Η θάλασσα έχει αδιαμφισβήτητα ευεργετική δράση στο σώμα μας. Το κολύμπι αποτελεί μια από τις καλύτερες ασκήσεις και σαν δραστηριότητα είναι εξαιρετικά ευχάριστη. Γυμνάζεται κανείς διασκεδάζοντας. Πέραν αυτού, το ιώδιο της θάλασσας αποδεικνύεται ευεργετικό για παθήσεις όπως αναιμία, αλλεργίες, κατάθλιψη, υπερθυρεοειδισμός, ρευματισμοί, ψωρίαση, γυναικολογικά προβλήματα, ραχίτιδα κ.α. Ας μην αναφερθούμε εδώ σε αυτά τα σημεία που χρειάζεται να προσέχει κανείς προκειμένου να κάνει ασφαλή την ενασχόληση του με τη θάλασσα και να απολαύσει τα δώρα της.

Πολύ σημαντική είναι και η επίδραση του θαλασσινού τοπίου και της επαφής με το θαλασσινό νερό και στην ψυχολογία. Η επαφή με το νερό γενικότερα μας παραπέμπει στην εποχή που βρισκόμασταν όλοι στην κοιλιά της μάνας μας, καλά προστατευμένοι και περιτριγυρισμένοι από το αμνιακό υγρό. Η πρώτη επαφή όλων μας με τον κόσμο ήταν διαμέσου του υγρού στοιχείου. Επομένως, συνήθως αυτό μας προκαλεί ευχαρίστηση, χαλάρωση και μας ξεκουράζει. Εξαιρούνται, ορισμένες περιπτώσεις ανθρώπων που για συγκεκριμένους λόγους αναπτύσσουν φοβία σε σχέση με το υγρό στοιχείο, λόγω κάποιας κακής εμπειρίας ή λόγω δυσλειτουργικής σχέσης με το μητρικό πρόσωπο.

Επομένως, το κολύμπι, το ψάρεμα, η ξεκούραση στην παραλία με ένα βιβλίο ή περιοδικό, το ανέμελο παιχνίδι με τα παιδιά ή τους φίλους στην άμμο, το φαγητό στην παραλία χωρίς το φόβο να λερώσεις ή να καθαρίζεις, ο ύπνος κάτω από μια δενδροσκιά, η ίδια η επαφή με τη φύση, μας γεμίζουν συναισθήματα ηρεμίας και ευχαρίστησης και συμβάλλουν στη καλή μας ψυχική υγεία.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος