Εγκαταστάθηκε ανάδοχος στο «Ξενοκράτειο»

Σε φάση υλοποίησης μπαίνει η αποκατάσταση του Ξενοκράτειου κτιρίου στο Μεσολόγγι και η μετατροπή του σε αρχαιολογικό μουσείο, μετά την εγκατάσταση του εργολάβου που έγινε την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, στην οποία παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Η αποκατάσταση του κτιρίου αποτελεί ένα από τα έργα του εγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) Μεσολογγίου – Αιτωλικού, που χρηματοδοτείται με περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου θ’ αποτελέσει έναν ελκυστικό χώρο που θα συμβάλει στην ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων γύρω από την περιοχή της Ιεράς Πόλης. Η έκθεση θα διαθέτει τον απαραίτητο, σύγχρονο εκθεσιακό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, εποπτικό υλικό (έντυπο και ψηφιακό), πολυμεσικές εφαρμογές, ώστε ο χώρος να είναι λειτουργικός και ικανός να επισημάνει στους επισκέπτες τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας.

Η πορεία υλοποίησης

Η μετατροπή του «Ξενοκρατείου» κτιρίου από σχολείο σε μουσείο, με πρόβλεψη για τη δημιουργία και οργάνωση μόνιμης έκθεσης αρχαιολογικών συλλογών, είναι προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο υποέργο είναι η «Αποκατάσταση “Ξενοκρατείου” διατηρητέου κτιρίου και αλλαγή χρήσης του σε χώρο μουσείου», προϋπολογισμού 2,6 εκατ ευρώ. Οι εργασίες ξεκινούν και θα υλοποιηθούν από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος. Προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες επισκευής κτιρίου (συντήρηση, ενίσχυση, αποκατάσταση στέγης και δαπέδων, επισκευή, συντήρηση, αποκατάσταση κουφωμάτων, ελαιοχρωματισμοί, στατική ενίσχυση, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις).

Το δεύτερο υποέργο, αφορά τη «Δημιουργία – Οργάνωση μόνιμων συλλογών Ξενοκρατείου», προϋπολογισμού 520.000 ευρώ, έχει επίσης συμβασιοποιηθεί κι οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Το τρίτο υποέργο αφορά την «Προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών και λοιπών μουσειακών κατασκευών Ξενοκρατείου», με προϋπολογισμό 580.000 ευρώ. Περιλαμβάνεται επίσης ο σχεδιασμός και η παραγωγή εποπτικού υλικού (λεζάντες, κειμενο-λεζάντες, αρχαιολογικός οδηγός, ενημερωτικά φυλλάδια, φυλλάδια Braille, εκπαιδευτικά έντυπα και υλικό, συμβατικά εποπτικά μέσα έκθεσης, ψηφιακές και πολυμεσικές εφαρμογές, παραγωγή πινακίδων Braille) και ο εξοπλισμός εργαστηρίων, αποθηκών, γραφείων κλπ.

Ικανοποίηση Κατσιφάρα

«Η έναρξη εργασιών στο Ξενοκράτειο αποτελεί την έναρξη υλοποίησης του οραματικού σχεδίου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η δημιουργία των προϋποθέσεων ένταξης Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι αποτέλεσε πολιτική επιλογή. Σήμερα, περνάμε σε φάση υλοποίησης. Αυτό, για μας αποτελεί ικανοποίηση. Γιατί ένας στόχος μας γίνεται πράξη. Γιατί αποδεικνύεται ότι δεν λέμε λόγια, αλλά «σηκώνουμε μανίκια» και δουλεύουμε. Γιατί μας αρέσει να δημιουργούμε για τον τόπο μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Άλλα έργα της Ο.Χ.Ε Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Μέσω της Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) Μεσολογγίου – Αιτωλικού δρομολογούνται μέχρι σήμερα έργα ύψους 8,9 εκατ. ευρώ που αναδεικνύουν τη σημασία του σωστού σχεδιασμού παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.

Εκτός από τη μετατροπή του «Ξενοκρατείου» σε Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Ο.Χ.Ε. έχουν επίσης ενταχθεί και δρομολογηθεί η «Ανάπλαση Διαύλου πόλης και Βυρώνειο Πάρκο – Ανάπλαση οδού Κύπρου» συνολικού προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ, η «Ανάπλαση Νοτίου Τμήματος Αιτωλικού» προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχει υποβληθεί και βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης η «Βελτίωση Προσβασιμότητας Περιοχής Τουρλίδας» προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος