Κατατέθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας η πρόθεση δελτίου άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς για την παραδοσιακή αλιεία στο Εθνικό Πάρκο

O Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων κατέθεσε την πρόθεση υποβολής δελτίου στοιχείου άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού σχετικά με την παραδοσιακή αλιεία στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Η υποβολή έγινε σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας καθώς και τους επιστημονικούς συνεργάτες κ. Αθανάσιο-Φοίβο Μπέρδο και κ. Μαρί Σιαμπάνη. Η κατάθεση έγινε σε συνέχεια της σύσκεψης εργασίας που διοργάνωσε τον Νοέμβριο ο ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ στο Αιτωλικό με την συμμετοχή ελεύθερων αλιέων και συνεταιρισμένων ως μια ανάγκη να διασωθεί η πολιτιστική κληρονομιά της αλιείας στην λιμνοθάλασσα και να γίνει γνωστή ευρύτερα η περιβαλλοντική και αλιευτική μοναδικότητα της τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την κοινωνία των ψαράδων, ο Φορέας θα προχωρήσει στην υποβολή του Δελτίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας αφού η πρόθεση υποβολής αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ayla.culture.gr) για την ενημέρωση και άλλων κοινοτήτων τους οποίους αφορά το στοιχείο της κληρονομιάς.

Εκτιμάται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 η παραδοσιακή αλιεία του Εθνικού Πάρκου θα έχει ενταχθεί με ΦΕΚ στα στοιχεία της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας με επόμενο στόχο να ενταχθεί και στην Σύμβαση της UNESCO για την Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά εκπέμποντας ένα παγκόσμιο σήμα για την πολιτιστική σημασία της αλιείας στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος