«Εξηγήσεις» έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφορικά με την καθυστέρηση στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα ξεκινήσει με τρεις μήνες καθυστέρηση και αντί για τον Απρίλιο θα κάνει πρεμιέρα τον Ιούλιο του 2016, με στόχο να επεκταθεί στο σύνολο του πληθυσμού στις αρχές του 2017, σύμφωνα με την μνημονιακή δέσμευση.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, η κα. Φωτίου έστρεψε τα πυρά της κατά των δανειστών για την καθυστέρηση, αφού όπως υποστήριξε δεν απαντούν στην ελληνική πρόταση για το πρόγραμμα -η οποία έχει σταλεί από τις 2 Φεβρουαρίου-, γεγονός που έχει κολλήσει τη διαδικασία.

Έτσι το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να δώσει τρίμηνη παράταση στη κάρτα σίτισης μέχρι να τρέξει το νέο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, όπως θα ονομάζεται πλέον το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα έτρεχε πιλοτικά σε 30 δήμους, παράλληλα με τις δράσεις για την ανθρωπιστική κρίση στους υπόλοιπους δήμους της χώρας.

Για τον σκοπό αυτό δημιουργούνται δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες που θα διευκολύνουν την διαδικασία, μετά και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην περσινή πρώτη πιλοτική εφαρμογή του.

Το στοίχημα είναι πλέον αν το υπουργείο Εργασίας θα προλάβει να είναι έτοιμο και στην νέα ημερομηνία ή αν θα υπάρξει τελικά μια νέα παράταση.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος