Ο Σύλλογος Ατόμων με αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας «Απόστολος Λουκάς» ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Απαρτίζεται από ΑΜΕΑ, γονείς ΑΜΕΑ, επιστήμονες και αξιόλογους φίλους εθελοντές. Σκοπός του είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους στην Περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας.

Γράφει η πρεβυτέρα Καλλιόπη Μπανάκα – Σαλάππα, τ. Σχολική Σύμβουλος Π.Α.:

Το Δ.Σ. του Συλλόγου υλοποιεί σταδιακά τις δράσεις του. Ύστερα από αίτημα του Συλλόγου στο Υπουργείο Παιδείας και στη Διεύθυνση Περιφέρειας Αιτωλ/νίας εγκρίθηκε η αδειοδότηση στο Σύλλογο για ενημέρωση μαθητών Λυκείων σε όλη την περιφέρεια Αιτωλ/νίας, για θέματα αναπηρίας, προσβασιμότητας και ευαισθητοποίησης των νέων των Λυκείων των αυριανών ενηλίκων.

«Βασικός στόχος του Συλλόγου είναι η κοινωνικοποίηση των ΑΜΕΑ, η αποδοχή τους από τους συνανθρώπους διότι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού».

Ως κάτοικος της Περιφέρειας Αιτωλ/νίας νιώθω υπερήφανη που ο Σύλλογος αποκτά συνέχεια φίλους επιστήμονες, φίλους ανθρώπους του μόχθου, φίλους ευαισθητοποιημένους, ανθρώπους με ιδέες και όραμα, με κοινές προσπάθειες για την προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑΜΕΑ.

Αν αδρανήσουμε εμείς πως τα ΑΜΕΑ του τόπου μας θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής;
Τα άτομα με αναπηρία έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, έχουν όμως και ιδιαίτερες ικανότητες και ενδιαφέροντα που πρέπει να αξιοποιήσουν, π.χ. μπορεί ο κινητικά ανάπηρος να μην μπορεί να περπατήσει, μπορεί όμως να γίνει ένας μεγάλος μουσικός.

Τα ΑΜΕΑ μας τα διακρίνει δύναμη του χαρακτήρα και θέληση για ποιοτική ζωή.

Ο οίκτος γι’ αυτά αποτελεί την πιο λανθασμένη αντιμετώπιση. Τα ΑΜΕΑ θέλουν να ζήσουν ως άνθρωποι με δικαιώματα. Να μπορούν να μετακινηθούν με ευκολία, να επισκεφτούν ένα κατάστημα, ένα νοσοκομείο, μία πλατεία, ένα θέατρο, να πάνε με φίλους σε μια ταβέρνα.

Διδάσκεται στα σχολεία μας μέθοδος ενσωμάτωσης και αποδοχής των ΑΜΕΑ στην κοινωνία μας;

Θα μπορούσαμε να αλλάξουμε λανθασμένες νοοτροπίες, να καταπολεμήσουμε την άγνοια των πολιτών, να σταθούμε κοντά στα προβλήματα των ΑΜΕΑ, ώστε να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και να ζήσουν αυτόνομα, με ποιοτική συλλογική ψυχαγωγία και εκπαίδευση.

Υπάρχει στον τόπο μας κέντρο αποκατάστασης, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, υδροθεραπείας, κέντρο που να διαθέτει φυσιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσιοθεραπευτές;

Υπάρχει κέντρο για ειδική μέριμνα επαγγελματική κατάρτιση και ψυχαγωγία κινητικά αναπήρων ατόμων;

Υπάρχει κέντρο διημέρευσης; Τα ΑΜΕΑ μπορούν να βοηθιούνται μεταξύ τους, έχουν ειδικό χώρο να συναντιούνται;

Υπάρχει υποστηρικτική τεχνολογία; Χώρος μουσικοθεραπείας; Υπάρχει προληπτική οδοντιατρική φροντίδα; Χρειαζόμαστε προαγωγή υγείας των ΑΜΕΑ, προσβασιμότητα, βοήθεια στο σπίτι, υλικά για την καθημερινή τους φροντίδα.

Ο Σύλλογος ΑΜΕΑ «Απόστολος Λουκάς» παρακαλεί για συντονισμένες ενέργειες και υποστήριξη των ΑΜΕΑ όλους τους Αιτωλοακαρνάνες.

Καλεί τον Περιφερειάρχη μας κ. Απόστολο Κατσιφάρα για υπογραφή συμφώνου συνεργασίας προκειμένου να υποστηριχθούν τα ΑΜΕΑ και οι δοκιμαζόμενες οικογένειές τους.
Η παρατεταμένη οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά τις οικογένειες. Επηρεάζεται η λειτουργικότητα της οικογένειας και η ψυχική της υγεία.

Παρακαλούμε τον Περιφερειάρχη μας για χάραξη κοινωνικής πολιτικής. Ο Σύλλογός μας χρειάζεται η βοήθειά του. Παρακαλούμε τον κ. Αντώνη Χαροκόπο, περιφερειακό σύμβουλο, για την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη να βοηθήσει το νεοσύστατο σύλλογό μας ο οποίος θα κινηθεί σε νέα πλαίσια για προσφορά και κοινωνική φροντίδα των ΑΜΕΑ. Ζητάμε την έμπρακτη συμπαράσταση του δήμου μας.

Παρακαλούμε για συντονισμένες ενέργειες για την υποστήριξη των ΑΜΕΑ όλους τους συλλόγους της Αιτωλ/νίας, τη Μητρόπολή μας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό του Αγρινίου, χρειαζόμαστε συνεχή αναζήτηση φίλων και χορηγών.

Παρακαλούμε για εταιρικές χορηγίες

Για δωρεές εις μνήμην

Για φίλους – μέλη

Για δωρεές χαράς (από γάμους, εγκαίνια, βαπτίσεις)

Ο νεοσυσταθείς σύλλογος ζητά την αγάπη των φίλων – μελών, χορηγών και δωρητών.
Ζητεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα για τμήματα επαγγελματικής κατάρτισης κινητικά αναπήρων. Ο νέος σύλλογος έχει όραμα και στόχους. Έχει όρεξη για καταπολέμηση της άγνοιας, επιθυμεί να αλλάξουν λανθασμένες νοοτροπίες και να στηρίξει ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Το Δ.Σ. του συλλόγου αποτελούμενο από ανθρώπους με θέληση, ευαισθησίες, με αγάπη στους πάσχοντες, με όρεξη για δουλειά, οργανώνει και πραγματοποιεί δράσεις για ανακούφιση των ΑΜΕΑ.

Η πρόεδρος του Συλλόγου (ψυχολόγος) και το Δ.Σ. του συλλόγου ευχαριστούν τους φίλους του συλλόγου για τη βοήθειά τους.

Το γραφείο του συλλόγου είναι
Μάρκου Μπότσαρη 15 Αγρίνιο
Τηλ.: 2641552284 – 2641023985
Κιν.: 6970868494 – 6909160694
e-mail: [email protected]

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος