Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ψευδόκοκκος των εσπεριδοειδών

Κοινοποίηση

pseudokokkos

Είναι είδος πολυφάγο. Είναι αξιόλογος εχθρός των εσπεριδοειδών και της αμπέλου, ενώ προσβάλλει και αποθηκευμένες πατάτες, γλυκοκολόκυθα και άλλους χυμώδεις καρπούς. Στον αγρό προσβάλλει τις ρίζες φυτών όπως είναι η τομάτα, πατάτα, κολοκυνθοειδή.

Έχει 3-4 γενεές το έτος. Διαχειμάζει ως ενήλικο, αυγό ή προνύμφης εντός των δέντρων. Προσβάλλει καρπούς, φύλλα και κλάδους. Εκτός από την εξασθένιση των δέντρων, μπορεί να προκαλέσει και πτώση μικρών καρπών. Στα ομφαλοφόρα πορτοκάλια εγκαθίσταται και στην κοιλότητα του ομφαλού και μειώνει την εμπορική τους αξία. Απεκκρίνει άφθονη μελιτώδη ουσία που ρυπαίνει τους καρπούς και ευνοεί την εξάπλωση μυκητών της καπνιάς. Ορισμένα μυρμήγκια μεταφέρουν άτομα του ψευδόκοκκου στην βάση του δέντρου ή στις ρίζες των γειτονικών ποώδων φυτών. Ορισμένα επίσης είδη μυρμήγκιών για να προστατεύσουν το κοκκοειδές αυτό, που τους δίνει τροφή άφθονη μελιτώδη, χτίζουν πάνω στο δέντρο προστατευτικά καλύματα πάνω από ομάδες ατόμων του κοκκοειδούς. Τα καλύμματα αυτά χτίζονται με κηρώδεις ίνες, κομμάτια απο έντομα και φυτικά μέρη σκεπάζουν τελείως την αποικία των ψευδόκοκκων. Εκεί βρίσκει κανείς συχνά μυρμήγκια να γλύφουν τα μελιτώδη εκκρίμματα του εντόμου. Για να διευκολύνουν την είσοδο τους στον προστατευόμενο χώρο που δημιούργησαν γύρω και πάνω από τον κάλυκα των καρπών, τα μυρμήγκια καμιά φορά διαβρώνουν τον κάλυκα, προκαλώντας χαλάρωση της σύνδεσης του ποδίσκου και καρπού που μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να πέσει. Η παρουσία του ψευδόκοκκου προσελκύει και ορισμένα λεπιδόπτερα, των οποίων οι προνύμφες μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετη βλάβη ιδίως στα ομφαλοφόρα πορτοκάλια.

Καταπολέμηση. Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαικής Ένωσης συνιστούν ψεκασμό με τα κατάλληλα εγκεκριμένα εντομοκτόνα όταν το 5-10% των καρπών έχουν το έντομο το θέρος και 15% το φθινόπωρο. Η δειγματοληψία για διαπίστωση του ποσοστού προσβολής αρχίζει όταν οι νεαροί καρποί αποκτήσουν μέγεθος 2 εκατοστών και συνεχίζεται για 3 εβδομάδες. Στη νότια Τουρκία, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών εφαρμόζουν βιολογική καταπολέμηση, εξαπολύοντας το αρπακτικό cryptolemus montruouzieri το οποίο και προμηθεύονται απο το ινστιτούτο έρευνας εσπεριδοειδών. Έλληνες εντομολόγοι ερευνητές συνιστούν την εξαπόλυση νωρίς την άνοιξη και το θέρος, των παρασιτοειδών leptomastix dactylopii & cryptolestes montrouzieri σε συνδυασμό με ψεκασμό με το κατάλληλο εντομοκτόνο. Το είδος του εντόμου που θα εξαπολυθεί εξαρτάται από την εποχή και το βαθμό προσβολής των δέντρων απο τον ψευδόκοκκο. Σε πολύ προσβεβλημένα δέντρα συνιστάται και το κλάδεμα για αραίωμα του δέντρου. Στην Κρήτη, η εξαπόλυση του εντόμου μπορεί να αντικαταστήσει τον 2ο ψεκασμό κατά του ψευδόκοκκου. Σε δέντρα με αποικίες του ψευδόκοκκου, και άλλων κοκκοειδών που παράγουν άφθονα μελιτώματα, μπορεί να παρατηρηθούν προνύμφες τριών άλλων λεπιδοπτέρων. Το ένα είναι το cryptoblabes gnidiella. Τα άλλα δύο είναι τα ectomyelois ceratoniae&ephestia vapidella.

Πηγή. Έντομα καρποφόρων δέντρων και αμπέλου- Μ.Ε.Τζανακάκης και Β.Ι.Κατσόγιαννος.

Αναστασία Γραμματέα
Γεωπόνος ΓΠΑ
[email protected]

kammenos-banner-inner

Αναστασία Γραμματέα
Αναστασία Γραμματέα
Γεωπόνος της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών με ειδίκευση στην αμπελουργία και δενδροκομία. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ελληνικού ανοικτού Πανεπιστημίου, ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακό στο Εργαστήριο Γεωργίας και Βελτίωσης Φυτών. Έχει συνεργαστεί παλιότερα με διάφορα σάιτ πανελληνίου ενδιαφέροντος.
spot_img

Διαβάστε επίσης: