Warning: chmod(): Operation not permitted in /home/545817.cloudwaysapps.com/bqgtemsqzq/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-direct.php on line 173
Τα φίδια δεν είναι εχθροί μας! - AgrinioVOICE.gr

Τα φίδια δεν είναι εχθροί μας!

Έχει φτάσει η εποχή που οι συναντήσεις με διάφορα είδη φιδιών, ειδικά σε περιοχές με πυκνή βλάστηση και πετρώδη μέρη, είναι σχετικά συχνή. Τα φίδια στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων είναι μισητά καθώς έχουν τη χειρότερη φήμη όλων των ζώων. Όλοι οι μύθοι που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά τους τελευταίους αιώνες χαρακτηρίζουν το φίδι ως κακόβουλο και πονηρό, χαρακτηρισμοί επιστημονικά αβάσιμοι. Οι άνθρωποι, ακόμα και σήμερα με την ενημέρωση και την εξέλιξη, επιτρέπουν στον εαυτό τους να υποβάλλονται σε τέτοιου είδους επηρεασμούς και προκαταλήψεις φτάνοντας στο σημείο να τα σκοτώνουν με την πρώτη ευκαιρία.

Στην αρχαιότητα όμως το φίδι εμφανίζεται ως ένα ιερό ζώο που αντιπροσωπεύει την αναγέννηση, τη φρονιμότητα και τη θεραπεία ασθενειών. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που το σύμβολο του Ασκληπιού (Θεός της υγείας και της Ιατρικής) είναι το φίδι και το οποίο διατηρείται έως και σήμερα.

Το δηλητήριο των φιδιών χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: αιμοτοξικό και νευροτοξικό. Η πρώτη κατηγορία επιδρά στο κυκλοφοριακό σύστημα προκαλώντας κλονισμό ή φλεγμονή στο σώμα, ενώ η δεύτερη επιδρά στο νευρικό σύστημα και προκαλεί παράλυση. Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι άρχισαν να παρατηρούν τις ιδιότητες των δηλητηρίων και ξεκίνησαν τη συλλογή και την κατασκευή φαρμακευτικών αγωγών. Σήμερα το δηλητήριο των φιδιών βοηθά στην αντιμετώπιση του διαβήτη, των αλλεργιών και της παχυσαρκίας. Επίσης έχει αποδεδειγμένα θεραπευτικές ιδιότητες σε καταστάσεις εκτεταμένης αιμορραγίας, εγκεφαλικά επεισόδια, νευρολογικές ασθένειες (Parkinson, Alzheimer), τύπους Καρκίνου και χρησιμοποιείται ακόμα σε πολλές αντί-γηραντικές κρέμες.

Πέρα από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του δηλητηρίου, η ύπαρξη ενός φιδιού λαμβάνει μια σημαντική θέση στην τροφική αλυσίδα και την ισορροπία του οικοσυστήματος. Σε μικρή ηλικία τα φίδια ξεκινούν καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες εντόμων για την ανάπτυξή τους συνεχίζοντας με την κύρια τροφή τους, τα τρωκτικά. Το φίδι είναι ο βασικός εχθρός των τρωκτικών και βοηθά στη μείωση των υπεράριθμων πληθυσμών τους. Υπολογίζεται ότι ένα φίδι καταναλώνει περίπου 1000 τρωκτικά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Εάν φονευθεί ένα φίδι επιτρέπετε αυτομάτως η ύπαρξη χιλίων τρωκτικών και τον εύκολο πολλαπλασιασμό τους.

Στην Ελλάδα από όλα τα είδη φιδιών που ευημερούν μόνο τα 5 είδη οχιάς κατατάσσονται στην κατηγορία των δηλητηριώδη και το δάγκωμά τους είναι θεραπεύσιμο. Ντοκιμαντέρ του National Geographic μιλά για την σημαντικότητα της ύπαρξης όλων των ειδών, τονίζει ότι κανένα είδος φιδιού δεν είναι επιθετικό παρά μόνο εάν νιώσει ότι απειλείται με θάνατο και μας συμβουλεύει στην οποιαδήποτε τυχαία συνάντησή μας με ένα είδος φιδιού να κρατήσουμε δύο μέτρα απόσταση και αδιαφορώντας να συνεχίσουμε το δρόμο μας.

Όλα τα είδη των ζώων εξελίσσονται σύμφωνα με τις απαιτούμενες συνθήκες διαβίωσης. Κάποιες φορές όμως η εξέλιξη προκαλείται βίαια και τα αποτελέσματά της δεν είναι επιθυμητά. Στην περιοχή του Τέξας ευημερεί ένα είδος Κροταλία. Ο Κροταλίας έχει αναπτύξει το χαρακτηριστικό του κροταλισμού δίνοντας τη δυνατότητα σε ότι πλησιάζει να αποχωρήσει από το χώρο του. Οι κάτοικοι του Τέξας χρησιμοποίησαν το χαρακτηριστικό αυτό για την εύρεση των συγκεκριμένων φιδιών σφαγιάζοντας χιλιάδες κροταλίες για το δέρμα και τα δόντια τους καθώς καθιέρωσαν ετήσια γιορτή σφαγής κροταλιών. Σήμερα οι κροταλίες της συγκεκριμένης περιοχής έχουν καταργήσει το χαρακτηριστικό του κροταλισμού αυξάνοντας έτσι τις θανατηφόρες επιθέσεις σε ανθρώπους.

Το φίδι δεν είναι εχθρός του ανθρώπου και δεν επιτίθεται σε τίποτα που δεν αποτελεί τροφή για εκείνο. Ας κοιτάξουμε την αποκρουστική για κάποιους όψη τους με μια άλλη ματιά. Είναι ένα σημαντικό είδος στη ζωή του ανθρώπου και αξίζει το σεβασμό μας!

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος