«Μείωση εισφοράς στο κατώτατο όριο για τα μέλη, κατάργηση αποζημίωσης Προέδρου» υποσχέθηκε ο κ. Σωτηρόπουλος

Σε κλίμα ενθουσιασμού και πεποίθησης για τη νίκη πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του συνδυασμού «Επιμελητηριακή Ανανέωση» με επικεφαλής για την προεδρία του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας τον Γιώργο Σωτηρόπουλο. Η αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου Emileon ήταν κατάμεστη το βράδυ της Δευτέρας (13/11) και στην έναρξη της βραδιάς τον λόγο πήρε ο υποψήφιος πρόεδρος για το Επιμελητήριο, Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο οποίος εστίασε στα σημεία που πρέπει να υπάρξουν άμεσες αλλαγές από την δική του Διοίκηση και τα οποία είναι:

Η άμεση κατάργηση της αποζημίωσης του προέδρου και η εκλογίκευση των εξόδων, η μείωση στο κατώτατο όριο που επιτρέπει ο νόμος της εισφοράς των μελών, η απάλειψη κάθε καθεστωτικής πρακτικής που θέλει το Επιμελητήριο κλειστό «κλαμπ» και η επιβράβευση των επιχειρήσεων που δείχνουν τον δρόμο και που βοηθούν στην μείωση της ανεργίας.

Εκτενής αναφορά έγινε στο πνεύμα του νέου νόμου για την λειτουργία των Επιμελητηρίων που επιδιώκει ένα νέο Επιμελητήριο και που δίνει έμφαση στο ζήτημα της Διαφάνειας και της Λογοδοσίας, όπως και στις αλλαγές που αναμένονται να υπάρξουν άμεσα.

Σωτηρόπουλος: «Μείωση εισφοράς στο κατώτατο όριο και κατάργηση αποζημίωσης Προέδρου»

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο κ. Σωτηρόπουλος επεσήμανε τα εξής: «Πρόσφατα ο συνδυασμός μας έδωσε στη δημοσιότητα ένα άρθρο που απαντά στο τι είδους Επιμελητήριο θέλουμε, για ποιο Επιμελητήριο εργαζόμαστε. Η Επιμελητηριακή Ανανέωση έχει δεσμευτεί από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων για δημοσίευση του ισολογισμού και κατά μήνα εξέλιξη του προϋπολογισμού του Επιμελητηρίου στο PORTAL του Επιμελητηρίου  και την «Διαύγεια». Αυτό είναι που επιδιώκουμε εμείς, γι’ αυτό ο συνδυασμός μας έχει νέα πρόσωπα χωρίς καθεστωτικές νοοτροπίες που θέλουν Ανατροπή των Κατεστημένων.

Το Επιμελητήριο πρέπει να επανακτήσει τον θεσμικό του ρόλο. Πρέπει να πάει στην ηλεκτρονική εποχή και να τερματίσει την εκδούλευση και τα προσωπικά νταραβέρια. Δεν θα χρειάζονται προσωπικές γνωριμίες για να κάνει τη δουλειά του ο επιχειρηματίας με την δική μας διοίκηση.

Πρέπει να μιλάμε καθαρά, το Επιμελητήριο σήμερα όπως είναι αποκομμένο από τον επιχειρηματία δεν αφουγκράστηκε ποτέ και δεν διερωτήθηκε  πως η συνδρομή που καταβάλει ο κάθε ένας από εμάς μπορεί και πρέπει να μειωθεί. Εμείς λοιπόν θα πάμε την συνδρομή που καταβάλουν οι επιχειρηματίες στο κατώτατο όριο που επιτρέπει ο νόμος 3586/31-12-14, αφού δεν επιτρέπεται η πλήρης κατάργησή της.

Ζήτημα τρίτο που μου το θέτουν πάρα πολλά μέλη. Το θέμα της «αμισθί» προεδρίας. Εμείς θέλουμε καθαρές κουβέντες και όχι σχήματα λόγου και επινοήσεις όπως «αμισθί». Ο πρόεδρος δεν παίρνει «μισθό» αλλά παίρνει σήμερα ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ και ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ όπως συνηθίζουμε να τα λέμε. Για να έχουμε καθαρές εξηγήσεις εγώ ως Πρόεδρος θα καταργήσω την αποζημίωση μου και θα περιορίσω τα έξοδα μου στα απολύτως απαραίτητα. Ξεκάθαρα!»

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Αιτωλοακαρνανίας τόνισε επίσης ότι ο Συνδυασμός του έχει για τα ειδικά θέματα  ειδικούς, επιστήμονες, οικονομολόγους, στελέχη που είναι έτοιμα να συμμετέχουν στο εγχείρημα. «Κι αν χρειαστούμε μεταφραστή στην Ιαπωνία ή στην Ρωσία σε κάποια έκθεση θα βάλουμε διερμηνέα με ίδια έξοδα» τόνισε με νόημα ο κ. Σωτηρόπουλος και έκλεισε τονίζοντας:

«Το Επιμελητήριό μας χρειάζεται μια νέα διοίκηση που να αθροίζει δυνάμεις, να εμπιστεύεται, να μοιράζει ρόλους, να ακούει. Να συνδιαλέγεται χωρίς δογματισμούς και ιδεοληψίες, να λειτουργεί χωρίς φοβίες και εγωισμούς, να προάγει την καινοτομία και την εξωστρέφεια, να επιβραβεύει την δουλειά πάνω από όλα. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται να μην χάνονται στο σκοτάδι, μόλις κλείσουν τα φώτα της επικοινωνίας.

Η «Επιμελητηριακή Ανανέωση» δεν αποτελεί ένα άθροισμα προσωπικών φιλοδοξιών, και για τον λόγο αυτό θα αποφασίσουνε από κοινού πως θα επιβραβεύουμε τους συναδέλφους που τα βγάζουν πέρα σε ανυπέρβλητες δυσκολίες και που δείχνουν το δρόμο σε όλους μας και να μην εξαντλούμε την δράση μας στην έκδοση ενός δελτίου τύπο μόνο.

Πιστεύω βαθιά σε έναν άλλο τρόπο επιμελητηριακής δράσης, αλλά και σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διοίκησης του Επιμελητηρίου κι αυτό θα γίνει με την Μεγάλη Ανατροπή μιας παγιωμένης κατάστασης εδώ και δεκαετίες.»

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος