Είναι πλέον διαπιστωμένο επιστημονικά ότι η ενεργός και προσεγμένη σεξουαλική δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής. Αναφερόμαστε στη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου που δεν εναλλάσσει συνέχεια συντρόφους και λαμβάνει τον ιό ιούς HIV, τον ιό ανθρωπίνων κονδυλωμάτων HPV, γονόρροια, σύφιλη, τα σεξουαλικώς δηλαδή μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η ενεργός σεξουαλική δραστηριότητα συμβάλλει στη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου και του προστάτη, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης στις γυναίκες, μειώνουν τον πόνο της περιόδου στις γυναίκες, αυξάνουν την παραγωγή τεστοστερόνης, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γρίπης καθώς βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κ.α.

Έχει κλινικά διαπιστωθεί ότι όταν οι άνθρωποι βιώνουν δυσάρεστα γεγονότα όπως θάνατο προσφιλούς προσώπου, αρρώστα ή οικονομική κρίση, έχουν την τάση να κάνουν περισσότερο σεξ. Στο ασυνείδητο όλων μας η σεξουαλική –γενετήσια- δραστηριότητα ως εν δυνάμει παραγωγός ζωής είναι από τους λίγους τρόπους που έχουν οι άνθρωποι στις στιγμές που ο θάνατος έρχεται πιο κοντά τους, για να τον «νικήσουν» και να θριαμβεύσει μέσα τους η ανάγκη για ζωή.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος