Δώστε μου ένα μουσείο και θα το γεμίσω, είχε πει ο Πάμπλο Πικάσο. Αρκεί όμως μόνο ένας γνωστός καλλιτέχνης για να προσελκύσει και να διατηρήσει το ενδιαφέρον του κοινού που θα επισκεφτεί το μουσείο; Τι μουσεία θέλουμε; Πώς ένας απρόσιτος χώρος θα μετατραπεί σε καθημερινό πέρασμα;

Το ίδιο αναρωτήθηκαν πριν λίγα χρόνια η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ Βελένη μαζί με την μουσειολόγο Εσθήρ Σολομών και διεξήγαγαν μια έρευνα κοινού. Στην έρευνα συμμετείχαν 1050 άτομα από όλες τις κοινωνικές βαθμίδες και ανεξαρτήτως ηλικίας ή ενδιαφερόντων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι απάντησαν άτομα από πανεπιστήμια, φροντιστήρια μέχρι ΚΑΠΗ, καφέ και κομμωτήρια.

Πλέον μια απλή περιήγηση στα εκθέματα ενός μουσείου δεν αρκεί για τους επισκέπτες που επιθυμούν στον ίδιο χώρο να μπορούν να παρακολουθούν από διαλέξεις μέχρι και συναυλίες ακόμα – ακόμα και παιδότοπους. Το 63% των επισκεπτών είναι γυναίκες έναντι του 37% των ανδρών. Το 73,1% των επισκεπτών θεωρεί σημαντική την προσφορά των εξειδικευμένων αρχαιολόγων ξεναγών. Ενώ ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της τάξης του 65% θα ήθελε να μπορεί να παρακολουθεί ταινίες ή παραστάσεις ιστορικού περιεχομένου.

Μια περιοδική έκθεση προτείνει το 25% των επισκεπτών και συγκεκριμένα 62,4% θα προτιμούσε μια περιοδική έκθεση με ιστορικό περιεχόμενο, το 46,7% μοντέρνα τέχνη, το 44,9%φωτογραφία και ζωγραφική το 43,4%.

Η μουσική δεν θα μπορούσε να λείπει από τις προτιμήσεις του κοινού που το επιζητά σε ποσοστό 28,9% με τις δυο κυρίαρχες επιλογές τους να είναι η κλασική μουσική σε ποσοστό 23,2% και η έντεχνη ελληνική σε ποσοστό 22,6%. Σε εκείνο που συμφωνούν οι επισκέπτες είναι να υπάρχει σωστή και έγκυρη ενημέρωση για τα δρώμενα και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται.

Σύμφωνα με την έρευνα Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, που από το 1970 συγκεντρώνει τα στοιχεία για τον αριθμό των επισκεπτών και των εισιτηρίων,  προκύπτει ότι το τελευταίο δίμηνο του 2016 παρατηρείται αύξηση 1,2% των επισκεπτών στα μουσεία καθώς στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου κατά 6,8% συγκριτικά με το αντίστοιχους μήνες του 2015.

Κατά τη διάρκεια του έτους είναι αρκετές εκείνες οι φορές που τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοιχτοί δωρεάν στο κοινό, που μπορεί να εκμεταλλευτεί μια τέτοια ευκαιρία. Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι μια από αυτές τις ευκαιρίες.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος