Το θολό μυαλό

Isokratis

ΕΛΕΓΕ ο Ισοκράτης: “Ύδωρ θολερόν και απαίδευτον ψυχήν ου δει ταράττειν”. Δηλαδή: Το θολωμένο νερό και τον απαίδευτο άνθρωπο δεν πρέπει κανείς να τα ταράζει”.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ έγινε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό: Το 2010 οι πολίτες μάθαιναν ξαφνικά ότι κινδυνεύει με χρεοκοπία η χώρα.

Ο ΛΑΟΣ “ανέβηκε στα κάγκελα”… Θες το θολωμένο του μυαλό, θες η έλλειψη ενημέρωσης, θες η αποχή του απ’ τα κοινά, κάτι απ’ αυτά ή όλα μαζί, έφεραν ασφυξία στη δημόσια ζωή.

Ο ΛΑΟΣ έπρεπε ν’ αποφασίσει για πράγματα που θεωρούσε αυτονόητα, σταθερά, δεδομένα. Το μόνο που καταλάβαινε, ήταν ότι έπρεπε να υπερασπίσει τα κεκτημένα του.

ΕΠΡΕΠΕ να επιστρατεύσει ενημέρωση και γνώσεις που δεν είχε, να συνθέσει τη νέα του πραγματικότητα, να προσαρμοστεί σε μιαν άλλη και διαφορετική εποχή…

ΟΤΙ Η ΕΥΜΑΡΕΙΑ του ήταν με λάθος τρόπο κτισμένη, ότι ήταν αποτέλεσμα συλλογικής επιπολαιότητας ή αφροσύνης, δε μπορούσε να το λογαριάσει…

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αρκεί ολόκληρη πενταετία που πέρασε για να κατακαθίσει το ίζημα που ανακατώθηκε.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ηγέτες φρόντισαν δολίως να κρατάνε ανακατεμένο το θολό νερό στη λακκούβα. Έριξαν και δίχτυα μάλιστα για να ψαρέψουν στο θολό νερό της.

ΚΑΜΙΑ πολιτική δύναμη δεν στάθηκε αντάξια των περιστάσεων. Ο πολιτικός ηγέτης που θα νουθετούσε το λαό, αντί να τον εξαγριώνει, δεν υπάρχει.

kammenos-banner-inner

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος