Απολογισμό των έργων «Προσπελασιμότητας – Άρσης επικινδυνότητας – Οδικής Ασφάλειας» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης 4 Ιουλίου 2017, όπου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό μας συμβάλλουμε σημαντικά στην ενίσχυση της ασφάλειας και στην άρση της επικινδυνότητας για τους συμπολίτες μας, αλλά και τους επισκέπτες που κινούνται στο τεράστιο οδικό δίκτυο».

Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε επίσης σε τέσσερις βασικές αξίες που στηρίζεται η Περιφερειακή Αρχή και συμπυκνώνεται στη στρατηγική «Σχεδιάζουμε – Υλοποιούμε – Διεκδικούμε»:

  • Οργανώνουμε έργα και δεν αφήνουμε ημιτελή
  • Δεν αφήνουμε χρέη και εκκρεμότητες
  • Δεν «πουλάμε» τα έργα ως ρουσφέτια
  • Απευθυνόμαστε στην κοινωνία, στους πολίτες

«Αναπτύχθηκε ένα λειτουργικό και στοχευμένο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσεων για την προσπελασιμότητα και την άρση της απομόνωσης της ενδοχώρας, αναδιοργανώθηκαν και επανιεραρχήθηκαν οι ανάγκες του οδικού δικτύου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και συνέχισε λέγοντας πως «έπρεπε να παλέψουμε για να διασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους με διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, το ΕΣΠΑ 2007-2013, το ΠΕΠ 2014-2020 και το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μην ξεχνάμε όμως, πως το ΠΔΕ από το 2013 έως σήμερα έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 70%».

«Δε θα πρέπει επίσης», είπε, «να ξεχνάμε πως το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο, αλλά και επικίνδυνο οδικό δίκτυο (Εθνικό: μήκος 895 χλμ. και Επαρχιακό: 3.520 χλμ.), το οποίο παρέμενε ασυντήρητο για δεκαετίες ολόκληρες». Και συμπλήρωσε: «Μόνο με όραμα, στρατηγική, πολύ δουλειά και κόπο, με σεβασμό στους περιορισμένους πόρους, στο δημόσιο συμφέρον και στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, μπορείς στο παραπάνω περιβάλλον, να έχεις αποτέλεσμα».

«Ειδική» Συλλογική Απόφαση (ΣΑΕΠ) 501

Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην «Ειδική» Συλλογική Απόφαση (ΣΑΕΠ) 501, η οποία χρηματοδοτεί επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις με στόχο τη συντήρηση υφιστάμενων οδικών αξόνων. Στο πλαίσιο της ΣΑΕΠ 501, η οποία ξεκίνησε το 2014, έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής έντεκα (11) έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ενενήντα 90 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τα έργα προσπελασιμότητας και τα υπόλοιπα αφορούν κυρίως – για πρώτη φορά – αντιπλημμυρικά έργα.

Μεταξύ άλλων, πρόκειται για έργα συντήρησης – αποκατάστασης και άρσης επικινδυνότητας του εθνικού οδικού δικτύου, μελέτης στατικότητας γεφυρών, συντήρηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού, εργασίες εγκατάστασης και εργασίες αποκατάστασης βλαβών φωτεινής σηματοδότησης, συντηρήσεις και αποκαταστάσεις στις επαρχιακές οδούς κ.α.

Οκτώ έργα 95,2 εκατ. ευρώ στο ΠΕΠ 2014-2020

Με τα νέα χρηματοδοτικά μέσα για το διάστημα σχεδιασμού 2014-2020 γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν παρεμβάσεις στο Οδικό Δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας που να απολαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός (σύγχρονου και) ασφαλούς Οδικού Δικτύου. Αυτό είναι στο πλαίσιο του νέου χάρτη προσπελασιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα έχουν ενταχθεί στο Ε.Π. Δυτική Ελλάδα «2014-2020», οκτώ έργα συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 95,2 εκατομμυρίων ευρώ:

 

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος