«Δόμηση ενός δικτύου για την αξιοποίηση των όποιων δυνατοτήτων αντιμετώπισης των απειλών τους»

Διεθνής Συνάντηση Εργασίας για το Μέλλον των Γυπών στα Βαλκάνια πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι από 7 έως 9 Δεκεμβρίου 2018.

Στη συνάντηση συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες χωρών των Βαλκανίων, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί μακροχρόνια με την μελέτη, την έρευνα, την διαχείριση και την προστασία των διαφόρων ειδών γυπών. Παρουσίασαν την κατάσταση των ειδών στις χώρες τους, με σκοπό να υπάρξει μία αποτίμηση για όλη τη Βαλκανική, ενώ ενημέρωσαν για πρακτικές και δράσεις που έχουν μακροχρόνια εφαρμόσει, για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που επιδέχονται αυτά τα υψίστης οικολογικής σημασίας είδη.

Τέλος έγινε συζήτηση για το πως μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνεργαστούν μέσω ενός δικτύου, για να προωθηθεί η διατήρηση αυτών των άμεσα απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών για τα οποία η περιοχή του Μεσολογγίου – Ακαρνανικών αποτελεί μία από τις 7 κρισιμότερες περιοχές επιβίωσής τους σε ολόκληρη την Βαλκανική χερσόνησο.

Απελευθέρωσαν δύο όρνια

Την τρίτη μέρα της διοργάνωσης έγινε απελευθέρωση δύο όρνιων στον Αράκυνθο τα οποία βρέθηκαν πριν ένα έτος ελαφριά δηλητηριασμένα στην ευρύτερη περιοχή, περιθάλφθηκαν και φιλοξενήθηκαν στο κέντρο περίθαλψης ΑΝΙΜΑ και από τον Φορέα σε ειδικό κλωβό επανένταξης. Την απελευθέρωση παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες ειδικοί επιστήμονες καθώς και εκδρομείς της οργάνωσης περίθαλψης αγρίων ζώων «ΑΝΙΜΑ». Στο ένα όρνιο τοποθετήθηκε και δορυφορικός πομπός παρακολούθησης, όπως αντίστοιχα είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία παλαιότερα και με τον «Αλέξη», το άλλο όρνιο που απελευθερώθηκε εδώ και βρίσκεται φέτος και πάλι στην περιοχή της Υεμένης.

Συμμετοχή 50 επιστημόνων

Συμμετείχαν 50 ειδικοί επιστήμονες περιλαμβανομένων όλων των στελεχών του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων καθώς και εκπροσώπων άλλων Φορέων Διαχείρισης (Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας), περιβαλλοντικών οργανώσεων και ομάδων (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, WWF-Ελλάς, ANIMA, Vulture Conservation Foundation, Grifon – Birds of Prey Conservation Society Serbian Bird of Prey Society, Green Balkans, Fund for wild Flora and Fauna in Bulgaria,Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου, Κυνηγετικός σύλλογος Μεσολογγίου), σχετικών αρχών της Διοίκησης [(Δασαρχεία Μεσολογγίου, Αριδαίας, Σταυρούπολης Ξάνθης και Σουφλίου), ΥΠΕΝ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας Κύπρου] καθώς και Ερευνητικών Ινστιτούτων (Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης) και Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κρήτης και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων με υπεύθυνους συντονιστές τους Γιάννη Κασβίκη και Μαλβίνα Καρανίκα.

Στη διοργάνωση συνεισέφερε και το Δασαρχείο Μεσολογγίου με στελέχη του. Η έμπνευση και η ουσιαστική διάρθρωση της διοργάνωσης ανήκει στον Δρα Ρήγα Τσιακίρη (δασολόγο – περιβαλλοντολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιου Δημαρά).

Φωτογραφική Κάλυψη Εκδήλωσης: www.sgioldasis.com

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος