Ενημέρωση για τον ιό καραντίνας και το τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Αγρινίου, επιβεβαιώθηκε κρούσμα του παθογόνου οργανισμού καραντίνας της Τριστέτσας στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Ευηνοχωρίου.

Η Ένωση Αγρινίου, που πρόσφατα είχε προχωρήσει σε ενημέρωση για το συγκεκριμένο, πολύ επικίνδυνο παθογόνο, παρακολουθεί το θέμα και καλεί τους παραγωγούς να τηρήσουν απόλυτα τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών, αποφεύγοντας κάθε πιθανή ενέργεια που θα μπορούσε να συμβάλλει στη διασπορά/εξάπλωση του παθογόνου.

Όπως με έμφαση, μάλιστα, επισημαίνει ο γεωπόνος του Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κ. Νίκος Μπαρτσώκας, η επιβεβαίωση του κρούσματος, σε μικρό νεόφυτο δέντρο πορτοκαλιάς, «δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις», καθώς «πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο παθογόνο, που, αν ‘ξεφύγει’ μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή».

Η ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας έχει ήδη οριοθετήσει Εστιακή Ζώνη τουλάχιστον 500 μέτρων απ’ το σημείο που εντοπίστηκε το κρούσμα, Ζώνη Ασφαλείας 500 μέτρων περιμετρικά της προηγούμενης και Ουδέτερη Ζώνη 500 μέτρων γύρω από τη Ζώνη Ασφαλείας. Εξυπακούεται ότι στην Εστιακή Ζώνη απαγορεύεται κάθε φύτευση, η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, η διακίνηση καρπών με ποδίσκους, εμβολιασμοί-επανεμβολιασμοί.

Σημειώνεται ότι η διασπορά του ιού γίνεται:

  • Με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια – εµβόλια).
  • Με έντομα φορείς (αφίδες). Ένα από τα πλέον σημαντικά μέτρα αντιμετώπισης είναι η χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

Για το λόγο αυτό συστήνεται στους καλλιεργητές εσπεριδοειδών:

  • Να μην προμηθεύονται δενδρύλλια εσπεριδοειδών από τυχαίους, παράνομους «φυτωριούχους».
  • Να μην προμηθεύονται εµβόλια από αγνώστου φυτοϋγειονομικής κατάστασης φυτείες.
  • Να προμηθεύονται δενδρύλλια και εµβόλια εσπεριδοειδών µόνο από νόμιμους φυτωριούχους που διαθέτουν τη σχετική άδεια φυτωριακής επιχείρησης και τα δενδρύλλια να είναι εφοδιασμένα µε το σχετικό φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (το οποίο πρέπει να διατηρούν για τουλάχιστον ένα χρόνο) και την ετικέτα πιστοποίησης.

Η έκδοση Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου σημαίνει ότι το φυτώριο έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και έχει θέση πιστοποιητικού ελέγχου. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Σημειώνουμε ότι η λέξη «Τριστέτσα» σημαίνει θλίψη. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα δένδρα όταν προσβληθούν, προκαλεί θλίψη και γι’ αυτό ονομάσθηκε έτσι.

Είναι η πιο σοβαρή ιολογική ασθένεια που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές, κουμ-κουάτ, φράπες, περγαμότα κ.α.) και κυρίως, αυτά που είναι εμβολιασμένα επάνω σε νερατζιά, η οποία δεν έχει καθόλου ανθεκτικότητα σ’ αυτήν.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος