Έχουν μαζευτεί μεγάλα ποσοστά ενέργειας στην περιοχή, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας – Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των σεισμολόγων

Κόντρα μεταξύ των σεισμολόγων για το αν επίκειται μεγάλος σεισμός στο Ιόνιο έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Τρίτης (5/2), μετά τον ισχυρό σεισμό 5,2 Ρίχτερ στην Πρέβεζα.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται ο σεισμός στην Πρέβεζα να είναι συνέπεια του σεισμού στη Ζάκυνθο τον Οκτώβριο. Παράλληλα πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες στη συγκεκριμένη περιοχή και τόνισε ότι η Δυτική Ελλάδα δίνει πάντα σεισμούς γι’ αυτό κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να ενημερώνονται από τους αρμόδιους.

«Η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί έχουν μαζευτεί μεγάλα ποσοστά ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Τσελέντης. Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα, ενώ είναι μια ακολουθία σε εξέλιξη».

Σύσκεψη και… κόντρα

Μετά τις δηλώσεις Τσελέντη για αυξημένη πιθανότητα ισχυρού σεισμού στην δυτική Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου. Η Επιτροπή αποφάσισε ότι «δεν προσκομίσθηκαν καινούργια στοιχεία, που να είναι αξιοποιήσιμα και να δικαιολογούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Ιονίου για επικείμενο μεγάλο σεισμό».

«Θεωρώ ότι η θωράκιση της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός», αναφέρει ανακοίνωση του Ευθύμιου Λέκκα, προέδρου του ΟΑΣΠ, μετά τη συνεδρίαση. Μάλιστα, υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε δηλώσεις για θέματα προγνώσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση».

Αξιοσημείωτο ότι η απόφαση της επιτροπής ήταν με ψήφους 19-1. Ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος ζήτησε πιο αυξημένη ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας.

Με πληροφορίες από newsbomb.gr και iefimerida.gr

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος