Κατσιφάρας: Τρέχουμε για την υλοποίηση σημαντικών υποδομών

Με στόχο τον συντονισμό για την υλοποίηση σημαντικών υποδομών και την απορρόφηση των διαθεσίμων κονδυλίων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα με τους Αντιπεριφερειάρχες και τις αντίστοιχες τεχνικές υπηρεσίες.

«Είμαστε στην αρχή μιας κρίσιμης χρονιάς, στη διάρκεια της οποίας οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα ελκυστικό παραγωγικό περιβάλλον για τη Δυτική Ελλάδα. Έχουμε διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, έχουμε διεκδικήσει και εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, επομένως, είναι ώρα να τρέξουμε την υλοποίησή των έργων. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να είμαστε παραγωγικοί και αποτελεσματικοί» ανέφερε ο Περιφερειάρχης στην εισαγωγική του τοποθέτηση και ζήτησε να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Ο προγραμματισμός αφορά έργα, ύψους 38.000.000 ευρώ, ήδη ενταγμένα, που είτε υλοποιούνται, είτε δημοπρατούνται. Επίσης, έξι έργα που εντάχθηκαν προ ημερών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ένα που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 49.000.000 ευρώ.

Για όλα τα παραπάνω ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ορισμό υπευθύνων, τονίζοντας ότι αναλαμβάνει προσωπικά, σε συνεργασία με ομάδα υπευθύνων, την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των έργων, με στόχο την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανίας), Γρηγόρης Αλεξόπουλος (Αχαΐας), Γιώργος Γεωργιόπουλος (Ηλείας), καθώς επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ποια είναι τα 6 έργα συνολικού προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 49.080.000 ευρώ που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Αλέξη Χαρίτση και την θετική εισήγηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε.

Είναι τα εξής:

– “Συντήρηση – Βελτίωση – Αποκατάσταση και άρση της επικινδυνότητας της Εθνικής Οδού Αντίρριο – Μεσολόγγι – Αγρίνιο – Αμφιλοχία – Μενίδι (τμήμα Κεφαλόβρυσο – Κουβεράς)”, προϋπολογισμού 5.000.000€. Το έργο αφορά στη συντήρηση – βελτίωση και αποκατάσταση των φθορών του οδικού τμήματος “Κεφαλόβρυσο – Αγρίνιο – Κουβαράς” της Ε.Ο. “Αντίρριο-Μεσολόγγι-Αγρίνιο-Αμφιλοχία-Μενίδι”, μήκους περίπου 45 χλμ., για την ασφαλή και ομαλή διέλευση των χρηστών της οδού.

– “Αποκατάσταση κατολισθητικών φαινομένων της Ε.Ο. 33 και λοιπές εργασίες συντήρησης”, προϋπολογισμού 3.500.000€. Το έργο αφορά στη στοιχειώδη συντήρηση και βελτίωση του Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Ε.Ο. 33, αρμοδιότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, για την αποκατάσταση Κατολισθητικών Φαινομένων που παρουσιάζονται στο οδικό δίκτυο, ώστε αυτό να ευρίσκεται σε καλή και ασφαλή κατάσταση.

– “Κατασκευή παραλιακής οδού στα όρια του Δήμου Πηνειού Νομού Ηλείας”, προϋπολογισμού 5.000.000€. Το μήκος της οδού είναι 13.206,80μ. Η αρχή της οδού βρίσκεται στον οικισμό της Γλύφας, στη διασταύρωση προς Λυγιά και προς παραλία Γλύφας. O άξονας της οδού κινείται ανατολικά και στο βόρειο όριο του δάσους των θινών του Βαρθολομιού χρησιμοποιώντας το υφιστάμενο δίκτυο όπου είναι δυνατόν και κατασκευάζοντας και νέα αδιάνοικτα τμήματα. Διέρχεται μεταξύ του σταδίου του Βαρθολομιού και του δάσους , και βελτιώνοντας το υφιστάμενο δίκτυο. Στη χθ 11+000 προβλέπεται η κατασκευή νέου τεχνικού ανοίγματος 32μ για την γεφύρωση του Πηνειού ποταμού στην περιοχή Μπούκα Γαστούνης. Η οδός καταλήγει στη διασταύρωση προς την παραλία Παλαιοχωρίου όπου και συνδέεται με το υπό μελέτη τμήμα της παραλιακής οδού του Δήμου Αμαλιάδας.

– “Οδοποιΐα οδού Πογωνιά-Πλαγιά”, προϋπολογισμού 6.320.000€. Αφορά σε έργο οδοποιίας της ΠΕ Αιτ/νιας που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.

– “Σύνδεση λιμένα αιγίου με Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών”, προϋπολογισμού 6.450.000€. Η μελέτη του έργου αφορά εργασίες κατασκευής οδού, νέας χάραξης, συνολικού μήκους 1557,07 μ., με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Η οδός έχει σαν αφετηρία τον κόμβο εισόδου-εξόδου του Νέου Λιμένα, διέρχεται Δυτικά – Νότια του Β.Κ., της Μαρίνας και των παλαιών σφαγείων, στη συνέχεια κινείται Νότια του ποταμού Μεγανίτη, διασχίζει τον οικισμό Νέου Κόσμου και στη συνέχεια κινούμενη στα βόρεια του οικισμού καταλήγει στον προβλεπόμενο από την ΠΑΘΕ κυκλικό κόμβο.

– “Αποκατάσταση οδού Περίστα-Κλεπά του Δήμου Ναυπακτίας”, προϋπολογισμού 310.000€, λόγω κατολισθήσεων που προκλήθηκαν.

Στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται ο δρόμος Πύργος-Καλό

Νερό, προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ, συνολικού μήκους 52 χιλιομέτρων, που αποτελεί τη συνέχεια της οδού Πατρών-Πύργου, καθώς το έργο είχε εξαιρεθεί από το έργο της Ολυμπίας Οδού και δεν έχει συμπεριληφθεί στις διαδοχικές εργολαβίες.

Και ο Οδικός Άξονας Λακκώματα – Τσαπουρνιά στο «πακέτο» των νέων έργων

Επίσης, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του Δήμου Ερυμάνθου της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, επιλύεται, καθώς εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του οδικού άξονα Λακκώματα- Τσαπουρνιά, προϋπολογισμού 2.500.000 €. Για το θέμα είχε συνάντηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, βουλευτή Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου των οικισμών Λακκώματα – Τσαπουρνιά του Δήμου Ερυμάνθου, μήκους 5.370 μέτρων χωμάτινης οδού, εκ των οποίων τα 470 μέτρα αφορούν την παράκαμψη του οικισμού Λακκώματα.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος