Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«RIP»… κανόνες του ποδοσφαίρου

Κοινοποίηση

ucar

Πριν ξεκινήσουμε, να σημειώσουμε απλώς ότι RIP σημαίνει rest in peace (=αναπαύσου εν ειρήνη). Το ελληνικό ποδόσφαιρο λοιπόν την περασμένη Κυριακή έζησε μία ακόμη μαύρη μέρα. Μία μέρα γεμάτη επεισόδια, ξύλο, αίματα και… φουσκωτούς. Όλα όμως πέρασαν στο ντούκου, γιατί κανείς δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά. Ηρακλής και Καλλονή θα έπρεπε βάσει κανονισμών να τιμωρηθούν με ήττα (0-3) στο συγκεκριμένο παιχνίδι και με αφαίρεση βαθμών (3 βαθμοί). Αυτό που έγινε στην ουσία με την ΑΕΚ κόντρα στον Πανθρακικό.

Δεν έγινε όμως ούτε για τον Ηρακλή, ούτε για την Καλλονή. Ούτε φυσικά για τον Ολυμπιακό Βόλου στο ντέρμπι με τον Ηρακλή, στο οποίο είχαν γίνει τραγικά επεισόδια. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι κανόνες εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο.

Παραθέτουμε παρακάτω τους κανόνες που προβλέπουν την τιμωρία Ηρακλή, Καλλονής και Ολυμπιακού Βόλου:

1. Άρθρο 21, παράγραφος 3β του ΚΑΠ: «αγώνας που δεν τελέστηκε ή που δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας ή και των δύο ομάδων τιμωρείται με αφαίρεση τριών (3) βαθμών, καθώς επίσης και την αφαίρεση δύο (2) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα, αν ο αγώνας διακοπεί πριν από την κανονική λήξη».

Κάποιοι θα πουν ότι τα ματς ολοκληρώθηκαν κανονικά. Ναι, αλλά…:

2. Άρθρο 15, παράγραφος 4β του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ: «εάν η είσοδος οπαδών συνδέεται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας, προβλέπεται χρηματική ποινή σαράντα χιλιάδων ευρώ (40.000) έως διακοσίων σαράντα χιλιάδων ευρώ (240.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές και επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών».

Όπως βλέπουμε, στα παιχνίδια που αναφερόμαστε (Ηρακλής – Παναιτωλικός, Καλλονή – Ολυμπιακός Βόλου και Ολυμπιακός Βόλου – Ηρακλής), οι γηπεδούχοι όφειλαν να τιμωρηθούν, καθώς οπαδοί τους εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο διαπράττοντας βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή ιδιοκτησίας.

Βέβαια, το τι έχει γραφτεί στα φύλλα αγώνος είναι εντελώς διαφορετικό θέμα. Και εκεί είναι που κυρίως «κολλάει» το θέμα. Οι διαιτητές περνούν στα ψιλά γράμματα τα επεισόδια (φοβούμενοι τι;) και δεν γράφουν στα φύλλα αγώνος την είσοδο των οπαδών. Με αποτέλεσμα οι ομάδες να γλιτώνουν με μια απλή και εύκολη απολογία στην Διοργανώτρια.

Το παραμύθι βέβαια είναι γνωστό. Εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Οι κανόνες εφαρμόστηκαν για την ΑΕΚ, αλλά δεν μπορούν να ακουμπήσουν ούτε την Καλλονή, ούτε τον Ηρακλή, ούτε τον Ολυμπιακό Βόλου. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα. Ο Παναιτωλικός πλέον οφείλει να πράξει τα δέοντα για να διεκδικήσει την άνοδό του μέσω των play off. Έχει την καλύτερη ομάδα και το απέδειξε πολλές φορές.

Η ψυχολογία βρίσκεται στα ύψη, παρότι υπάρχουν πολλές ατυχίες (τραυματισμοί, κόκκινες κλπ). Ο κόσμος είναι ενωμένος και οι προϋποθέσεις είναι πολύ καλές. Με πίστη και προσήλωση στον στόχο, τα πράγματα μπορούν να γίνουν εύκολα. Απλώς είναι… κρίμα, γιατί ο Τίτορμος πληρώνει στην ουσία το κακό του παιχνίδι με τον Απόλλωνα Σμύρνης στο Αγρίνιο. Αν είχε κερδίσει εκείνο το ματς, τώρα θα ήταν πρωταθλητής.

Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς, ακόμη κι εδώ που φτάσανε τα πράγματα, ο Παναιτωλικός έχει πλέον ίσες ελπίδες με όλους τους αντιπάλους του. Δεν κυνηγάει κανέναν. Μπορεί να εκμεταλλευτεί την φόρα που πήρε και αντί να… μειώνει απόσταση, να την αυξάνει.

Θα είναι πραγματικά κρίμα ο Τίτορμος να μην κερδίσει φέτος την άνοδο. Βρίσκεται τόσο κοντά, μετά από έναν δεύτερο γύρο – φωτιά, που κατάφερε από το -11 να φτάσει στο -2, αλλά να μην κερδίσει την απ’ ευθείας άνοδο.

Αφού λοιπόν οι κανόνες πέθαναν και οι συνδιεκδικητές του δεν τιμωρούνται, ο Παναιτωλικός οφείλει να κερδίσει τα επόμενα παιχνίδια του και να πάρει την πολυπόθητη άνοδο. Πρέπει όμως κάποια στιγμή ν’ αρχίσουν να εφαρμόζονται οι κανόνες…

* Τελικά ο Παναιτωλικός δεν κατάφερε να πάρει την απ’ ευθείας άνοδο. Μπορούμε να πούμε χίλια δυο για τις αδικίες που υπέστη, αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς, ο Τίτορμος ήταν ο ιδανικός αυτόχειρας φέτος. Μπορεί στον δεύτερο γύρο να πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και από το -11 να έφτασε στο -2, ωστόσο αναπολούν πολλοί τον πρώτο γύρο λέγοντας ότι «θα είχαμε πάρει πρωτάθλημα με 15-20 βαθμούς διαφορά αν είχαμε την ομάδα του δευτέρου γύρου από το ξεκίνημα της περιόδου»…

kammeni

Κωνσταντίνος Φλωρόπουλος
Κωνσταντίνος Φλωρόπουλοςhttps://agriniovoice.gr
Γεννήθηκα στο Αγρίνιο στις 29 Νοεμβρίου 1989. Επέλεξα να σπουδάσω σε Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, στο ΚΑΡ του Sport-fm. Το 2011 ίδρυσα το agriniovoice.gr. Από το 2005 υπήρξα εργαζόμενος στην Εφημερίδα «Αναγγελία» μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Έκτοτε έγινα ο Εκδότης της Εφημερίδας. Είμαι επίσης διαχειριστής στο croc.gr.
spot_img

Διαβάστε επίσης: