Τι συνδέει τον Παναιτωλικό με την Κροτόνε;

Μία ιδέα ενόψει των εκατό χρόνων από την ίδρυση των δύο ομάδων

Συνεργασία με τη Μπενφίκα έχει αναπτύξει τους τελευταίους μήνες ο Παναιτωλικός, ωστόσο τα «καναρίνια» έχουν κοινά μυθιστορικά στοιχεία με μία Ιταλική ομάδα, την Κροτόνε. Τον έκτο αιώνα π.Χ. στον Κρότωνα της Μεγάλης Ελλάδας ζούσε ο υπεράνθρωπος Μίλων, ο οποίος λατρευόταν απ’ τους Κροτωνιάτες σα Θεός. Ο Μίλων ήταν παλαιστής. Κανείς δε μπορούσε να τον νικήσει. Είχε στεφανωθεί νικητής σε έξι Ολυμπιάδες. Ώσπου – μετά από μια νίκη του στους Ολυμπιακούς αγώνες – έμαθε για τον Τίτορμο. Θέλησε τότε να τον γνωρίσει.

Ο Μύθος λέει: Στο τέλος ενός αγώνα πήγε κάποιος να συγχαρεί τον Μίλωνα για τη νίκη του και του είπε: “Αν ήταν εδώ ο Τίτορμος ο Αιτωλός, δεν θα ήσουν εσύ ο νικητής”. Ο Μίλων ταράχτηκε. […] Ρώτησε πού θα βρει τον Τίτορμο. […] Ο Τίτορμος έμαθε ότι ο Ολυμπιονίκης Μίλων ο Κροτωνιάτης έρχεται να τον δει. Τον υποδέχτηκε. […] Κατέβηκαν στην κοίτη του Εύηνου. Ο Τίτορμος διάλεξε μια θηρία κοτρώνα. Στάθηκε λίγο, έβγαλε το ιμάτιό του, το πέταξε πέρα, έσκυψε, την κούνησε μερικές φορές πέρα – δώθε, σα να τη ζύγιζε, ύστερα την άρπαξε με τα χέρια, τη σήκωσε μέχρι τα γόνατα και, μετά, την ανέβασε στους ώμους, της έδωσε φόρα σα να ήταν καμιά πετρούλα, την πέταξε μακριά. Πάει ο Μίλων να σηκώσει την κοτρώνα εκεί που την πέταξε ο Τίτορμος, αλλά “τα βρήκε μπαστούνια”. Μόλις και μετά βίας κατάφερε να την σηκώσει λίγους πόντους από το έδαφος… Εγκατέλειψε την προσπάθεια. […] Όπως διάβαινε δίπλα τους ένας άγριος ταύρος, ο Τίτορμος τον άρπαξε με το ένα χέρι από το κέρατο και τον κρατούσε. Πάλευε ο ταύρος να ξεφύγει από τη μέγγενη… Ένας άλλος ταύρος πέρασε από δίπλα. Τον αρπάζει κι αυτόν ο Τίτορμος από το κέρατο και τον κρατούσε. Τον έναν με το δεξί και τον άλλο με τ’ αριστερό. Πάλευαν οι δύο ταύροι να ξεφύγουν από τη μέγγενη… Ο Τίτορμος ούτε που κουνιόταν. Σα να έπαιζε με πεταλούδες. Είδε ο Μίλων ο Κροτωνιάτης το θάμα κι έμεινε με το στόμα του ανοιχτό. Σήκωσε τότε τα χέρια του στον ουρανό και φώναξε: “Ω, Δία! Ετούτος είναι άλλος Ηρακλής”!

Αυτή ήταν η συνάντηση του Μίλωνα του Κροτωνιάτη με τον Τίτορμο τον Αιτωλό!

Ο Μύθος συνδέει ριζικά τον Παναιτωλικό με την Κροτόνε, η οποία φυσικά έχει Ελληνικές ρίζες, είναι και περήφανη γι’ αυτό. Αγωνίζεται στο γήπεδο Ezio Scida, το οποίο βρίσκεται εκεί όπου κάποτε ήταν τα συντρίμμια της αρχαίας Ελληνικής πόλης Κρότωνας. Το Κροτόνε και η ομάδα της πόλης πανηγυρίζουν τα γκολ τους και τις επιτυχίες τους με συνθήματα που μιλούν για τη “Magna Graecia”, δηλαδή τη Μεγάλη Ελλάδα («Υποκλιθείτε στη Μεγάλη Ελλάδα» και «Είμαστε η Μεγάλη Ελλάδα»).

Στον Κρότωνα είχε ζήσει και ο Πυθαγόρας, εξ ου και το παρατσούκλι Pitagorici που έχει η ομάδα.

Η Κροτόνε αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Serie A τη σεζόν 2016-2017, ενώ σήμερα αγωνίζεται στη Serie B.

Η ιστορική αυτή σύνδεση των δύο Συλλόγων μπορεί να πάρει σάρκα και οστά στην εποχή μας, να συναντηθούν μυθικά οι δύο Σύλλογοι και να γεφυρώσουν ένα χρονικό χάσμα 2.600 ετών! Θα μπορούσαν να «ενώσουν» τις δυνάμεις τους ή ν’ αδελφοποιηθούν και να συνεργαστούν σε βάθος!

Μία τέτοια αδελφοποίηση δεν είναι απαραίτητο να έχει μόνο αγωνιστικές εφαρμογές. Σύμφωνα με το μύθο, ο Τίτορμος και ο Μίλων έγιναν φίλοι. Έκατσαν μαζί, έφαγαν κι ήπιαν. Μία αντίστοιχη φιλία του Παναιτωλικού με την Κροτόνε θα μπορούσε να είναι η απαρχή μιας ωραίας σύγχρονης ιστορίας και για τις δύο ομάδες. Συνεργασία που θα μπορούσε να κορυφωθεί με εκδηλώσεις κάθε μορφής ενόψει μάλιστα των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση των δύο ομάδων: Το 1923 είχε ιδρυθεί η Κροτόνε, το 1926 ο Παναιτωλικός! Κοινή πορεία και σ’ αυτό!

Οι δύο Σύλλογοι έχοντας ως κυρίαρχο συστατικό τις Ελληνικές τους ρίζες, κυρίως όμως τον κοινό τους μύθο, θα μπορούσαν να δουν με πολλαπλό ενδιαφέρον την προοπτική αυτή.

Μια ιδέα είναι! Άλλωστε η ιστορία είναι αυτή που μας καθορίζει και μας οριοθετεί. Η Ιστορία. Κι ο μύθος.


*Για το κείμενο αξιοποιήθηκαν πληροφορίες απ’ την wikipedia, αλλά και απ’ το παραμύθι με τίτλο «Ο Τίτορμος», που είχε δημοσιεύσει η «Αναγγελία» στις 7 Δεκεμβρίου του 2018, στο υπ’ αριθμόν φύλλο 778.

**Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Αναγγελία» στις 18 Οκτωβρίου του 2019, στο υπ’ αριθμόν φύλλο 821.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος