Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο καύσωνας επισκέπτεται τη χώρα μας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Αν και οι υψηλές θερμοκρασίες ταλαιπωρούν όλα τα είδη φυτών και ζώων, είναι άριστα προσαρμοσμένα να επιβιώνουν στο μεσογειακό κλίμα με τα γνωρίσματά του. Οι καιρικές αυτές συνθήκες φέρουν όμως και το φαινόμενο των πυρκαγιών στα πανέμορφα καταπράσινα μεσογειακά δάση μας. Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας θεωρούμε την πυρκαγιά ένα πραγματικό πλήγμα για τα δάση μας. Και κάπου εδώ υπάρχει μια αληθής και ταυτόχρονα λανθασμένη θεωρία!

Τα αποτελέσματα μιας δασικής πυρκαγιάς είναι σίγουρα καταστροφικά, αλλά πίσω απ’ όλη αυτή την καταθλιπτική εικόνα ενός καμένου δάσους κρύβεται μια φυσική αναγέννηση. Η φωτιά ως φαινόμενο υπήρχε στον πλανήτη γη εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος δεν εφηύρε τη φωτιά απλά την ανακάλυψε! Όσο και αν σας φανεί περίεργο ένα δάσος χρειάζεται τη φωτιά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα δάση καίγονταν περίπου κάθε 100 χρόνια. Φυσικά καταστροφικά φαινόμενα όπως κεραυνοί, λάβες ηφαιστείων και τυχαίες αυταναφλέξεις βοηθούσαν στην αναγέννησή τους. Τα δάση που ανήκουν στη μεσογειακή βλάστηση είναι από τα πιο εύφλεκτα λόγω των χαρακτηριστικών του κλίματος κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών και τέλεια προσαρμοσμένα στην επιβίωση αυτών των φαινομένων.

Εδώ έρχεται για ακόμα μια φορά ο άνθρωπος για να ταράξει ένα ακόμα φυσικό σύστημα που λειτουργεί με επιτυχία εκατομμύρια χρόνια τώρα! Εμπρησμοί, καύση ξερών χόρτων, κλαδιών και σκουπιδιών, ρίψη εύφλεκτων υλικών και τσιγάρων είναι κάποιες από τις αιτίες που προκαλούν καταστροφικές πυρκαγιές σε ποιοτικό, πολιτισμικό, αισθητικό και οικονομικό επίπεδο. Μπορεί μια πυρκαγιά να συμβάλλει στην εξέλιξη του δασικού συστήματος, η συστηματική καύση όμως σαν ένα μόνιμο φαινόμενο κάθε έτους αποτελεί σίγουρα ένα καταστροφικό γεγονός. Φυσικοί πόροι και οικολογικά αποθέματα βιώνουν την απόλυτη καταστροφή, η βιοποικιλότητα εξαφανίζεται, αυξανόμενη ελαχιστοποίηση εμπλουτισμού υπόγειων νερών τις περιόδους των βροχών και των χιονιών, πρόκληση καταστροφικών πλημμυρών, διάβρωση και απομάκρυνση μόνιμου εδάφους είναι κάποια από τα αποτελέσματα των συνεχόμενων πυρκαγιών που προκαλούνται από την ανθρώπινη παρέμβαση ή απερισκεψία. Επιπρόσθετα το φαινόμενο αυτό εκτός από τρομερές περιβαλλοντικές καταστροφές επιφέρει σοβαρές ζημιές σε δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες και προκαλεί χρόνια προβλήματα υγείας ή και την αφαίρεση της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Το οικοσύστημα γύρω μας αποτελείτε από μια ομάδα τελειοποιημένων φυσικών συστημάτων έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες όσων ανήκουν σε αυτό. Η ανθρώπινη εμπλοκή έχει δείξει επανειλημμένα την καταστροφική της πλευρά σε αυτό το πλασματικά κατασκευασμένο σύστημα που ονομάζεται «Φύση». Με απλά λόγια όταν το δάσος χρειάζεται τη φωτιά η φύση είναι εκεί για να τη προσφέρει! Εμείς οι άνθρωποι ως μέλη της φύσης οφείλουμε να σεβόμαστε το οικοσύστημα, να εξυπηρετούμαστε από αυτό, χωρίς όμως να παρεμβαίνουμε στις λειτουργίες του.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος