Της Σοφίας Ζησιμοπούλου

Η Λευκάδα αποτελεί ίσως τον πρώτο προορισμό στις προτιμήσεις των συμπατριωτών μας, τους οποίους και υποδέχεται φιλόξενα κάθε καλοκαίρι στις παραλίες και στα πολυσύχναστα σοκάκια της. Πέρα όμως από τις φυσικές ομορφιές και τη νυχτερινή ζωή, το νησί παρουσιάζει επίσης αξιόλογη πολιτιστική κίνηση. Οι ετήσιες γιορτές λόγου και τέχνης φιλοξενούν κάθε τόσο διαλέξεις, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, συμβάλλοντας στη συνεχή κυκλοφορία πολιτισμικών ιδεών, δημιουργώντας νέα ερεθίσματα και ανατροφοδοτώντας τα ήδη υπάρχοντα.

Είναι, εξάλλου, γνωστό πως η Λευκάδα διέθετε και διαθέτει σημαντική πνευματική κίνηση, που μπορεί εξίσου να συναγωνιστεί το καθαρά τουριστικό της προφίλ. Το νησί έχει, κατά καιρούς, αναδείξει διάφορους λόγιους (Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Λευκάδιος Φερν, Νίκος Σβορώνος), ενώ η Δημόσια Βιβλιοθήκη με τα μεταβυζαντινά κειμήλια Επτανησιακής τέχνης, η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών και τα λογής μουσεία της περιοχής (Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Μουσείο Φωνογράφου, Εκκλησιαστικό Μουσείο Ι. Μ. Φανερωμένης) αποτελούν δείκτες μιας ακαταπόνητης πνευματικής δραστηριότητας, που συνεχίζει να απασχολεί ένα σημαντικό κοινό μέχρι και σήμερα.

Στους ήδη υπάρχοντες θησαυρούς της πόλης, ήρθε πρόσφατα να προστεθεί ένας νέος πολιτισμικός φορέας. Πρόκειται για το μουσείο Άγγελου Σικελιανού, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στις 6 Οκτωβρίου 2017. Στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του ποιητή, στο κέντρο της Λευκάδας, όπου ο Σικελιανός έζησε τα πρώτα του παιδικά χρόνια. Το μουσείο υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση της Εθνικής Τράπεζας και παραχωρήθηκε στον Δήμο Λευκάδας, ο οποίος καλείται να το αξιοποιήσει, με σκοπό την προβολή του ίδιου του νησιού, μέσα από την προσωπικότητα και το έργο του λογοτέχνη.

Αναλυτικότερα, το μουσείο συγκεντρώνει χειρόγραφα έργων του ποιητή, προσωπικά του αντικείμενα, την αλληλογραφία με την πρώτη του σύζυγο, Εύα Πάλμερ, φωτογραφίες, ηχογραφημένο υλικό και πολλά συναφή υλικά τεκμήρια, δείκτες της πολυκύμαντης ζωής του ανθρώπου Σικελιανού. Άλλωστε, όπως καταθέτουν οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με τη συγκρότηση του μουσείου, ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να συνθέσει μια βιογραφία του ποιητή, όπου η περιήγηση στο μουσείο θα συνοψίζει τις βασικότερες στιγμές- σταθμούς στη ζωή του.

Ο Σικελιανός αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, μια από τις δεσπόζουσες ποιητικές φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα. Πέρα, όμως, από το ίδιο το ποιητικό του έργο, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ως δημόσια προσωπικότητα του καιρού του. Το όραμά του για τις Δελφικές Εορτές, ένα όραμα συναδέλφωσης και συνεργασίας των λαών, η γνωριμία του με έναν σημαντικό κύκλο ανθρώπων της εποχής του και η συμβολή του σε μια ορισμένη πρόσληψη του αρχαιοελληνικού και νεότερου πολιτισμού αποτελούν ισχυρά ερεθίσματα για όποιον επιθυμεί να κατανοήσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των αρχών του περασμένου αιώνα.

Με άλλα λόγια, νομίζω πως το μουσείο είναι μια καλή αφορμή για να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον ποιητή ως δημιουργό αλλά και ως άνθρωπο, κατανοώντας όχι απλώς κάποιες όψεις του βίου του αλλά τις συνισταμένες των πνευματικών εξελίξεων του καιρού του, με τις οποίες ο ίδιος διαλέχθηκε γόνιμα. Ταυτόχρονα, αποτελεί ευχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το μουσείο να καταστεί βήμα διαλόγου γύρω από την ποίηση του Σικελιανού και την πνευματική εξέλιξη της Λευκάδας, διαλόγου που θα ωφελήσει το ίδιο το νησί αλλά και τις όμορες περιοχές.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος