Ανοιχτή συζήτηση για θέματα του Εθνικού Πάρκου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 στον 2ο όροφο του Ραδιομεγάρου από την Πρωτοβουλία Πολιτών «Λιμνοθάλλαζα». Πρόκειται για μια νέα ομάδα με σκοπό να καταγράψει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον και να πιέσει για συλλογικές λύσεις σε αυτά.

Από την εκδήλωση απουσίασαν οι επίσημοι φορείς και σύλλογοι της πόλης, παρότι είχαν προσκληθεί, αλλά θετική ήταν η συμμετοχή από τους πολίτες που έδειξαν ενδιαφέρον για τέτοιες πρωτοβουλίες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση για τα υφιστάμενα προβλήματα της Λιμνοθάλασσας που εντοπίζονται σε κάθε σημείο και περιοχή της, προβλήματα που θέλουμε να αναδείξουμε σαν ομάδα. Επίσης, υπήρξε ενημέρωση για την πρωτοβουλία που πήραν οι πολίτες ως «Λιμνοθάλλαζα» και στην παρέμβασή τους στην ανοιχτή διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Υπ. Περιβάλλοντος σε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για χρήσεις γης. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το μεγάλο θέμα των ημερών, δηλαδή την δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιορευστά στον κάμπο του Ευηνοχωρίου.

Το τέλος της συζήτησης βρήκε την μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων να τάσσονται ΚΑΤΑ της δημιουργία των μονάδων στην εν λόγω προστατευόμενη περιοχή. Ένας βασικός λόγος για αυτό ήταν η επιλογή της θέσης που θα δημιουργηθούν οι εν λόγω μονάδες, καθώς είναι αρκετά περίεργο το ότι θα χτιστούν σε αγροτική περιοχή, πολύ κοντά του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας, σε Προστατευόμενη Περιοχή (ΠΠ2). «Αναδείχθηκε επίσης η επιτακτική ανάγκη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή με ορισμένες χρήσεις γης, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα» σημειώνουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος