Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι προβλέπει ο Νόμος για προσάρτηση σε Δήμο

Κοινοποίηση

kato-mirtia

Συνέχεια στο θέμα: «Η Μυρτιά πρέπει να φύγει από τον Δήμο Θέρμου και να ενωθεί με τον Δήμο Αγρινίου»

Σε άρθρο που δημοσιεύσαμε στο φ. 530 / 23 – 10 – 2013 με τίτλο «Η Μυρτιά πρέπει να φύγει από τον Δήμο Θέρμου και να ενωθεί με τον Δήμο Αγρινίου» υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις. Από τους Μυρτιώτες είχαμε θερμή υποδοχή της ιδέας. Από τους Θερμιώτες όμως, όπως ήταν φυσικό, εισπράξαμε από εύγλωττη σιωπή μέχρι όμως και λοιδορίες.

Επιλέγουμε ως πολύ ενδιαφέρουσα την απορία που εξέφρασε φίλος και αναγνώστης για ένα πρόσθετο σχόλιο. Ρώτησε με νόημα: «Είναι υπέρ των μεγάλων Δήμων ο Παντελής;».

Σε μια τέτοια ευγενή ερώτηση οφείλουμε απάντηση:

Όχι βέβαια, δεν είμαστε υπέρ των μεγάλων Δήμων. Δεν είμαστε όμως ούτε υπέρ των μικρών Δήμων. Οι μικροί Δήμοι είναι χειρότεροι από τους μεγάλους. Είναι χειρότεροι, επειδή λόγια και πράξεις κινούνται σε προσωπικό επίπεδο και καταστρατηγείται ο νόμος που θέλει όλους τους πολίτες και τους δημότες ίσους απέναντί του. Η ζωή του δημότη εξαρτάται από τις φιλίες ή τις έχθρες που τόσο εύκολα και «για ψύλλου πήδημα» δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες.

Η θέση μας λοιπόν, φίλε αναγνώστη, είναι λαγαρή: Είμαστε υπέρ των Κοινοτήτων. Είμαστε ανέκαθεν υπέρ του Κοινοτικού Πνεύματος. Οι Κοινότητες σφαγιάστηκαν στο βωμό του «Καποδίστρια» αρχικά και του «Καλλικράτη» μετά. Επωφελήθηκαν τα κεφαλοχώρια και καταποντίστηκαν τα μικρότερα χωριά. Μικροί και μεγάλοι Δήμοι κατεδάφισαν από κοινού ή εξουθένωσαν ό,τι είχε μείνει όρθιο στα χωριά.

Αλλά… τότε… γιατί αυτή η αντίφαση; Γιατί πήραμε θέση υπέρ του Δήμου Αγρινίου;

Απάντηση: Η αρθρογραφία μας για τη Μυρτιά που θέλει να φύγει από τον Δήμο Θέρμου και να ενωθεί με τον Δήμο Αγρινίου, ΔΕΝ μαρτυρά τη θέση μας υπέρ των μεγάλων Δήμων, όπως τυχαίνει να είναι ο Δήμος Αγρινίου. Θα μπορούσε να είχαμε πάρει θέση υπέρ του Θέρμου, αν η Μυρτιά χρειαζόταν αστική συγκοινωνία προς το Θέρμο κ.λ.π. Η αρθρογραφία μας λοιπόν μαρτυρά ότι, απλώς, θέλουμε την σύνδεση με το Αγρίνιο:

1). Για τους σοβαρούς λόγους που εκθέσαμε στο άρθρο, κανείς από το Δημαρχείο του Θέρμου δεν είχε την ευαισθησία να σχολιάσει κάτι. Σα να μη συνέβη τίποτα. Έτσι ακριβώς όπως το Δημαρχείο Θέρμου μένει απαθές επί χρόνια για τα στοιχειώδη και για τα πλέον πιο αυτονόητα προβλήματα της Μυρτιάς, έτσι έμεινε απαθές και τώρα που η Μυρτιά θέλει να φύγει από την αγκαλιά του.

2). Προτιμούμε τον Δήμο Αγρινίου, επειδή ΔΕΝ μπορούμε να έχουμε δική μας Κοινότητα, όπως θα θέλαμε. Ο νόμος το απαγορεύει αυτό. Μακάρι να μπορούσαμε ν’ αλλάξουμε το Νόμο. Λοιπόν, έχουμε μόνο δύο επιλογές: Δήμος Θέρμου ή Δήμος Αγρινίου. ΚΑΝΕΙΣ δεν μας ρώτησε ποτέ αν θέλουμε να ενταχθούμε στο Θέρμο, όταν μας ενέταξαν εκεί ερήμην μας οι χαρτογιακάδες. Λοιπόν ήρθε η ώρα να κάνουμε χρήση του Νόμου και να προτιμήσουμε την καλύτερη επιλογή που έχουμε. «Το μη χείρον βέλτιστον» που λέει και το γνωστοό απόφθεγμα.

3). Εμείς τιμούμε το Θέρμο, όχι μόνο για τη μακραίωνη ιστορία του, αλλά και για το παρόν του. Τιμούμε και τους Θερμιώτες, έχουμε εκεί πολύ καλούς φίλους. Όμως το Δημαρχείο του Δήμου Θέρμου «βλέπει» μόνο Θερμιώτες εξ αίματος και αγνοεί τους Μυρτιώτες, τους αντιμετωπίζει κάπως σαν Αλβανούς. Αυτός ο απαράδεκτος πατερναλισμός (απολύτως προσβλητικός για μερικές χιλιάδες ανθρώπους) είναι χαρακτηριστικό των «μικρομέγαλων», των μεγάλων όχι, απόδειξη ότι ΔΕΝ ασκήθηκε ποτέ από τον Δήμο Αγρινίου, διότι αυτός έχει επίγνωση της ισχύος του και δεν λειτουργεί με τη λογική «Ψήφισέ με… αλλιώς… θα σου δείξω εγώ».

4). Το γεγονός ότι υπάρχει ένας οικισμός του Δήμου Αγρινίου στην ορεινή Μακρυνεία που θέλει να ενωθεί με το Θέρμο, δεν συνιστά απόδειξη ότι η πεδινή Μυρτιά κάνει λάθος που θέλει να ενωθεί με τον Δήμο Αγρινίου. Βουνό και κάμπος έχουν κάποιες διαφορές, αν δεν κάνουμε λάθος… Άλλες λοιπόν συνθήκες επικρατούν στο χωριό που θέλει πρόσδεση στο Θέρμο και εντελώς άλλες συνθήκες επικρατούν στη Μυρτιά που θέλει πρόσδεση στο Αγρίνιο.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε και τι λέει ο Νόμος για την προσάρτηση Κοινότητας σε άλλο Δήμο:

Ο νόμος 3852/2010 στο άρθρο 4, με τίτλο «Προσάρτηση τοπικών διαμερισμάτων – οικισμών» προβλέπει επί λέξει τα εξής:

1. Τοπικό διαμέρισμα μπορεί να προσαρτηθεί σε άλλο Δήμο ή Κοινότητα, με τον οποίο ή με την οποία συνο­ρεύει, κατόπιν τοπικού δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 3 του άρθρου 216 και εφόσον συναινέσει ο Δήμος ή η Κοινότητα στον οποίο ζητείται να γίνει η προσάρτηση, ύστερα από απόφαση του δη­μοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου του, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του. Για το σκοπό αυτόν θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη και του Δήμου από τον οποίο πρόκειται να αποσχισθεί το τοπικό διαμέρισμα, όταν δεν συντρέχει η προϋπόθεση του δευτέρου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 216. Η γνώμη αυτή παρέχεται από το δημοτικό συμβούλιο με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του.

2. Δεν επιτρέπεται να προσαρτηθεί τοπικό διαμέρισμα σε άλλο Δήμο ή Κοινότητα, πριν περάσει μία πενταετία από τότε που συστήθηκε ή προσαρτήθηκε.

Με απλά λόγια: Για να φύγει η Μυρτιά από τον Δήμο Θέρμου και να προσαρτηθεί στον Δήμο Αγρινίου, απαιτείται η διεξαγωγή Τοπικού Δημοψηφίσματος, όπου βεβαίως ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας. Η τελική απόφαση ανήκει στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος θα λάβει υπ’ όψη του, πρώτον, την απόφαση της Τοπικής Κοινότητας, δεύτερον, την απόφαση του Δήμου Αγρινίου (αν δέχεται την προσάρτηση της Μυρτιάς σε αυτόν) και, τρίτον, σχετική γνωμοδότηση του Δήμου Θέρμου.

Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: