Ο Αγρινιώτης μουσικός και Performer Ανδρέας Κατερινόπουλος σε συνεργασία με το Επίκεντρο+ διοργανώνει στις 12 & 13 Ιουνίου το δεύτερο κύκλο του σεμιναρίου Θεατρικές και Μουσικές εφαρμογές, με εισηγητή τον ίδιο.

Το σεμινάριο έχει συνολική διάρκεια 12 ώρες και χωρίζεται σε δύο κύκλους των 6 ωρών. Πραγματοποιείται ένας κύκλος το δεκαπενθήμερο (ένα διήμερο κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και ένα διήμερο κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου). Ο κάθε κύκλος διαπραγματεύεται 2 βασικές ενότητες της ομαδικής άσκησης της φωνής, έχει διάρκεια 6 ώρες και οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν τον έναν ή και τους δύο κύκλους. Ωστόσο όσοι ολοκληρώσουν όλους τους κύκλους αποκτούν μια σφαιρικότερη και πιο ολοκληρωμένη γνωριμία με την ομαδική άσκηση της φωνής το τραγούδι και την αγωγή του λόγου στο θέατρο. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό και απευθύνεται σε μουσικούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, χορευτές, και γενικότερα σε όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν την μουσική τους έκφραση, ενώ προηγούμενη μουσική ή θεατρική εμπειρία δεν είναι απαραίτητη. Ως μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 15 άτομα και τηρείται σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές κάθε κύκλου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Ο κύκλος σεμιναρίων μέσω ασκήσεων τεχνικής του λόγου και ομαδικών μουσικών θεατρικών αυτοσχεδιασμών έχει σαν στόχο να αναπτύξει τη φαντασία των συμμετεχόντων, την αισθητική καλλιέργεια, τη δημιουργικότητα μέσω της μουσικής έκφρασης, της κίνησης, του λόγου και του θεάτρου. Εν συντομία ο ηθοποιός – performer μέσω ασκήσεων τεχνικής του λόγου και αυτοσχεδιασμών έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να γυμνάσει το φωνητικό του όργανο σε ένα σύνολο ensemble που τα μέλη του δρουν και αλληλεπιδρούν μέσα σε μια συνθήκη σε συνάρτηση με τον θεατρικό χώρο και χρόνο.

Με την ομαδική άσκηση, αποχτάμε πνεύμα συνεργασίας, συνείδηση της συνυπευθυνότητας , επίγνωση της συμπεριφοράς, αίσθημα του συγχρονισμού και συναίσθηση της πειθαρχίας. Από δε τη παρακίνηση του συνόλου των μελών αφυπνίζετε το πνεύμα της άμιλλας, καταργείται η δειλία, η αμφιβολία και το τρακ, για να μπει στη θέση τους το θάρρος, η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και η σιγουριά. Με την ανάδειξη τέλος των ψυχικών αντιδράσεων την αρμονική συνεργασία των πνευματικών και των σωματικών αξιών θα γυμνάσουμε τη φωνή μας κατά τρόπο τέτοιο, που να μας δώσει, στο λιγότερο χρόνο όλες τις ιδιότητες που συνθέτουν μια ωραία και καλογυμνασμένη φωνή.

Ά Κύκλος: Κ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ | ΤΟ ΣΩΜΑ ΩΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ

Ένα ποίημα του Καρυωτάκη, ενδιάμεσοι αυτοσχεδιασμοί με την χρήση μικρών κρουστών και bodypercussion οδηγούν τον ηθοποιό – performer στον μουσικό αυτοσχεδιασμό βασιζόμενο μόνο στην κίνηση και το σώμα του. Στον δεύτερο κύκλο του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν πάνω σε διαφορετικά ρυθμικά σχήματα με στόχο να αναπτυχθεί προοδευτικά η αίσθηση του συνόλου που αποδίδουν το λόγο όχι ατομικά αλλά ομαδικά. Στην ομάδα αυτή, η δράση αποσκοπεί στη δημιουργία συνόλου και όχι αθροίσματος, ενώ το αποτέλεσμα επιδιώκεται με την υπαγωγή των επιμέρους ερμηνευτικών μονάδων σε ένα κοινό πρότυπο, που επιβάλλει ομοιόμορφη χρήση των εκφραστικών μέσων, επομένως απόλυτο συντονισμό.

΄Β Κύκλος: ΕΚΑΒΗ ΕΝ ΧΟΡΩ | ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ – ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ένα χορικό από την Εκάβη του Ευριπίδη και ένα παραδοσιακό της Θράκης με ενδιάμεσους αυτοσχεδιασμούς πάνω σε ρυθμικά σχήματα. Στον τελευταίο κύκλο του εργαστηρίου, μέσω μιας πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης του Ανδρέα Κατερινόπουλου και θεατρικών αυτοσχεδιασμών πάνω σε ένα χορικό από την Εκάβη του Ευριπίδη, δίνεται στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές φωνής και λόγου που θα έχουν αναλυθεί στους δύο προηγούμενους κύκλους, δημιουργώντας οι ίδιοι (αναλύοντας το πρωτότυπο) μικρές μουσικές συνθέσεις – performances χρησιμοποιώντας το σώμα και την φωνή με στόχο την δημιουργία ενός καλοκουρδισμένου χορού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Θεατρικές και Μουσικές Εφαρμογές | Στο Επίκεντρο (Νόρμαν 16, Πάτρα )
Εισηγητής: Ανδρέας Κατερινόπουλος
Ά Κύκλος: Δευτέρα 12 & Τρίτη 13 Ιουνίου
Θεματική: Κ. Καρυωτάκης | Το σώμα ως μουσικό όργανο
Διδακτέες Ώρες: 6 ώρες ανά κύκλο (20:00 – 23:00 Δευτέρα 12 Ιουνίου και Τρίτη 13 21:00 -24:00)
Συνολική διάρκεια σεμιναρίου: 12 ώρες, 2 κύκλοι, Ιούνιος 2017
Κόστος ανά κύκλο: 20 € το άτομο.
Εκπτωτικό κουπόνι 20% με την απαραίτητη προεξόφληση και των δύο κύκλων.
Ειδικό εκπτωτικό κουπόνι με την απαραίτητη προεξόφληση και των δύο κύκλων για φοιτητές και ανέργους.
Ειδικές τιμές για θεατρικές ομάδες.
Ακροατές: 8 ευρώ και για τις δύο ημέρες, 4 Ευρώ την ημέρα.
Επόμενες ημερομηνίες του τελευταίου κύκλου Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Πληροφορίες – Κρατήσεις θέσεων: Νόρμαν 16, Πάτρα, T: 261 046 1050. email: [email protected]

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος