Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι εννοούσε ο Ισοκράτης;

Κοινοποίηση

Isokratis

Έχει γίνει “καραμέλα” πολλών το επιχείρημα ότι «Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ημετέρας παιδείας». Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον τελευταία, επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξυμμένο πρόβλημα αλλοδαπών και κατά συνέπεια τίθεται θέμα (όχι μόνο νομοθετικής αλλά και ιδεολογικής) ρύθμισης της διαμονής τους στη χώρα.

Υποψιασμένοι από τις συνήθεις συστηματικές παραμορφώσεις των αρχαίων ιδίως λόγων, ψάξαμε και βρήκαμε την πηγή αυτού του επιχειρήματος. Πρόκειται για μία αναφορά που έκαμε ο Ισοκράτης στον «πανηγυρικό» του, την οποία στις μέρες μας κάποιοι ερμηνεύουν κατά βούληση και την αυθαίρετη αυτή ερμηνεία τους (δολίως ή όχι) επιβάλλουν στη μαζική λογική, με αποτέλεσμα η διαστρέβλωση να θεωρείται πλέον ακαταμάχητο επιχείρημα.

Λέει ο Ισοκράτης επακριβώς: “Τοσούτον δ’ απολέλοιπεν η πόλις ημών περί το φρονείν και λέγειν τους άλλους ανθρώπους, ώσθ’ οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασιν και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκεν μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας”.

Η μετάφραση:

«Η πόλη μας η Αθήνα, τόσο πολύ άφησε πίσω της ως προς τη διανόηση τους άλλους ανθρώπους, ώστε οι μαθητές μας έγιναν διδάσκαλοι πολλών άλλων κι έτσι το όνομα των Ελλήνων δημιούργησε την πλαστή εντύπωση στους ανόητους ότι φυλετικό χαρακτηριστικό των Ελληνιζόντων εν είναι πια το γένος, αλλά η διάνοια. Κατά συνέπεια αποκαλούνται Έλληνες μάλλον όσοι έμαθαν τα Ελληνικά γράμματα, παρά εμείς που έχουμε κοινή καταγωγή με τους Έλληνες».

Λοιπόν, αυτό που είπε ο Ισοκράτης για τους μετέχοντες της ημετέρας παιδείας απέχει όσο η μέρα με τη νύχτα! Εντελώς άλλα είπε ο άνθρωπος! Όμως, για να σιγουρευτούμε, προκαλούμε όποιον φιλόλογο επιθυμεί, να εντοπίσει το εννοιολογικό λάθος που κάνουμε στην παραπάνω ερμηνεία του περίφημου (τελικά, του περιβόητου) επιχειρήματος του Ισοκράτη και, παρακαλούμε, να μας βοηθήσει ν’ αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: