Warning: chmod(): Operation not permitted in /home/545817.cloudwaysapps.com/bqgtemsqzq/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-direct.php on line 173
Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Γιατί ο τυφώνας μπορεί να γίνει... καταστροφικός - AgrinioVOICE.gr

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Γιατί ο τυφώνας μπορεί να γίνει… καταστροφικός

Οι τέσσερις λόγοι που ο τυφώνας Hagibis μπορεί να γίνει… καταστροφικός!

Μετά την αρχική προειδοποίηση για τον πιο ισχυρό τυφώνα «Hagibis» που πλησιάζει, ο Σάκης Αρναούτογλου επανέρχεται με νέα ανάρτηση στην οποία παρουσιάζει τους τέσσερις λόγους για τους οποίους ο εν λόγω τυφώνας μπορεί να θεωρηθεί ιδιαιτέρως καταστροφικός!

Σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει:

Τέσσερις είναι λόγοι για τους οποίους ο τυφώνας Hagibis θα μπορούσε να γίνει ιδιαίτερα καταστροφικός!

Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA), o Hagibis έχει ήδη κατηγοριοποιηθεί ως ένας ιδιαίτερα βίαιος τυφώνας, και κατατάσσεται στην υψηλότερη βαθμίδα της Ιαπωνικής κλίμακας για τους τυφώνες. Ο Hagibis θα μπορούσε μεν να εξασθενήσει ελαφρώς, πλησιάζοντας την Ιαπωνία, καθώς θα συναντήσει ψυχρότερα νερά, παρόλαυτά θα επηρεάσει την περιοχή του Τόκιο το Σάββατο το βράδυ ως ένας πολύ ισχυρός τυφώνας Η περιοχή θα αρχίσει ήδη να βλέπει τα κύματα και τη βροχή να εντείνονται κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας, Παρασκευή.

Στατιστικά, η Ιαπωνία είναι η 3η πιο επιρρεπής στους τυφώνες χώρα της Ασίας, καθώς κάθε χρόνο περίπου 11 τυφώνες πλησιάζουν αρκετά κοντά και 2 κινούνται προς την ενδοχώρα. Αν και οι Ιάπωνες είναι ένα έθνος συνηθισμένο στην επέλαση τυφώνων, ο τυφώνας Hagibis θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για χιλιάδες ανθρώπους στην Ιαπωνία. Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) εξέδωσε ασυνήθιστα νωρίς έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για να προειδοποιήσει τους πολίτες, ενώ οι τηλεοράσεις καλύπτουν την πορεία του τυφώνα σχεδόν όλο το 24ωρο.

Τι κάνει όμως τόσο ξεχωριστό τον συγκεκριμένο τυφώνα;

Τέσσερις είναι λόγοι για τους οποίους Hagibis θα μπορούσε να γίνει ιδιαίτερα καταστροφικός!

1. Όπως φαίνεται στο δορυφόρο (φωτο) ο Hagibis έχει πολύ μεγάλη έκταση. Η διάμετρος της περιοχής των ανέμων με ταχύτητα άνω των 54 km / h είναι 1.400 χλμ., έκταση σχεδόν το μισό του μήκους του Ιαπωνικού αρχιπελάγους. Σε τυφώνες τέτοιου μεγέθους οι, θυελλώδεις άνεμοι ξεκινούν νωρίτερα, διαρκούν περισσότερο, και επηρεάζουν περισσότερες περιοχές.

2. Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του τυφώνα έπεσε σήμερα στα 915hPa, καθιστώντας τον συγκεκριμένο τυφώνα για φέτος ένα από τα πιο ισχυρά τροπικά συστήματα στη γη ..
Όταν αναπτύχθηκε με εντυπωσιακό τρόπο κοντά στην Βόρειες Μαριάνες Νήσους, η πίεση στο κέντρο του έπεσε από τα 992hPa στα 915hPa μέσα σε 24 ώρες, μια πτώση που αποτελεί την 9η πιο γρήγορη στην καταγεγραμμένη ιστορία.Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του θα μπορούσε μεν το Σάββατο να ανέβει στα 950hPa όταν θα βρεθεί κοντά στην Ιαπωνία όμως εάν περάσει από την ευρύτερη περιοχή του Τόκιο έστω και μ’ αυτή την ισχύ, τότε θα είναι σίγουρα και ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία. 

3. Αυτό που κάνει τον Χάγκιμπις όμως ακόμα πιο τρομακτικό είναι η χρονική στιγμή που θα περάσει από περιοχές της Ιαπωνίας καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όταν θα σαρώνει τη χώρα, η σελήνη θα είναι σε πλήρη φάση κάτι που σημαίνει ότι η στάθμη του νερού στη θάλασσα θα βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο από το κανονικό. Ο συνδυασμός της υψηλής παλίρροιας, γιγαντιαίων κυμάτων και σφοδρότατων ανέμων θα μπορούσε να φέρει σημαντικό κίνδυνο παράκτιων πλημμυρών.

4. Ο τυφώνας Hagibis θα μπορούσε να αποτελειώσει ότι έμεινε απο την επελαση του τυφώνα Faxai που έπληξε το Τόκιο πριν από περίπου ένα μήνα και ο οποίος πέρασε στη μετεο-ιστορία ως ο ισχυρότερος τυφώνας για αρχές Σεπτεμβρη, με ανέμους οι ριπές-ρεκόρ των οποίων άγγιξαν και 207 km / h . Τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ρεύμα για πάνω από μια εβδομάδα και πολλά σπίτια έμειναν χωρίς σκεπές . Υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλά σπίτια με μπλε μουσαμάδες(φωτο) στις στέγες τους και πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ακόμα σε καταφύγια.

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος