Ένα ιστορικό φιλικό έκλεισε ο Παναιτωλικός για την φετινή καλοκαιρινή προετοιμασία του, το βασικό στάδιο της οποίας θα γίνει στη γειτονική Ιταλία. Τα «καναρίνια» θα αντιμετωπίσουν στο μεγαλύτερο παιχνίδι της ιστορίας τους, παρότι φιλικό, την Ιταλική Φιορεντίνα. Σύντομα δε αναμένεται να κλείσουν και να ανακοινωθούν κι άλλα δυνατά φιλικά προετοιμασίας με ομάδες της Serie A και όχι μόνο.

Έστω και σε φιλική αναμέτρηση, ο Τίτορμος θα πάρει μία χρήσιμη εμπειρία για την ποδοσφαιρική του ιστορία. Μία εμπειρία ενός Ευρωπαϊκού παιχνιδιού, που μόνο θετικά μπορεί να δώσει στον Σύλλογο. Άλλωστε, μην ξεχνάμε, ο Παναιτωλικός κλείνει 90 χρόνια από την ίδρυσή του και ουδέποτε στο παρελθόν έχει αγωνιστεί με ομάδα τόσο μεγάλη όσο η Φιορεντίνα.

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από τους Ιταλούς ότι ο Παναιτωλικός θα αντιμετωπίσει την Φιορεντίνα σε φιλικό προετοιμασίας επί Ιταλικού εδάφους. Το παιχνίδι αυτό, που θα γίνει στις 23 Ιουλίου και ώρα 5:30 το απόγευμα, θα δώσει στον Παναιτωλικό μία… βαλίτσα εμπειριών, παρότι θα είναι φιλικό. Χώρια του ότι η φετινή προετοιμασία προγραμματίζεται να γίνει σε πιο «απαιτητικούς» ρυθμούς απ’ ότι την προηγούμενη χρονιά, οι παίκτες του Παναιτωλικού θα αποκομίσουν εμπειρίες από τα φιλικά αυτά που θα τους βοηθήσουν στη συνέχεια σε πολλούς τομείς. Από την πλευρά του ο κόσμος της ομάδας, άσχετα αν θα δει ή όχι το παιχνίδι, θα νιώσει διαφορετικά, θα αισθανθεί την ομάδα του να «μεγαλώνει» και να γίνεται γνωστή στο ευρύτερο ποδοσφαιρικό κοινό της Ευρώπης. Είναι ένα από τα πολλά θετικά ενός μεγάλου τέτοιου φιλικού, το οποίο θα γίνει στο πλαίσιο του βασικού σταδίου προετοιμασίας της ομάδας στην Ιταλία.

Ο εορτασμός των 90 χρόνων από την ίδρυση του Παναιτωλικού δίνει μία ιδανική αφορμή στην ΠΑΕ, το τεχνικό τιμ, τους παίκτες και τους φιλάθλους να δουν από άλλη ματιά το μέλλον της ομάδας. Είναι η ιδανική… δικαιολογία να ξεπεραστούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν στην οικογένεια του Παναιτωλικού και να αντιμετωπιστούν διαφορετικά τα προβλήματα που έχουν τεθεί στο άμεσο παρελθόν από διοίκηση και κόσμο. Τα 90 χρόνια δίνουν άλλη ισχύ στο όνομα του Παναιτωλικού, αλλά η ενότητα θα είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά και θα φέρει ακόμη πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα για τον Σύλλογο. Και αυτό, πρέπει να σημειώσουμε εδώ, αφορά ΟΛΑ τα τμήματα του Συλλόγου. Όχι μόνο τον ποδοσφαιρικό Παναιτωλικό, αλλά όλα τα τμήματα που διαθέτει στις τάξεις του ο Ερασιτέχνης Παναιτωλικός, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επίσης πραγματοποιεί δράσεις για τον εορτασμό των 90ων γενεθλίων.

Η στήριξη του κόσμου, η αλληλοβοήθεια της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη και η αφορμή των 90 χρόνων αθλητικής παρουσίας είναι η ιδανική ευκαιρία για τον Παναιτωλικό να κάνει ένα βήμα παραπάνω συνολικά ως Σύλλογος. Να το γιορτάσει αλλάζοντας επίπεδο σε φιλοσοφία, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά μιλώντας. Τα 90 χρόνια μπορούν να θεωρηθούν ένα «σημείο μηδέν», όχι φυσικά παραγράφοντας την μεγάλη ιστορία του Συλλόγου, αλλά λειτουργώντας λυτρωτικά κι ευεργετικά για το μέλλον του. Με στόχο, αν μη τι άλλο, να λυθούν οι όποιες διαφορές και να «μπει το νερό στ’ αυλάκι», που λέει ο ελληνικός λαός…

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος