Το νέο αξιόλογο βιβλίο του πολυγραφότατου συγγραφέα Μιχάλη Σταφυλά – Ένα παρουσιαστικό και κριτικό κείμενο του Θ.Μ. Πολίτη

Με το Μιχάλη Σταφυλά και τα βιβλία του έχουμε ασχοληθεί πάμπολλες φορές – ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην είναι η τελευταία. Υπενθυμίζουμε ότι ο Μ.Σ. έχει τυπώσει περισσότερα από 50 βιβλία. Ήταν διευθυντής του πασίγνωστου περιοδικού «Θεσσαλική Εστία» και συνεχίζει, εδώ και πολλά χρόνια, να είναι διευθυντής του καταξιωμένου, και επίσημα, περιοδικού «Πνευματική Ζωή», όπου με τα τόσα και τόσα κείμενα και τα «Σχολιανά» καυστικά του σχόλια δίνει το Πνευματικό του παρόν στα αντίστοιχα δρώμενα της εποχής μας!

Στο νεώτερο βιβλίο του, το οποίο έφτασε στα χέρια μας με τιμητική σημείωση του συγγραφέα, στο ελάχιστο πρόσωπό μας, ασχολείται με την ποιητική περίπτωση του λησμονημένου, στους καιρούς μας αξιόλογου (απ’ την Ευρυτανία) ποιητή Θόδωρου Σκουρλή (1906 – 1969).

Πρόκειται για μια δοκιμιακή μονογραφία στις 64 σελίδες της οποίας γίνεται κριτική επισκόπηση, κυρίως, του ποιητικού έργου του Θόδωρου Σκουρλή, μέσα από κείμενα, σύγχρονων με τον ποιητή, λογοτεχνών και όχι μόνο. Ο Μιχάλης Σταφυλάς, με την εμπειρία ανάλογων μελετημάτων του, προσεγγίζει, από πολλές πλευρές, το έργο και τη ζωή του πρωτοπόρου ποιητή καταχορώντας αποσπάσματα επώνυμων ανθρώπων των Γραμμάτων και της λογοτεχνίας.

Έτσι διαβάζουμε απόψεις του Ακαδημαϊκού Παντελή Πρεβελάκη, των ποιητών Γιώργου Κοτζιούλα, Μίνου Ζώτου, Νίκου Εγγολόπουλου και άλλων. Ο Μιχάλης Σταφυλάς σε συγκεκριμένα ενεπίγραφα κείμενα όπως: Η «Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας», για τον Σκουρλή, «Αναφορά στα περιοδικά που συνεργάζονταν ο Σκουρλής», «Σπουδές στη Γαλλία», «Εγκατάσταση στην Αμερική». «Κριτική ανάλυση του έργου του», «Τυχεροί και άτυχοι της λογοτεχνίας», «Η απαισιοδοξία του», «Λυρικές νότες στην ποίησή του», «Οι ιδεολογικές διαστάσεις της ποίησης του», «Ένα άλλο κλίμα δημιουργίας», «Στάδια της απαισιοδοξίας», «Το προσωπικό που γίνεται κοινωνικό», «Υφολογικά ανένταχτος», «Δηκτικός όχι διδακτικός», «Τεχνολογία και ποίηση», «Λεπτομέρειες από τις Καβαφικές ομοιότητες», «Ποιητική αυτοπαρουσίαση», «Δύσκολη η ένταξή του σε Σχολές Δημιουργίας» και «Σαν συμπέρασμα».

Σε όλα αυτά τα κείμενα, ο Μιχάλης Σταφυλάς, ερευνά, αντικρίζει, εξετάζει, κρίνει και παρουσιάζει την ποιητική περίπτωση του Θόδωρου Σκουρλή, την αξιολογεί και τη φέρνει κοντά στο σύγχρονο – ενδιαφερόμενο κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα, στους ειδικούς, περαιτέρω μελέτης του έργου του!

Για μια άλλη φορά ο Μιχάλης Σταφυλάς απόδειξε ότι είναι όχι μόνο ένας ευαίσθητος πνευματικός άνθρωπος αλλά και ένας ικανότατος αναλυτής ποιητικών πεπραγμένων, λησμονημένων ποιητών των οποίων το έργο, ως πρωτοπόρων, άνοιξε νέους δρόμους στη νεοελληνική – σύγχρονη ποίηση!

Αγρίνιο 22 Ιανουαρίου 2012, Θ.Μ. Πολίτης

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος