Σχολή Παραμυθιού – Διδάσκει ο Παντελής Φλωρόπουλος

“Καλλιτεχνοχώρι”: Θυσίας 9 (Αγία Τριάδα) Αγρίνιο

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 26410 25825.


Ο Α΄ Κύκλος μαθημάτων άρχισε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2018
Ο επόμενος Κύκλος μαθημάτων θ’ αρχίσει τον Ιανουάριο 2019.
Άρχισαν ήδη εγγραφές για το Τμήμα Ενηλίκων και για το Τμήμα Παιδιών (άνω των 10 ετών)


Περιγραφή μαθήματος:

Γράψε το δικό σου παραμύθι. Είτε γιατί θέλεις να γράψεις μια ωραία ιστορία με οικείο θέμα και να την πεις διδακτικά στο παιδί σου (αν είσαι γονέας) στο εγγόνι σου (αν είσαι παππούς ή γιαγιά) ή στον μαθητή σου (αν είσαι δάσκαλος) είτε γιατί αισθάνεσαι την ανάγκη να καλλιεργήσεις τα εκφραστικά σου μέσα στο γραπτό ή την αφήγηση, είτε (γιατί όχι;) θέλεις να γίνεις συγγραφέας παραμυθιών. Όποια κι αν είναι η αφετηρία των σκέψεών σου, είναι το ίδιο. Έτσι κι αλλιώς είναι μαγεία! Διότι τα παραμύθια δεν έχουν ηλικία, ούτε φυσικά οι συγγραφείς τους! Η ενασχόληση με την συγγραφή ή την ανάγνωση παραμυθιού κάνει τον γέρο παιδί, σα να σβήνει ο χρόνος που πέρασε, μπροστά στο παραμύθι ενήλικοι και παιδιά απολαμβάνουν την ίδιαν ακριβώς αθωότητα. Μα η αθωότητα παρηγορεί. Έτσι δεν είναι; Αυτό είναι το θαύμα! Στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών κανείς δεν ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει το δημιουργικό ταξίδι που κάνει, όταν αρχίζει να γράφει όμορφες ιστορίες!

Οι Συγγραφικές Ομάδες:

Υπάρχουν δύο κατηγορίες Συγγραφικών Ομάδων:
α΄). Ενηλίκων, ανεξαρτήτου ηλικίας και
β΄) Παιδιών, άνω των 10 ετών (μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου)

Κάθε Συγγραφική Ομάδα παρακολουθεί έναν Κύκλο 28 μαθημάτων.
Μπορείτε να επιλέξετε έναν Κύκλο με μάθημα μία φορά την εβδομάδα (7 μήνες).
Ο Κύκλος αυτός αρχίζει τον Νοέμβριο του ενός έτους και κλείνει τον Μάιο του άλλου έτους.

Μπορείτε να επιλέξετε έναν πιο ταχύρρυθμο Κύκλο με μάθημα δύο φορές την εβδομάδα (4 μήνες).

  • Ο Α΄ ταχύρρυθμος Κύκλος αρχίζει τον Ιανουάριο και κλείνει τον Απρίλιο (4 μήνες)
  • Ο Β΄ ταχύρρυθμος Κύκλος αρχίζει τον Σεπτέμβριο και κλείνει τον Δεκέμβριο (4 μήνες)

Για παιδιά κάτω των 10 ετών υπάρχει ο Κύκλος “Παραμυθοϊστορίες”.

Οι Τάξεις:

Κάθε Κύκλος (7μηνος ή 4μηνος) αντιστοιχεί σε μία Τάξη, η οποία παίρνει το όνομά της (γένους θηλυκού) από την Αιτωλική Μυθολογία:

Ο Α΄ Κύκλος λέγεται “Ιφιάνασσα”. Ήταν μητέρα του Αιτωλού, του γενάρχη των Αιτωλών.
Ο Β΄ Κύκλος λέγεται “Διηάνειρα”. Ήταν κόρη του ποτάμιου θεού Αχελώου.
Ο Γ΄ Κύκλος λέγεται “Μάρπησσα”. Ήταν κόρη του ποτάμιου θεού Ευήνου.
Για τους μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου το Τμήμα έχει το όνομα “Παραμυθόπουλα”.

Η ολοκληρωμένη μαθητεία σε έναν Κύκλο σημαίνει προβιβασμό στον επόμενο.

Μετά τη “Μάρπησσα” ακολουθούν Τάξεις με άλλα ονόματα τ ης Αιτωλικής Μυθολογίας: “Καλλιρρόη”, “Αλθαία”, κ.ο.κ.

Το Σεμινάριο:

Όλοι οι Κύκλοι ακολουθούν πιστά ένα Πρόγραμμα Μαθητείας, αλλά στο τέλος της Άνοιξης προγραμματίζεται εκτάκτως ένα ταχύρρυθμο Καλοκαιρινό Σεμινάριο, στο οποίο κάθε Τάξη επεξεργάζεται έργα που έγραψαν ή θα γράψουν τα μέλη της, πέραν του Προγράμματος Μαθητείας.

Οι τίτλοι σπουδών:

Στο μέλος της Συγγραφικής Ομάδας που παρακολούθησε όλα τα μαθήματα του 7μηνου ή του 4μηνου Κύκλου, χωρίς απουσίες, απονέμεται ο “Λογοτεχνικός Τίτλος Παραμυθογραφίας Α’ Τάξης” για τον Α΄ Κύκλο της “Ιφιάνασσας” (2019), Β΄ Τάξης για τον Β΄ Κύκλο της “Διηάνειρας” (2020) και Γ’ Τάξης για τον Γ’ Κύκλο της “Μάρπησσας” (2021).

Τα καλύτερα έργα μελών των Συγγραφικών Ομάδων δραματοποιούνται και παρουσιάζονται από τις Ερασιτεχνικές Θεατρικές Ομάδες που λειτουργούν στο “Καλλιτεχνοχώρι”, ενδεχομένως και από άλλες Ομάδες.

Οι τελειοποιημένες ιστορίες των μαθητών μπορούν να εκδοθούν σε βιβλίο για να παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση σε βιβλιοπωλείο.

Ημέρες και ώρες μαθημάτων:

Η μέρα και η ώρα των μαθημάτων ορίζονται σε συνεννόηση με το “Καλλιτεχνοχώρι”, ώστε να λαμβάνεται υπ’ όψη ο διαθέσιμος χρόνος σας.

Τα δίδακτρα:

Τα 28 μαθήματα κάθε Κύκλου: 140 ευρώ.
Η καταβολή ρυθμίζεται σε συνεννόηση με το “Καλλιτεχνοχώρι”.

Το βιογραφικό του Παντελή Φλωρόπουλου:

… γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Εκδότης και συντάκτης τοπικών περιοδικών, μεταξύ των οποίων: «Αραμπάς» (1991 – 1997), «Στρατόσφαιρα» (1999 – 2000) και «ΑγοράΖην» (2004 – 2008).

Ιδρυτής, εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αναγγελία» (Αγρινίου) από το 2000 μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της, με χρονογράφημα και άρθρα, αλλά και με την εβδομαδιαία στήλη του “Παραμυθόπλοιο”.

Εργάστηκε στο ραδιόφωνο από το 1990 μέχρι το 1996 με δημοφιλέστερες εκπομπές του το “ένα φλιτζάνι γέλιο” και “χαιρέτα μας τον πλάτανο”.

Πρώτη εμφάνισή του στην λογοτεχνία το 1972, όταν βραβεύτηκε σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης. Ακολούθησαν σπουδές στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών.

Παραμυθογράφος, με πρώτο παραμύθι του την “Πολιτεία των λουλουδιών” (1980) και επανέκδοση το 2016. Το 1985 εκδόθηκε ένα παραμύθι του “Παραμυθόκηπου”. Το 2010 εκδόθηκε ο τόμος “Παραμυθόκηπος” που περιείχε 5 παιδικά βιβλία. Με τον ίδιο γενικό τίτλο εκδόθηκαν αργότερα 10 έμμετρα παραμύθια του.

Το 2018 εκδόθηκε το βιβλίο του “Το μοναδικό στον κόσμο σαγκουίνι Γουρίτσης” (ρεπορτάζ – μαρτυρία) αλλά και – σε μικρό αριθμό αντιτύπων – ο τόμος υπό τον τίτλο “333 ποιήματα”.

Το 2016 βραβεύτηκε από τον ιστορικό Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός” για το θεατρικό έργο του “ο Καραγκιόζης… Έλληνας”, παράλληλα δε κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του “12 χρόνια επαναστάτης”.

Κατέγραψε, δημοσίευσε και διέσωσε πολλά λαϊκά παραμύθια κι εκατοντάδες μύθους και θρύλους. Το θεατρικό του έργο για παιδιά “ο βασιλικός του βασιλιά Βασίλη” παρουσίασε το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου (2003). Το παραμύθι του “ο Αηβασίλης κουφάθηκε” παρουσιάζει τον Δεκέμβριο του 2018 η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου.

Στ’ ανέκδοτα έργα του περιλαμβάνονται δεκάδες παραμύθια, καθώς και “ο Μυθόκηπος του Αισώπου”, ένας τόμος με σύγχρονες διασκευές 465 Αισώπειων μύθων.

Έγραψε και δημοσίευσε 1.000 και πλέον χρονογραφήματα, εκατοντάδες ευθυμογραφήματα, σάτιρα, διαλόγους. Τα πολιτικά και πολιτιστικά του σχόλια μετριούνται σε χιλιάδες. Πέραν τούτων, στα 30 χρόνια του δημοσιογραφικού του κύκλου, τα πολιτικά και τα πολιτιστικά άρθρα του υπερβαίνουν τον αριθμό 3.000.