Πες μου ένα παραμύθι, παππούλη! Όποιο θες. Εκείνο, καλύτερα, που μιλάει για τη μαγεμένη βασιλοπούλα. Κοιμάται χίλια χρόνια σ’ ένα δωμάτιο. Και το είχαν κλειστό οι Δώδεκα Μήνες του Χρόνου. Μόνο στο βασιλιά έκαμαν το χατίρι. Κι εκείνος, μόλις αντίκρισε την Ωραία Κοιμωμένη, έσυρε το χτενάκι απ’ τα μαλλιά κι αυτή αναστήθηκε. Την έκαμε βασίλισσά του, έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Πες μου ένα παραμύθι, παππούλη! Ότι η Ελλάδα κοιμάται δύο χιλιάδες χρόνια στο παλάτι των Δώδεκα Μηνών του Χρόνου. Κι όλοι περιμένουν να ρθει ο βασιλιάς, για να σύρει το μαγικό χτενάκι απ’ τα μαλλιά, να την κάνει βασίλισσα και να γένει ένα γλέντι τρικούβερτο σ’ όλο τουθ το βασίλειο.

Πού είναι ο βασιλιάς; Γιατί αργεί; Πες μου ένα παραμύθι, παππούλη, ότι έρχεται και θα σύρει το μαγικό χτενάκι, το ήξεραν ότι θα γίνει από παλιά οι μύστες, έφτιαχναν τέτοια παραμύθια να παρηγορούν το λαό για ν’ αντέξει τα δεινά που θα έρχονταν. Ήξεραν αυτοί την υπόσχεση των θεών ότι θα γυρίσουν. Αλλά πώς να το διαιωνίσουν; Πώς να το επικοινωνήσουν, όπως θα λέγαμε σήμερα;

Θα σου πω εγώ, παππούλη, πώς το έκαμαν: Ήταν τόσο πολύ σοφοί, που μπορούσαν να μιλούν ακόμα και με τους ασόφους. Χρησιμοποίησαν λοιπόν τη γλώσσα των τσοπαναραίων και των σκαφτιάδων, έφτιαξαν με αυτήν ένα μύθο, τόσο γοητευτικό που να μη μπορεί ν’ αδιαφορήσει γι’ αυτόν ο πιο χαζός απ’ όλους. Τον άφησαν να περπατάει από γενιά σε γενιά, τον έλεγαν στις εστίες τους κρύους χειμώνες, στα τζάκια τις παγερές νύχτες, τον άκουγαν τα παιδιά και ξυπνούσε μέσα τους η αρχαία μνήμη, έτσι νοστίμευε ο μύθος, μόνο που δεν ήταν μύθος, παππούλη, άκου, ήταν μια προφητεία των αρχαίων ότι αυτή η χώρα που μπροστά στα μάτια τους χάνονταν, όχι, δεν θα χαθεί, θα περάσει απ’ το σκοτάδι, αλλά θα έρθει μια ώρα που οι Δώδεκα Μήνες του Χρόνου θα δεχτούν την επίσκεψη του φίλου τους του βασιλιά κι αυτός θα μπει στο Δέκατο Τρίτο Δωμάτιο, στον Χρόνο πέραν του Χρόνου, θα σπάσει τον Κύκλο του Χιλιετούς Ύπνου και θ’ αναστήσει ξανά την πεντάμορφη χώρα, θα την κάνει πάλι κορωνίδα της Οικουμένης.

Πες μου ένα παραμύθι, παππούλη, ότι αυτή η πεντάμορφη είναι η Ελλάς, ότι βασιλιάς είναι ο Έλληνας που θα σπάσει τις αλυσίδες του Χρόνου και θ’ αναστήσει τη βασίλισσά του, πες μου ότι αυτό το λαϊκό παραμύθι είναι η ανεκπλήρωτη προφητεία του Ελληνικού λαού, την εμπνεύστηκαν αρχαίοι σοφοί, την κουβάλησαν οι γέροντες, την ιερούργησαν μπροστά στο Ναό της Φωτιάς στα τζάκια, γαλούχησαν τις σκλάβες γενιές επί αιώνες και μόνο στις μέρες μας σταμάτησαν να τη λένε, μόνο στον καιρό μας έσβησαν τα τζάκια, οι Ναοί της Φωτιάς. Και μην κοιτάς που κάποιοι ανάβουν ακόμα το τζάκι στο διαμέρισμα της πόλης, μη γελιέσαι, αντανάκλαση είναι, ένας συρμός, ακόμα κι αν είναι αναμμένο το τζάκι τους, παραμύθια δε λένε, οι γέροντες δεν κάθονται στο αχνό φως του δαυλού ή του τσιμπλή. Κι αν κάθονται, δεν έχουν τίποτα να πουν, λένε μόνο τα επιτεύγματα της Αννίτας Πάνια.

Λοιπόν, παππούλη, ΑΥΤΟΣ είναι ο καιρός που θα ρθει. Ο βασιλιάς έρχεται ως κλέπτης εν τη νυκτί. Έρχεται τότε που κανείς δεν τον περιμένει. Τότε που σβήνουν οι Φωτιές των Ναών ή, μάλλον, έρχεται τότε που σιγούν οι ιεροφάντες των προφητειών. Και σιγούν, επειδή ό,τι είχαν να πουν, το είπαν. Τώρα είναι ο καιρός, ήρθε το πλήρωμα του Χρόνου, ετοιμάσου παππούλη, μη μου λες το παραμύθι, δεν χρειάζεται πια, σήκω, ήρθε η ώρα της Ανάστασης.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
SHARE
Προηγούμενο άρθροΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ που μπορεί να συμβούν
Επόμενο άρθροΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ (11 – 01 – 2012)
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Εκδότης και συντάκτης περιοδικών, μεταξύ των οποίων: «Αραμπάς» (1991 – 1997), «Στρατόσφαιρα» (1999 – 2000) και «ΑγοράΖην» (2004 – 2008). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αναγγελία» (Αγρινίου) από το 2000 μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της “Αναγγελίας” με άρθρα, χρονογράφημα και παραμύθι. Εργάστηκε στο ραδιόφωνο από το 1990 μέχρι το 1996. Το 2016 βραβεύτηκε από τον “Παρνασσό” για το θεατρικό έργο του “ο Καραγκιόζης... Έλληνας”. Παραμυθογράφος, με πρώτο παραμύθι του την “Πολιτεία των λουλουδιών” (1980) και τον “Παραμυθόκηπο” (2010 και 2018).