Ο Γ. Τσιρώνης σχολιάζει την ήττα από την ΑΕΚ, την έλλειψη διάθεσης και την εικόνα κατάρρευσης  του δευτέρου ημιχρόνου

Η εικόνα του Παναιτωλικού στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με την ΑΕΚ, δεν ήταν διόλου κολακευτική. Η έλλειψη διάθεσης ήταν φανερή δια γυμνού οφθαλμού και δεν δικαιολογείται φυσικά από την απώλεια της δυνατότητας διεκδίκησης μιας θέσης στην πεντάδα (λόγω βαθμολογικών δεδομένων) ούτε από την επίτευξη του καθομολογία βασικού στόχου που ήταν η εύκολη παραμονή. Ομάδα με την ιστορία και τον κόσμο του Παναιτωλικού οφείλει να παλεύει κάθε ματς και κάθε αντίπαλο μέχρι την τελευταία στιγμή, ανεξαρτήτως στόχων.

Είναι πλέον κάτι περισσότερο από προφανές, ότι η ομάδα και φέτος δεν είχε ούτε τη δυνατότητα ούτε τη διάθεση να κάνει την υπέρβαση (έξοδο στην Ευρώπη). Μια υπέρβαση που ναι μεν επισήμως ουδέποτε αποτέλεσε βασικό στόχο, όμως η αλήθεια είναι πως αποτελεί το όνειρο της πλειοψηφίας των φιλάθλων και όσων αγαπούν τον Παναιτωλικό. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι πολλοί και κυρίως το ότι για να γίνει αυτού του είδους η υπέρβαση, προϋποθέτει ταυτόχρονα και μία οικονομική, που θα έχει ευεργετικό αντίκτυπο κυρίως στην ποιότητα της στελέχωσης του ρόστερ, ώστε να μπορεί με επιτυχία να ανταπεξέλθει αγωνιστικά σε αυτού του είδους την πρόκληση και να έχει την απαιτούμενη διάρκεια.

Το πλάνο των τελευταίων ετών είναι γνωστό και αφορά την συντήρηση της ομάδας ει το δυνατόν στον μεγαλύτερο βαθμό με έσοδα που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας και βεβαίως από ενδεχόμενες πωλήσεις νεαρών παικτών. Ο μεγαλομέτοχος εγγυάται τα βασικά για την εύρυθμη λειτουργία της και μέχρι εκεί. Μετά από όλα όσα έχει κάνει για τον Παναιτωλικό και το ότι τον έχει καθιερώσει στο υψηλό επίπεδο, είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς ή να του προσάψει οτιδήποτε αρνητικό. Αν δεν υπήρχε αυτός ουδείς μπορεί να γνωρίζει σε ποιο επίπεδο και σε τι κατάσταση θα βρίσκονταν σήμερα η ομάδα.

Εδώ όμως υπάρχει και ένα λεπτό σημείο, μία συνθήκη που είτε αρέσει είτε όχι, αποτελεί μία καθοριστική πραγματικότητα που βεβαίως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί. Η κάθε ομάδα κυρίως είναι ο κόσμος της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της, τη δυναμική της και τον τρόπο που τη βλέπουν και την υπολογίζουν άπαντες. Αυτόν τον κόσμο απαραιτήτως τον θέλει στο πλευρό της, για να επιβιώνει, για να επιβάλει την παρουσία της, για να εμψυχώνεται, για να στηρίζεται οικονομικά είτε με άμεσο τρόπο (εισιτήρια, πωλήσεις κλπ.) είτε με έμμεσο τρόπο όπως είναι το διαφημιστικό κομμάτι και τα έσοδα που απορρέουν από σχέσεις που έχουν να κάνουν με την αποδοχή του κόσμου.

Από τη στιγμή λοιπόν που τα οικονομικά δεδομένα βάζουν αναπόφευκτα όριο στα όνειρα και τις προσδοκίες του κόσμου και «ταβάνι» στο τι μπορεί να θέτει ως στόχο η ομάδα με την έννοια της διάκρισης και του βαθμολογικού επιτεύγματος, εκείνο που μένει ως κίνητρο και προφανή λόγο για να παραμείνει αυτός ο κόσμος στο πλευρό της και να την στηρίζει με την παρουσία του, είναι η αγωνιστική εικόνα και η διάθεση που δείχνουν οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος ή του αντιπάλου. Αν η εικόνα είναι ανάλογη με αυτή του δεύτερου ημιχρόνου του αγώνα με την ΑΕΚ ή με αυτή του αγώνα στην Τρίπολη για παράδειγμα, τότε δύσκολα ο κόσμος θα μείνει κοντά της και τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση δεν διαγράφονται θετικά αναφορικά με το μέλλον.

Συνεπώς ομάδες σαν τον Παναιτωλικό που έχουν κόσμο και τον θέλουν στο πλάι τους, είναι ανεπίτρεπτο να δείχνουν έλλειψη διάθεσης και εικόνα κατάρρευσης, άσχετα αν απέναντί τους βρίσκεται μία μεγάλη ομάδα και το παιχνίδι είναι αδιάφορο βαθμολογικά. Ακόμη και σε ατομικό επίπεδο, οι παίκτες, είναι απαράδεκτο να μην δίνουν το εκατό τις εκατό αυτού που μπορούν και να αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την ομάδα μια ντροπιαστική ήττα. Το πρωτάθλημα τελειώνει με την ολοκλήρωση της τελευταίας αγωνιστικής, ποτέ νωρίτερα. Η μετεγγραφική περίοδος αρχίζει μετά.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος