Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών-Μεταφορών

Ερώτηση σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία της Ιονίας Οδού κατέθεσε η Σοφία Σακοράφα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Βουλευτής μίλησε για «εγκληματική έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας της Ιονίας Οδού».

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αλλά και οι προηγούμενες του καλοκαιριού άφησαν πίσω τους σοβαρότατες ζημίες και καταστροφές στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδικότερα, επλήγησαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατοικίες, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες, η κτηνοτροφία και οι υποδομές σε ολόκληρο τον νομό, όπως στη Ναυπακτία, σε περιοχές των Δήμων Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, του Αγρινίου και Αμφιλοχίας. Μεγάλη ανησυχία επίσης προκαλούν και οι τελευταίες κατολισθήσεις σε ορεινά σημεία του Αράκυνθου.

Επειδή ο φόβος που προκαλεί η εκδήλωση νέων ανάλογων καιρικών φαινομένων, είναι εντελώς βάσιμος, έχοντας υπόψη τις δύο τελευταίες κακοκαιρίες.

Επειδή η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος του οδικού άξονα της Ιόνιας Οδού φαίνεται να είναι προεχόντως υπεύθυνη για τις σοβαρότατες ζημιές.

Επειδή ήδη από το 2017 οι δήμαρχοι των παρακείμενων Δήμων είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου  προς την Πολιτεία και προφανώς δεν εισακούστηκαν.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

-Υπάρχει πρόβλεψη υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων από την Ιόνια Οδό;
-Ποιος είναι ο υπεύθυνος για την σύνταξη των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών μελετών και για την εκτέλεση των αντίστοιχων έργων;
-Πότε και με ποιον τρόπο σκοπεύει η Πολιτεία να προστατεύσει τους πολίτες από τις σχετικές αστοχίες και παραλείψεις;»

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος