Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα παιδιά του πρώτου Μαθητικού Φεστιβάλ

Κοινοποίηση

Σε συνέχεια του άρθρου της «Αναγγελίας» (δείτε ΕΔΩ) κι επειδή το άρθρο αυτό διακινήθηκε όσο δεν περιμέναμε, συγκίνησε δε τους πρωταγωνιστές εκείνης της «τρέλας», αλλά και τους επιγόνους τους, παρουσιάζουμε εικόνες από το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ του 1991.

Οι μαθητές του σημερινού Μαθητικού Φεστιβάλ μπορούν στα βίντεο να γνωρίσουν και ίσως ν’ αναγνωρίσουν τους πρωτοπόρους ενός μακρόχρονου πλέον θεσμού που άφησε το στίγμα του στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης, ενώ, έκτοτε, αποτέλεσε την έμπνευση για πολλές Μαθητικές Κοινότητες στην Ελλάδα να το μιμηθούν και να δημιουργήσουν στη δική τους πόλη ανάλογο θεσμό.

fest

Ίσως κάποτε το Μαθητικό Φεστιβάλ αναλυθεί όσο του αξίζει και, με διατυπωμένα τα επιτεύγματά του να πάρει τη θέση που του αξίζει δίπλα σε άλλες μεγάλες συλλογικότητες της πόλης του Αγρινίου.

Με τη δημοσίευση αυτών των βίντεο, νομίζουμε ότι συμβάλλουμε στη σύνδεση του σημερινού Μαθητικού Φεστιβάλ με τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του. Διότι αυτό είναι Ιστορία. Που, τι κρίμα, διαπιστώσαμε ότι είχε ξεχαστεί…

Πολύ κρίσιμος και αποφασιστικός σε εκείνα τα πρώτα χρόνια  ήταν και ο ρόλος του τότε Δημάρχου Γιάννη Βαϊνά. Στήριγμα σε όλα τα επίπεδα της προσπάθειας των μαθητών αλλά χωρίς ποτέ – δείγμα του πολιτικού του ήθους και χαρακτήρα – να ζητήσει μικροπολιτικά οφέλη. «Ξαναζούσε» την εφηβεία του μέσα από εκείνη την προσπάθεια. Στα χρόνια που ακολούθησαν ένας αντιδήμαρχος ήταν πάντα αρμόδιος για το μαθητικό φεστιβάλ. Ένας που ταυτίστηκε αρκετά χρόνια με αυτό ήταν και ο Γιώργος Γρηγορόπουλος. Το βίντεο που έχει διασωθεί είναι από την τελετή λήξης του 4ου Μαθητικού φεστιβάλ.

Η πορεία του φεστιβάλ κρίθηκε λοιπόν και από την στάση στήριξης της τότε δημοτικής αρχής αλλά και από την ηρωική στάση κάποιων καθηγητών οι οποίοι πίστεψαν από την αρχή την προσπάθεια. Στο 1ο μαθητικό φεστιβάλ ήταν η Μαργαρίτα Σαρμά στο 5ο Γυμνάσιο η οποία δεν ήταν καν από το Αγρίνιο. Ενθάρρυνε τους τότε μαθητές και με την ιδέα της να ανεβεί μια θεατρική παράσταση έκανε το πρώτο βήμα στηρίζοντας τους μαθητές. Μια προσωπικότητα όμως που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ήταν και ο Γιώργος Μικέλης ο οποίος στα πολλά χρόνια που ακολούθησαν στήριξε με τις γνώσεις του αλλά και το πάθος του τον θεσμό.  Η αλήθεια είναι ότι η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν σταδιακή. Από την αρχική επιφύλαξη – ηρωική στήριξη μετρημένων στα δάχτυλα καθηγητών  έφτασε η στιγμή της ολόθυμης στήριξης του 3ουμαθητικού  φεστιβάλ και φυσικά των επόμενων 17.

Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: