Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πρόταση της παράταξης “Ανατροπή Τώρα” για τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης

Κοινοποίηση

Συμμετοχή της Παράταξης “Αγρίνιο, Ανατροπή Τώρα” στη Δημόσια Διαβούλευση σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για την οργάνωση και λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Στη Δημόσια Διαβούλευση του ΥΠΕΝ για την οργάνωση και τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) συμμετείχε η Δημοτική Παράταξη “Αγρίνιο, Ανατροπή Τώρα”, όπου τοποθετήθηκε για το κρίσιμο θέμα των Φορέων.

Η σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης αναλυτικά:

“Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάλεσε τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετάσχουν στη Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση που διήρκεσε από τις 13/11/2017 ως και τις 22/11/2017 επί του σχεδίου νόμου για την οργάνωση και λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε να συμβάλουν στη βελτίωση των προτεινόμενων διατάξεων. Η Παράταξή μας έλαβε μέρος σε αυτήν τη διαβούλευση καταθέτοντας προτάσεις τόσο για το γενικό σχεδιασμό όσο και για τις προστατευόμενες περιοχές του Δήμου μας και τον ΦΔΠΠ λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αγρινίου ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ από την διαβούλευση αυτή παρά το γεγονός ότι έχει στην διοικητική του περιφέρεια εντάσσονται πέντε περιοχές natura 2000 για τις οποίες θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο.

Ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου, σχετικά με την μεταρρύθμιση της οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Φ.Δ.Π.Π.), είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών ως εργαλείο εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Οι ΦΔΠΠ στο σύνολό τους 28, ιδρύθηκαν με βάση το άρθρο 15 του Ν. 2742/1999 και το άρθρο 13 του Ν. 3044/2002 ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που εποπτεύονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η δράση τους είναι κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Στο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή τους μέχρι και σήμερα, οι ΦΔΠΠ συνέβαλαν στην διατήρηση της βιοποικιλότητας στις προστατευόμενες περιοχές και στην προστασία του περιβάλλοντος, η οποία αποτελεί υποχρέωση του Κράτους όπως επιτάσσει και το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Επίσης η λειτουργία τους συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή επιβολής χρηματικών προστίμων από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφορετικά αυτό θα ήταν αναπόφευκτο λόγω της μη ενσωμάτωσης της Κοινοτικής Νομοθεσίας στο Εθνικό Δίκαιο και η άμεση συνέπεια θα ήταν η περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Η Κοινοτική Νομοθεσία απαιτούσε την ενσωμάτωση όλων των περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000 σε Φορείς Διαχείρισης, ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης το ΥΠΕΝ δεν αναλαμβάνει να δημιουργήσει νέους εκεί που δεν υπάρχουν και επιδιώκει να καλύψει την εκκρεμότητα αυτή από κάποιους υφιστάμενους και αρμόδιους ΦΔΠΠ που θα αναλάβουν τις «ορφανές» περιοχές Natura 2000 μέσω του σχεδίου νόμου προς διαβούλευση και έτσι να ξεπεράσει την εκκρεμότητα που διαρκούσε για πολλά χρόνια με ότι αυτό συνεπαγόταν θεσμικά και νομικά.

Αν και θεωρούμε ότι έπρεπε οι ΦΔΠΠ να είναι διαχειρίσιμοι ως προς το μέγεθος, οι προτεινόμενοι σήμερα έχουν πολύ μεγάλες χωρικές αρμοδιότητες και για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, εντούτοις ελπίζουμε πως επιτέλους θα εκπονηθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που απαιτούνται καθώς και τα σχέδια διαχείρισης ώστε να καθοριστούν οι δραστηριότητες ανάλογα με τις ζώνες και οι βιότοποι να προστατεύονται ουσιαστικά.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί επίσης άμεσα αν τα Καταφύγια Άγριας Ζωής και τα Μνημεία της Φύσης εντάσσονται στην χωρική αρμοδιότητα των διευρυμένων ΦΔΠΠ, καθώς και το γεγονός ότι στους νέους διευρυμένους ΦΔΠΠ θα πρέπει να αλλάξει η ονοματοδοσία προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στα δεδομένα των νέων προστατευόμενων περιοχών που θα προστεθούν.

Σχετικά με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου που επεκτείνεται και στο Δήμο μας, ως προς τα όρια της περιοχής ευθύνης του, τα οποία ορίζονται με το ν. 3044/2002 (Α’ 197) προτείναμε:

Επειδή σήμερα δεν μπορούν να δημιουργηθούν περισσότεροι Φ.Δ.Π.Π, να συμπεριληφθούν στην αρμοδιότητα – ευθύνη του Φ.Δ.Π.Π. Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου όλες οι περιοχές natura 2000 της Αιτωλοακαρνανίας.

Επειδή οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες και η έδρα του εν λόγω ΦΔΠΠ δεν είναι κεντροβαρική – δεν είναι στη μέση της περιοχής ευθύνης του, να δημιουργηθεί Παράρτημα στη λίμνη Τριχωνίδα- προβλέπεται στο Σχέδιο Νόμου & στο ν.2742/1999, άρθρο 15, 1 α. και β.).

Το Παράρτημα αυτό δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για προσλήψεις για τη στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό – δημιουργία θέσεων εργασίας (εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας), για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα κλπ, οπότε δύναται να δοθεί και μια τοπική αναπτυξιακή ώθηση.

Έτσι χωρίζοντας την περιοχή ευθύνης ως προς την επιχειρησιακή λειτουργία του ΦΔΠΠ Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου θα επιτελείται αποτελεσματικότερα το έργο του εν λόγω Φορέα προς όφελος των προστατευόμενων περιοχών.

Τέλος θα πρέπει σύντομα το ΥΠΕΝ να φροντίσει ώστε η ονοματοδοσία των ΦΔΠΠ που θα προκύψουν να αλλάξει και να προσαρμοσθεί στα νέα χωρικά δεδομένα και έτσι ο διευρυμένος Φ.Δ.Π.Π. να ονομάζεται πλέον Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, λιμνών Τριχωνίδας Λυσιμαχίας και Οικοτόπων Αιτωλοακαρνανίας.”

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: