

Την Κυριακή διοργανώνονται εκλαϊκευμένες ομιλίες αστρονομίας από τις 11:00 έως τις 14:00 στην Παλαιά Δημοτική Αγορά, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ) μετά από προσκλήσεως του από την Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας.

Από τις 11:00 έως τις 12:00 ομιλία με θέμα: «Γενική εισαγωγή στην ερασιτεχνική παρατηρησιακή αστρονομία». Ομιλητής: Γρηγόρης Μαραβέλιας – Αστροφυσικός (PhD), Πρόεδρος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕA), Ερευνητής Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης – Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Από τις 12:00 έως τις 13:00 ομιλία με θέμα: «Εισαγωγή στην παρατήρηση μεταβλητών άστρων» με ομιλητή πάλι τον Γρηγόρη Μαραβέλια.

Από τις 13:00 έως τις 14:00 ομιλία με θέμα: «Της ημέρας τα καμώματα». Ομιλητής: Μάριος Ιάκωβος Στρίκης – Φωτογράφος, Γραμματέας Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ).

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος