Η ΠΔΕ παρουσίασε προτάσεις και δράσεις

Τις προτάσεις και τις δράσεις της παρουσίασε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο 5ο Θεματικό Σεμινάριο του ευρωπαϊκού έργου Creadis 3 – Interreg Europe, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των εταίρων στις 11 και 12 Απριλίου 2019.  Οι εργασίες οργανώθηκαν από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και φιλοξενήθηκαν στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, στην Ηλεία.

Την Πέμπτη 11 Απριλίου οι εταίροι του έργου εργάστηκαν δίνοντας έμφαση στη μεθοδολογία ανάπτυξης και υλοποίησης των Σχεδίων Δράσης (Action Plans) που αποτελούν το θεμελιώδες εργαλείο του έργου για την υποστήριξη και ανάπτυξη της Δημιουργικής και Πολιτιστικής Οικονομίας.

Η ΠΔΕ παρουσίασε τις προτεινόμενες δράσεις και κυρίως την Πρόσκληση για την «Ενίσχυση των Δημιουργικών Επιχειρήσεων» του Ε.Π. Δυτική Ελλάδα 2014-2020 που βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης.

Παράλληλα, εκπρόσωποι φορέων από τη χώρα των Βάσκων, τη Φιλανδία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, την Ιταλία και την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις και την εμπειρία τους ανάλογα με τον τομέα εξειδίκευσης τους, να εργαστούν μαζί σε 3 ομάδες ενδιαφέροντος (Επιχειρηματικότητα, ΜΜΕ και Διεθνοποίηση – Έρευνα και Τεχνολογία – Δημιουργικότητα, Πολιτισμός και Οικονομία).

Οι εργασίες έκλεισαν με τους δυο εταίρους του έργου την Περιφέρεια της Emilia-Romagna και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να διοργανώνουν δύο θεματικά εργαστήρια α) για την υποστήριξη της ελκυστικότητας για την αύξηση των επενδύσεων στη δημιουργική οικονομία και τη διατήρηση των δημιουργικών επιχειρηματιών και β) για τη στήριξη της διεθνοποίησης των ΜΜΕ μέσω νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με μια εμπνευσμένη παρουσίαση της καλής πρακτικής του “Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους”, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων και να πάρουν μια γεύση από το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

Την Παρασκευή 12 Απριλίου, οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο επαφών και συνεργασιών με τους κύριους φορείς του Δημιουργικού και Καινοτομικού Οικοσυστήματος στην περιοχή της Πάτρας, βρέθηκαν στο Επιστημονικό Πάρκο της στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, στο Καρναβαλικό Εργαστήριο καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Τέλος στο πλαίσιο της 6ης Έκθεσης Καινοτoμίας και Τεχνογνωσίας “Patras IQ” που αποτελεί από την Ε.Ε, καλή Πρακτική της Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε αλληλεπιδραστική με τους συμμετέχοντες συνεδρίαση με θέμα «Δημιουργικά Οικοσυστήματα. Εικόνες από την Ευρώπη και Προεκτάσεις».

Ο Πρόεδρος Δ.Σ του ΠΤΑ/ΠΔΕ και Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, καθώς και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής PATRAS ΙQ και Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Πατρών Δημοσθένης Πολύζος, χαιρέτισαν την ειδική συνεδρίαση του έργου CREADIS3. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι συμμετέχοντες και όλα τα μέλη της κοινοπραξίας του έργου CREADIS3 είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση Patras IQ και να έρθουν σε άμεση επαφή με το σύστημα καινοτομίας της περιοχής μας.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος