Για δεκαετίες το Σαγκουίνι Γουρίτσης ήταν ένα φημισμένο πορτοκάλι, το οψιμότερο της οικογένειας των σαγκουινιών παγκοσμίως, εξ ου και η μοναδική του γλύκα, δημοφιλής στο καταναλωτικό κοινό.

Απόδειξη της παλιάς δημοφιλίας του Σαγκουινιού Γουρίτσης ήταν το παρατσούκλι «Σαγκουίνη» και – συνοπτικά – «Κουίνη», που είχαν οι φίλαθλοι του Παναιτωλικού για τον Γουρτσιάνο (Μυρτιώτη) και μεγάλο γκολτζή Βασίλη Ρόκο της θρυλικής γενιάς παικτών, συμπαίκτη του Γάλλου, του Μήτσου, του Μπάθα, του Γιαννόπουλου, του Δούκα, του Μπαρχαμπά, του Καλύβα, του Ζαρκαβέλη.

Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες όμως το σαγκουίνι Γουρίτσης περιέπεσε σε παρακμή. Η τιμή του εξισώθηκε με την τιμή των εμπορικών ποικιλιών και, από βασιλιάς των πορτοκαλιών, βρέθηκε σήμερα στο περιθώριο. Οι παλιοί περιβολάδες δεν υπάρχουν πια και οι νέοι ξεριζώνουν τα περιβόλια. Το σαγκουίνι Γουρίτσης – ποικιλία γνωστή σε όλα τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια του πλανήτη – απειλείται με εξαφάνιση.

Για την διάσωση του – μοναδικού σε όλο τον κόσμο – σαγκουινιού εργάζεται ο νεοσύστατος «Σύλλογος Φίλων Μυρτιάς Για Την Διάσωση Του Σαγκουινιού Γουρίτσης» με τον διακριτικό τίτλο «Κουρήτις Γη».

Όποιος θέλει να ενημερώνεται για τις προσπάθειες του Συλλόγου και για την εξέλιξη των προσπαθειών αυτών, μπορεί να γίνει μέλος της Ομάδας «Σαγκουίνι Γουρίτσης» στο facebook.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος