Συζήτηση σχετικά με τη συνέχιση της βιωσιμότητας των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτήσεων στην Δυτική Ελλάδα έγινε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη 9 Απριλίου. Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις αποφασίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτήσεων.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στην συζήτησή του αναγνώρισε την σημαντική δουλειά που κάνουν τα Κέντρα και αποφάσισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία τους. Έτσι, με ανακοίνωσή του, τονίζει: «Καλούμε την Πολιτεία να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των Κέντρων μέσω της απρόσκοπτης χρηματοδότησης τους, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην πενταετή προγραμματική σύμβαση που έχουν συνυπογράψει οι εμπλεκόμενοι φορείς».

Πιο ειδικά, η ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβουλίου:

«Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας λειτουργούν στην τοπική κοινωνία μας από το 1998. Σκοπός τους είναι η πρόληψη κάθε μορφής εξάρτησης τόσο από ουσίες (καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά) όσο και από συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο) αλλά και των άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσα από την εφαρμογή ενδεδειγμένων παρεμβάσεων σε παιδιά, νέους, εκπαιδευτικούς, γονείς, εθελοντές, επαγγελματίες υγείας και μέλη της ευρύτερης κοινότητας.

Συνολικά το έργο των Κέντρων Πρόληψης έχει αναγνωριστεί τόσο Πανευρωπαϊκά όσο και από τον πληθυσμό της τοπικής κοινωνίας κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Η σταθερή παρουσία των εν λόγω φορέων στη στήριξη του ατόμου, της οικογένειας και του σχολείου εδώ και 15 χρόνια έχει καταστεί πολύτιμη για τις ανάγκες όλων μας, αλλά και για τις σημερινές συνθήκες ζωής όπου παρατηρείται αύξηση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, της βίας, της κατάχρησης ουσιών και των αυτοκτονιών».

Σημειώνει τέλος ότι:

«Για το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας την τριετία Ιούνιος 2010 μέχρι και σήμερα σ’ έναν προϋπολογισμό ποσού 723.958€, από τον ΟΚΑΝΑ έχει κατατεθεί το ποσό των 172.340€ και από το Υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 118.134€.

Για το Κέντρο Πρόληψης Ηλείας την τριετία Μάιος 2010 έως και σήμερα σ’ έναν προϋπολογισμό ποσού 730.402€, από τον ΟΚΑΝΑ έχει κατατεθεί το ποσό των 118.092,87€ και από το Υπουργείο Εσωτερικών ποσό 148.077€.

Για το Κέντρο Πρόληψης Αιτωλοακαρνανίας την τριετία Οκτώβριος 2010 μέχρι και σήμερα σ’ έναν προϋπολογισμό ποσού 701.046€, από τον ΟΚΑΝΑ έχει κατατεθεί ποσό 146.509€ και από το Υπουργείο Εσωτερικών ποσό 117.732€».

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος