Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το ΕΣΠΑ θωρακίζει την Τριχωνίδα

Κοινοποίηση

Η ένταση της κρίσης δεν άφησε περιθώρια να παρακολουθήσουμε όσο θα έπρεπε την «άλλη πλευρά του φεγγαριού». Τη δουλειά δηλαδή που έγινε και γίνεται στον αντίποδα της γενικής κατάρρευσης του κράτους και των θεσμών του. Εξουθενωμένοι οι πολίτες από τις κατεδαφίσεις χρονίων προνομίων και από την νοσηρή ατμόσφαιρα που συνόδευσε όλον αυτόν τον καιρό τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορήσαμε για την όποια κατάθεση δημόσιου ή κοινωφελούς έργου και, εντέλει, αδικήσαμε εαυτούς, αλλά και όποια πρόσωπα σε αντιστάθισμα της προϊούσας κατάπτωσης «έκλεισαν τ’ αυτιά τους» στους θρήνους και αγωνίστηκαν ν’ ανταποκριθούν στο ειδικό χρέος που τους επιμερίστηκε αυτόν τον καιρό.

Η «Αναγγελία» παρουσιάζει σήμερα μια σειρά έργων, τα οποία έγιναν στην περιοχή Τριχωνίδας μέσα σ’ αυτό τον καιρό της κατολίσθησης αλλά και της απαξίωσης των πάντων, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την υπηρεσία των στόχων που είχαν τεθεί. Τα έργα αυτά, είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης, σκληρής αλλά και συλλογικής δουλειάς που διήρκησε δυόμιση χρόνια κι έχουν σαν αφετηρία την τοποθέτηση του Θάνου Μωραΐτη στην θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος αρχικά και στην νευραλγική θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης στη συνέχεια. Είχαμε δηλωμένη απαίτηση από τον νεαρό βουλευτή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των κατοίκων αυτού του τόπου. Έπρεπε επίσης να υπερβεί τα απαξιωτικά γεγονότα γύρω του. Άσχετα δε από τα επιμέρους ζητήματα πολιτικής θεώρησης που υπαγορεύει ο καιρός στον καθένα (και σ’ εμάς) οφείλουμε σήμερα να εστιάσουμε στο κατά πόσο ο Θάνος Μωραΐτης (όταν ανέλαβε το πόστο του στην κυβέρνηση) ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες αυτές των Τριχώνιων.

Εξηγεί, ότι από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στις δύο κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις που υπηρέτησε, τέθηκε ως προτεραιότητα η αξιοποίηση όλων εκείνων των αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων που υπήρχαν και έμεναν ως εκείνη τη στιγμή ανεκμετάλλευτα, ώστε να προωθηθούν έργα που όχι μόνον θα έδιναν θέσεις εργασίας κατά την εκτέλεσή τους, αλλά και θα άφηναν πίσω τους το «αναπτυξιακό αποτύπωμα» που τόσο είχε ανάγκη η περιοχή. Έτσι, μέσα από σωστό προγραμματισμό, αμεσότητα στις διαδικασίες, συντονισμό όλων των αρμοδίων και κυρίως στενή σχεδόν καθημερινή συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλος αυτός ο σχεδιασμός και η δουλειά είχαν ένα θετικό τελικό αποτέλεσμα.

Μόνον από το ΕΠΠΕΡΑΑ, δηλαδή το πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ, εντάχθηκαν και θα εκτελεστούν στις περιοχές της Τριχωνίδας και της Λυσιμαχείας έργα που αγγίζουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Τα περισσότερα έργα από αυτά είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους για να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο πλέγμα που θα θωρακίσει περιβαλλοντικά το ευαίσθητο οικοσύστημα του Αχελώου, της Τριχωνίδας και της Λυσιμαχείας. Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων  ο Δήμος Αγρινίου θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη μονάδα για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων που θα μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο των κατοίκων του και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία γιατί επιτυγχάνεται σε μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή, η οποία μάλιστα είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura.

Πως θα συνδεθούν οι παραλίμνιοι οικισμοί με τον βιολογικό

Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των Δ.Κ. Καινούργιου και Παναιτωλίου της Δ.Ε. Θεστιέων, προϋπολογισμού 10.200.300 ευρώ

Το έργο περιλαμβάνει την αποχέτευση του υπόλοιπου εσωτερικού δικτύου του Τ.Δ. Καινούργιου και του Τ.Δ. Παναιτωλίου, αλλά προβλέπεται να παραλάβει μελλοντικά και τα λύματα του Δ.Δ. Ν. Αβόρανης. Μέσω των κύριων αγωγών μεταφοράς προβλέπεται επίσης μελλοντικά να μεταφερθούν και τα λύματα των υπόλοιπων βόρειων παραλίμνιων Δ.Δ. Απαιτείται η λειτουργία 3 αντλιοστασίων (1 στο Καινούργιο και 2 στο Παναιτώλιο), από τα οποία το ένα θα μεταφέρει τα λύματα μέχρι το τέρμα του υφιστάμενου κεντρικού αποχετευτικού αγωγού του Αγρινίου στην περιοχή του μελλοντικού Νοσοκομείου.

Συμπληρωματικά έργα αποχέτευσης λυμάτων παραλίμνιων οικισμών Τριχωνίδας, προϋπολογισμού 11.460.000 ευρώ

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση της τεχνικής μελέτης καθώς και του έργου κατασκευής δικτύων αποχέτευσης των πλέον πυκνοδομημένων παραλίμνιων οικισμών της Τριχωνίδας και ειδικότερα των οικισμών:

Η κατασκευή περιλαμβάνει ολοκληρωμένα και λειτουργικά εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων των οικισμών Ματαράγκας, Παπαδάτων, Γαβαλούς, Ζευγαρακίου, Γραμματικού, Αγ. Ανδρέα, Παραβόλας και Κ. Τραγάνας καθώς και τους κεντρικούς αποχετευτικούς αγωγούς σύνδεσης με την ΕΕΛ Αγρινίου.

Επέκταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Αγρινίου προϋπολογισμού 10.447.620 ευρώ.

Η υφιστάμενη μονάδα ΕΕΛ Αγρινίου έχει σήμερα δυναμικότητα 60.000 ισοδυνάμων κατοίκων και εξυπηρετεί τα λύματα κυρίως του πολεοδομικού συγκροτήματος Αγρινίου και τα βοθρολύματα της ευρύτερης περιοχής. Στο έργο πρόκειται να υλοποιηθεί η επέκταση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑ Αγρινίου, για την εξυπηρέτηση του μόνιμου και εποχιακού πληθυσμού των οικισμών της ευρείας περιοχής.

Θάνος Μωραΐτης : «Αληθινά έργα με υπεραξία»

«Γνωρίζοντας πως οι πολίτες βαρέθηκαν πλέον τα κούφια λόγια και τις εύκολες εξαγγελίες, αλλά και τα έργα που ποτέ δεν είχαν αναπτυξιακό αποτέλεσμα και απλά γίνονταν για μικροπολιτικούς λόγους, εργαστήκαμε για να δημιουργήσουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, σεβόμενοι και το τελευταίο ευρώ που θα δαπανηθεί για τα έργα αυτά. Σήμερα, μπορούμε να κοιτάμε τους συμπολίτες μας στα μάτια, και να τους δείξουμε αληθινά έργα, έργα με υπεραξία , που επικεντρώνουν στην ουσία της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής της Τριχωνίδας, που επιλύουν σοβαρά προβλήματα και αναδεικνύουν τον αναπτυξιακό πυλώνα του τόπου μας, που δεν είναι άλλος από το περιβάλλον», τονίζει σε δήλωση του στην «Αναγγελία», ο υφυπουργός Ανάπτυξης , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης.

Έργα από το «Πίνδος» και το ΠΔΕ

Εκτός από τις παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ, στην Τριχωνίδα, όπως και σε όλη την Αιτωλ/νία, έγινε στοχοθέτηση για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων που ήταν διαθέσιμα, με δεδομένη και την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Έτσι μέσα από το πρόγραμμα «Πίνδος» εντάχθηκαν τα παρακάτω έργα, που έχουν αναφορά στην Τριχωνίδα:

1. Βελτίωση οδικού άξονα Παραβόλας – όρια Νομού (παράκαμψη Νερομάννας και παράκαμψη Καλλιθέας), προϋπολογισμού 750.000 ευρώ και.
2. Μετά από πρόταση του δήμου Θέρμου:

1. “Αποπεράτωση ασφαλτόστρωσης δρόμου Δρυμώνας – Νεροχώρι” π/υ 200.000
2. “Αποπεράτωση ασφαλτόστρωσης δρόμου Τριανταφυλλέικα – Κοσκινά” π/υ 200.000
3. Ασφαλτόστρωση δρόμου Δρυμώνας – Άνω Δρυμώνας” 300.000
4. “Βελτίωση οδοποιίας Μελίγκοβα – Αμβρακιά” 300.000
5. “Βελτίωση οδοποιίας Τριανταφυλλέικα – Κοκκινόβρυση” π/υ 600.000 6. “Βελτίωση οδοποιίας Διασταύρωση προς Αμπέλια – Άγιος Θεόδωρος” π/υ 600.000
7. “Βελτίωση οδοποιίας Κόνισκα – Διπλάτανος” π/υ 300.000
8. “Βελτίωση οδοποιίας Διασελάκι Πέρκος” π/υ 300.000
9. “Ασφαλτόστρωση δρόμου Αετόπετρα – Δρυμώνας” π/υ 200.000

Τέλος, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εντάχθηκαν τα έργα:
1. Εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου Παραβόλας, με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ.
2. Αποπεράτωση οδού Άνω – Κάτω Κερασόβου, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.
3. Αποπεράτωση πλατείας Γαβαλούς, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
4. Βελτίωση – ασφαλτόστρωση παραλίμνιου δρόμου από Σιταράλωνα μέχρι Λουτρά με πρόσβαση από Πετροχώρι. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.100.000 ευρώ
5. Βελτίωση της ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων Κόνισκας και Ανάληψης με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.

80 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ

80 εκατομμύρια ευρώ για το Πλατυγιάλι – Γουριά και τον δρόμο Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης

Την ανακοίνωση ένταξης στο ΕΣΠΑ, μέσα στις επόμενες ημέρες, δυο πολύ σημαντικών οδικών αξόνων για την Αιτωλ/νία, του άξονα Αγρίνιο – Άγιος Βλάσσης και του δρόμου Πλατυγιάλι – Γουριά, έκανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης , Ανταγωνιστικότητα και Ναυτιλίας Θάνου Μωραΐτη κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε στο Μεσολόγγι, με τον αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας Βασίλη Αντωνόπουλο.

Το πρώτο έργο αφορά στην κατασκευή των πρώτων έξι χιλιομέτρων του δρόμου Πλατυγιάλι – Γουριά καθώς και την μελέτη για τα υπόλοιπα έξι χιλιόμετρα, που είναι τεχνικά και τα πιο δύσκολα, λόγω του βαλτώδους εδάφους. Εκτιμάται πως μέσα την εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ένταξης του στο ΕΣΠΑ.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα έργο που βγάζει από την απομόνωση τον μεγάλο αναπτυξιακό πυλώνα του νομού, το λιμάνι του Πλατυγιαλιου και αποτελεί την πλέον καθοριστική εξέλιξη για την σύνδεση του με την Ιόνια οδό.

Το δεύτερο έργο, που ο προϋπολογισμός του θα φτάσει περίπου στα 40 εκατομμύρια ευρώ, είναι ο άξονας Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης. Πρόκειται για το πλέον ώριμο κομμάτι, τα πρώτα 29 χιλιόμετρα του δρόμου Αγρίνιο – Καρπενήσι και αποτελεί , όπως και το προηγούμενο ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, όχι μόνον της Αιτωλ/νίας αλλά και της Ευρυτανίας.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: